Mergi la conţinutul principal

Lacrimi și furie la un an de la devastatorul cutremur din Turcia. 10.000 de turci au ieșit în stradă: „Unde au fost autoritățile?”

• peste 10.000 de oameni s-au adunat marți dimineața în mai multe orașe din Turcia pentru a comemora un an de la cutremurele devastatoare care au lovit sud-estul acestei țări • în provincia Hatay, cu ochii în lacrimi, turcii au acuzat gestionarea neglijentă a guvernului în perioada care a urmat tragediei și au huiduit discursurile autorităților, transmite Reuters

Cutremurul cu magnitudinea 7,8, cel mai mortal dezastru din istoria modernă a Turciei, a devastat orașe și părți ale orașelor din sud-estul țării și din Siria vecină. A ucis peste 50.000 de oameni în Turcia, aproximativ 5.900 în Siria și a lăsat milioane de oameni fără adăpost.
În provincia Hatay, din sud-estul Turciei, cea mai afectat
ă țară, oamenii au cerut guvernului și autorităților locale să demisioneze în timpul priveghiului și au cerut oficialilor să nu se prezinte la comemorare, în timp ce huiduiau discursuri.
În pia
ța principală a orașului Hatay, situat în provincie, unii scandau: „Îmi aude cineva vocea?”, un slogan care se referea la strigătele disperate care se auzeau de sub dărâmături, în timp ce oamenii așteptau de zile întregi să sosească ajutorul.
Locuitorii spun c
ă mulți oameni au murit nu din cauza prăbușirii clădirilor, ci mai degrabă din cauza faptului că victimele au așteptat ajutor atât de mult timp, în frig, fiind prinse în dărâmături.
Dup
ă priveghi, oamenii au aruncat flori și ramuri de măslini în râul Asi, care străbate orașul.
Merve Gursel, care
și-a pierdut mătușa, soțul mătușii și verii în cutremur, le-a strigat numele în timp ce arunca o garoafe în apă pentru fiecare.
"Nimeni nu a fost cu ace
ști oameni în acea zi. Durerea acestor oameni este că nu au putut fi salvați. Durerea acestor oameni este că nu și-au putut auzi vocea", a spus ea.
"Acesta (protest) este ecoul durerii interioare a oamenilor. Este un ecou al cât de mult au suferit oamenii. Nu exist
ă nicio modalitate de a descrie cum să compensam durerea de aici. Inimile acelor oameni sângerează", a mai spus aceasta.
Nesibe Duzgun a spus c
ă arunca flori în apă pentru toți cei pe care îi cunoștea și că mișcarea a unificat oamenii din Hatay.
Pre
ședintele Tayyip Erdogan a transmis într-o declarație pe X că durerea cauzată de cutremurele este la fel de proaspătă acum ca și acum un an și a mulțumit lui Dumnezeu pentru cănațiunea a trecut cu succes acest dureros și istoric test”.
Dar Nurul Sabah Aksu, un rezident din Hatay, a spus c
ă guvernul a abandonat oamenii orașului pentru a muri.
„Mii de oameni au murit aici. Unde au fost autorit
ățile? De ce au părăsit Hatay așa? De ce au uitat de noi?”, se întrebă Aksu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro