Cazul Magenta, munca la negru și amenda record | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cazul Magenta, munca la negru și amenda record

potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă, în timpul controlului efectuat la SC Magenta Impex SRL Brăila, au fost depistate 12 angajate care prestau muncă calificată fără a avea încheiate contracte individuale de muncă și alte 11 angajate care prestau activitate, deși aveau contractele de muncă suspendate • pentru aceste nereguli, firma a fost amendată cu 400.000 lei, cea mai mare sancțiune aplicată în ultimii ani la Brăila • o altă firmă brăileană de confecții îmbrăcăminte, ALMAPUF SRL, a fost amendată cu 70.000 de lei, după ce nu a plătit la timp salariul cuvenit unui număr de 14 angajați  

 

Amenzi uriașe pentru muncă „la negru”, aplicate de inspectorii ITM Brăila firmei „Magenta” SRL. Este cea mai mare amendă dată de inspectorii de muncă în ultimii ani, la Brăila.

„La data de 19 aprilie a.c., inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila au depistat 23 persoane care lucrau fără forme legale de încadrare, din care 12 persoane prestau muncă calificată fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă şi 11 persoane prestau activitate, deşi aveau contractele individuale de muncă suspendate, în beneficiul unui angajator cu domeniul de activitate „Fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjerie de corp)”, precizează inspectorul șef al ITM Brăila, Liviu Arhire.

Surse demne de încredere ne-au declarat că este vorba de SC Magenta Impex SRL Brăila, cu sediul în Strada Odobești 10, Locul 2 în Top Afaceri România Întreprinderi Mici, jud. Brăila, domeniul 14: „Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte”.

Ca urmare a controlului efectuat de ITM Brăila, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 400.000 de lei, dispunându-se, totodată, măsuri de intrare în legalitate.

Potrivit reprezentanților ITM Brăila, scopul acţiunilor de control este acela de creştere a gradului de conştientizare, atât a angajaţilor cât şi a angajatorilor, în ceea ce priveşte necesitatea aplicării şi respectării legislaţiei în privinţa muncii nedeclarate şi subdeclarate. Cu toate acestea, munca nedeclarată („la negru”) pare să se extindă în rândul angajatorilor brăileni, în ciuda amenzilor uriașe prevăzute de legislația muncii.

 

O altă firmă de confecții, ALMAPUF SRL, amendată pentru neplata salariilor

În altă ordine de idei, urmare a verificărilor efectuate, zilele acestea, la un alt angajator brăilean cu domeniul de activitate „Fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjerie de corp)”, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila au constatat că, pentru 14 salariaţi ai unităţii, acesta nu a efectuat plata drepturilor salariale, depăşind cu mai mult de o lună data stabilită prin contractul individual de muncă. În acest context, inspectorii ITM i-au aplicat angajatorului sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 70.000 de lei, dispunându-se, totodată, măsuri de intrare în legalitate.

Este vorba de SC ALMAPUF SRL Brăila, societate care, potrivit tot unor surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, are în prezent activitatea suspendată.

Potrivit prevederilor articolului 159 alin. (1) din Legea 53/2003 privind Codul Muncii, salariul reprezintă contraprestaţia muncii depuse de salariat în baza contractului individual de muncă (CIM). Totodată, potrivit prevederilor articolului 161 din Legea 53/2003 privind Codul Muncii, salariile se plătesc înaintea oricăror alte obligaţii băneşti ale angajatorilor.

Inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila, Liviu Arhire, vine cu lămuriri:

„Potrivit prevederilor articolului 166 alin. (1) din Legea 53/2003 privind Codul Muncii, salariul se plăteşte în bani cel puţin o dată pe lună, la data stabilită în contractul individual de muncă, în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în regulamentul intern, după caz. În situația în care această obligație nu este îndeplinită de angajator, iar plata salariului este întârziată cu mai mult de o lună de la data de plată stabilită între părți, autoritățile pot aplica o amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul, conform prevederilor de la art. 260 alin (1), lit. s)”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro