Puncte termice demolate în favoarea parcărilor auto | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Puncte termice demolate în favoarea parcărilor auto

• astfel de operațiuni ar fi programate pentru mai multe zone din oraș, primul șantier propriu-zis fiind deschis pe strada Hipodrom

 

Amenajarea de parcări auto rămâne în continuare o problemă presantă la Brăila, motivată şi de lipsa spaţiilor unde acestea sunt necesare. Iar o modalitate găsită de Primărie pentru înfiinţarea de noi parcări, este şi “viabilizarea unor puncte termice prin demolarea acestora”, după cum scrie pe plăcuţa indicatoare a unui şantier recent deschis pe strada Hipodrom. Tot acolo sunt precizate punctele termice care vor deveni locuri de parcare. Acestea sunt amplasate în Hipodrom, Tineretului, Unirii, fiind vorba despre PT1 Dorobanţi, bl. A6; PT2 Dorobanţi, bl. A25; str. Dorobanţi PT 7, lângă bl.A6; PT 2 Independenţei, lângă bl. B5. Lucrările au început pe 20 martie a.c, iar termenul de finalizare a întregului proiect este 19 martie 2025.

Pe strada Hipodrom s-a deschis deja primul şantier, aici lucrându-se cu un excavator, un buldo şi două autobasculante de mare capacitate. Punctul TRAFO şi hidroforul CUP Dunărea fac corp comun cu punctul termic şi probabil nu vor fi demolate, dar canalul termic de alături (destul de mare) a fost deja eliberat de conducte, vane etc.

La o privire mai atentă, şi reţinând observaţiile unor riverani, platforma betonată din faţa fostului punct termic este una foarte groasă şi bine armată cu oţel – fiind nevoie de spargerea dificilă cu pikamerul. După care s-a trecut la scoaterea stratului de pământ/nisip de sub placa de beton. “Nu înţeleg de ce tot ce era din beton în faţa centralei nu a fost păstrat, eventual adus la cotă şi asfaltat, pentru a  servi drept parcare pentru autoturismele care nu sunt grele cât un tanc. Iar canalul termic poate fi astupat cu bucăţile din beton spart. Dacă vrem să nu se cheltuie foarte mult...”, și-a exprimat nedumerirea un riveran. Chiar aşa…

Un specialist proiectant, actualmente pensionar, ne-a semnalat alt aspect, şi anume spaţiul extrem de îngust pentru organizarea de şantier de la punctul termic din zona fostului Prodomus. Deci, sunt opinii diferite privind parcările auto, dar şi ce utilitate ar putea căpăta (cu cheltuieli, chirii şi vânzare la preţuri modice), cele circa 50 de puncte şi centrale termice din municipiu. Unele au ajuns  deja ateliere ITP, depozite de piese pentru apă/canal etc. Însă, foarte multe, neîntreţinute, sunt într-un stadiu avansat de degradare, vandalizate şi ajunse depozite pestilenţiale de gunoaie sau adăposturi infecte pentru oamenii străzii. Chiar lângă unele pieţe agroalimentare, unde producătorii sau comercianţii şi-ar putea amenaja depozite “de mână”,  frigorifice, un  loc de spălat/sortat legumele şi fructele. Apropo de aceste lucruri: cu mulţi ani în urmă, un tânăr întreprinzător a solicitat să i se închirieze sau să cumpere o centrală termică semiîngropată din Marna; pentru înfiinţarea unui depozit de legume-fructe. Descurajant, i s-a răspuns sec : “Da, însă te costă 5 miliarde de lei“. La vremea respectivă, atât costa un apartament cu 4 camere la Romarta Nouă. Drept urmare, omul s-a lăsat păgubaş.

 

Posibile destinaţii pentru punctele şi centralele termice dezafectate

Cum acestea sunt ”din belșug” în Brăila, li s-ar putea da diverse utilizări, prin închiriere, vânzare sau pe banii Primăriei: mici cluburi cu câteva mese de şah sau table, un bufet cu sucuri, cafea şi ziare; cum se practică, de exemplu, la Constanţa, pentru pensionarii care nu mai reazemă zidurile (precum la noi, în pieţe) sau se aciuează pe câteva bănci şi scaune sub copaci. Apoi: micii meşteşugari îşi pot găsi avantajos un spaţiu de lucru, comercianţii la fel. Sau, ne spunea cineva, mare amator de antichităţi şi scule, unelte vechi, rudimentare: “în fostele puncte termice mici anticariate destinate obiectelor vechi scoase la vânzare. Nu să te căruţeşti cu ele la Obor, cu expunerea mărfii direct pe pământ, în ploaie sau noroi...”. Şi exemplele pot continua. Cineva de la fosta fabrică de ciment “Stânca” a spus ca aceste puncte termice să capete destinaţii utile, recreative, care să includă şi mese de snooker pentru cei tineri, iar în exterior o pistă de popice. Că tot avem la subsolul Casei Tineretului o sală de bowling nouă şi niciodată folosită, măcar de către amatori. Zice-se, pentru că nu are dimensiunile necesare practicării acestei discipline sportive.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro