Ce înseamnă cu adevărat fericirea? Este una dintre cele mai profunde întrebări.
Pentru unii, fericirea poate fi descoperită în relațiile interpersonale, în conexiunile pe care le dezvoltă cu cei apropiați. Alții găsesc fericirea în explorarea pasiunilor și talentelor, în realizarea de sine prin muncă și învățare. Există însă și cei pentru care fericirea este asociată cu bunurile materiale, cu banii sau cu poziția socială.
Care este forma cu adevărat autentică dintre toate?!... Răspunsul este diferit pentru fiecare, pentru că, în căutarea fericirii, valorile personale sunt cele care ne ghidează.
Așadar, ce ne aduce cu adevărat fericire și împlinire? Este vorba despre acumularea de bogăție materială și succesul în planuri sociale, sau despre valori mai profunde? Ce ne îmbogățește și completează experiența noastră umană, oferindu-ne o stare de bine autentică, motivație, putere și curaj de-a lungul intensei noastre călătorii către fericire?
Ei, nu trebuie să filosofați, ci doar să fiți sinceri, pentru că, în această lume în care suntem adesea bombardați cu standarde fie foarte jos, fie foarte înalte, este important să realizăm cât de interconectate sunt fericirea și valorile personale. Cu atât mai mult, cu cât, e clar, și fericirea, și valorile sunt puternic influențate de o multitudine de factori externi.
Orașul în care trăim, nivelul lui de bogăție sau sărăcie, calitatea guvernării, accesul la resurse esențiale și oportunitățile de educație ori locurile de muncă, oamenii care conduc comunitatea noastră, calitatea serviciilor publice și nivelul general al dezvoltării sociale și economice sunt doar câțiva dintre factorii cu impact semnificativ nu doar asupra stării noastre de bine, ci și a valorilor pe care le construim.
Se știe, într-o societate în care instituțiile sunt transparente, guvernanța este eficientă și există oportunități egale pentru toți cetățenii, tendința este ca oamenii să se simtă mai fericiți și mai încrezători în viitorul lor. Accesul la servicii de sănătate și educație de calitate, locuri de muncă sigure și salarii decente, precum și un mediu înconjurător curat și sigur, toate contribuie la o stare generală de bine și satisfacție.
Pe de altă parte, într-un mediu în care corupția, inegalitățile sociale și lipsa de infrastructură îngreunează viața oamenilor, starea de fericire poate fi grav afectată. Lipsa accesului la resurse esențiale, sărăcia, lipsa oportunităților și un climat social tensionat pot să submineze capacitatea noastră de a ne atinge potențialul și de a construi un sentiment real de fericire și împlinire.
E important deci să fim conștienți de întregul complex de factori și să ne străduim să creăm un mediu sănătos în care să muncim și să trăim în conformitate cu valori și aspirații sănătoase.
Mai e puțin până la primul rând de alegeri din acest an, iar astăzi vreau doar atât să vă reamintesc: participarea la procesul electoral nu este doar un act civic, ci și un bun prilej de a vă exprima valorile și prioritățile personale. Da, prin intermediul votului vostru, asta faceți: ”girați”. Girați un candidat, iar alegerea voastră reflectă fix acele valori în care credeți și aspirațiile pe care le aveți pentru voi, familia și comunitatea voastră. Practic, aceasta este contribuția voastră la viitorul pe care vi-l doriți. Așa că, înainte de a păși în cabina de vot, poate n-ar fi rău să vă întrebați și: "Mie, ce îmi aduce cu adevărat fericire și împlinire?".