* ouă stricate, produse expirate și cu modificări organoleptice de aspect, consistență și culoare - sunt doar câteva dintre abaterile constatate de echipa de control a Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor * produsele neconforme au fost oprite de la comercializare și distruse de o firmă specializată
Încă o unitate a lanțului de magazine Profi, de la Brăila, a fost controlată și amendată, zilele acestea, de Protecția Consumatorilor Brăila, în urma neregulilor constatate.
Astfel, potrivit comunicatului trimis de instituție, ca urmare a unei reclamații depusă de un consumator brăilean (referitoare la calitatea unor ouă la caserolă), Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Brăila a desfăşurat, zilele acestea, o acțiune operativă de control (finalizată la data 16 aprilie), la magazinul din Calea Călărașilor nr. 58A, din municipiul Brăila (Concordia), aparținând de SC „Profi Rom Food” SRL Timișoara.
„În urma verificărilor efectuate, reclamația s-a dovedit a fi întemeiată și, pentru neregulile constatate, comisarii CJPC Brăila au aplicat următoarele sancțiuni şi măsuri complementare: trei amenzi contravenționale în valoare de 13.000 de lei; oprirea definitivă de la comercializare a produselor neconforme și distrugerea acestora cu o firmă autorizată”, precizează reprezentanții Protecției Consumatorilor Brăila.
Principalele abateri constatate în timpul controlului CJPC Brăila au fost:
· în ceea ce privește comercializarea produsului „Ouă preambalate la caserolă 10 bucăți”, depreciate calitativ (care a făcut și obiectul sesizării), operatorul economic nu s-a asigurat că produsele puse pe piață sunt sigure și că respectă condițiile prescrise sau declarate; astfel, nu s-a comportat în mod corect în relațiile cu consumatorii;
· existența la comercializare a diferitelor categorii de produse alimentare cu modificări organoleptice de aspect, consistență, culoare (produse depreciate);
· comercializarea unor produse fără informații privind data deschiderii ambalajului colectiv, din care să rezulte valabilitatea produsului;
· nerespectarea regimului de temperatură specificată de către producător pentru depozitarea produselor;
· modificarea, de către operatorul economic, a datei limită de consum respectiv datei durabilitații minimale a produselor comercializate în vrac în scopul prelungirii acestora.