Delegaţia României care participă la Campionatul Mondial de Karate juniori WFK din Chile este blocată în hotelul în care este cazată din cauza violenţelor care au loc în capitala Santiago de Chile. De câteva zile sunt lupte de stradă în capitala statului sud-american, iar zona din jurul hotelului este incendiată.
Sportivii nu pot părăsi incinta şi cer ajutorul autorităţilor române.
Federaţia de profil din Chile a transmis un comunicat în care dă asigurări că toţi sportivii care participă la acest turneu sunt în siguranţă.
Octavian Amzulescu, preşedintele Federaţiei Române de Karate, a declarat la Digi24 că sportivii sunt în siguranţă şi că sunt cazaţi la hotelul din Capitală, acolo unde se află majoritatea delegaţiilor sportive.
„Toată lumea e în siguranţă. Ambasadorul Monica Ştirbu s-a asigurat că totul e în regulă, nu e nicio problemă, niciun pericol, doar că ar fi bine să nu ieşi din hotel, că dacă te confunzi cu mulţimea, s-ar putea să mănânci un pic bătaie. În rest nu e absolut nicio problemă”, a spus Amzulescu.
El a precizat că delegaţia română este formată din 23 de sportivi şi doi antrenori.
"Campionatul mondial trebuie să înceapă joi. Nu avem informaţii că se va anula. Aşteptăm să vedem ce măsuri iau autorităţile şi federaţia din Chile, dacă anulează sau nu acest concurs", a spus Amzulescu.
MAE a emis avertizare de călătorie în Chile
Ministerul Afacerilor Externe a informat cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Chile că autorităţile guvernamentale au instaurat starea de urgenţă sub control militar, cu limitarea drepturilor de circulaţie şi de adunare în orice loc public.
Potrivit unui comunicat al MAE, începând de duminică, în intervalul orar 19,00 - 6,00, "este interzisă complet circulaţia persoanelor şi a autovehiculelor, în spaţiul public, până la noi ordine".
"Având în vedere starea excepţională constituţională decretată în Republica Chile, cetăţenii români sunt rugaţi să respecte ordinele, dispoziţiile şi prevederile legale în vigoare", potrivit MAE.
Ministerul a recomandat cetăţenilor români care intenţionau să călătorească în Republica Chile, în special în capitala Santiago de Chile, oraşele Concepcion, Coquimbo şi Valparaiso, să îşi amâne călătoriile.
Stare de urgenţă în Chile: 10.000 de poliţişti şi soldaţi au fost mobilizaţi
O criză socială inedită în ultimii zeci de ani a cuprins vineri Chile. Protestele, care au vizat iniţial creşterea preţului biletelor de metrou în capitală, s-au extins rapid în întreaga ţară.
Alimentată de nemulţumirea profundă faţă de condiţiile socio-economice şi inegalităţile din acest stat sud-american care se bucură de apreciere pentru stabilitatea sa economică şi politică, dar unde accesul la sănătate şi la educaţie ţin aproape în întregime de sectorul privat, mişcarea de protest a degenerat în revolte şi jafuri, soldate cu 11 morţi. 239 de civili au fost răniţi, precum şi aproximativ 50 de poliţişti şi militari.
Starea de urgenţă în vigoare de vineri seara în capitală a fost extinsă acum şi în 9 din cele 16 regiuni ale ţării. Aproximativ 10.000 de poliţişti şi soldaţi au fost mobilizaţi.
Este pentru prima oară când militarii patrulează pe străzi după încheierea dictaturii generalului Augusto Pinochet (1973-1990).
În conformitate cu datele furnizate de autorităţi, 2.151 de persoane au fost arestate în întreaga ţară.