Mergi la conţinutul principal

Stancu. Interzis în CJ

Curtea de Apel Galaţi a dat un răspuns negativ solicitării trimise de secretarul judeţului Nicu Filote şi vicepreşedintele CJ Brăila, Ovidiu Nechita privind posibilitatea întoarcerii lui Gheorghe Bunea Stancu pe fotoliul de preşedinte. Judecătorii le-au recomandat reprezentanţilor miniparlamentului judeţean brăilean să constate faptul că Stancu nu îşi poate exercita atribuţiile de preşedinte, prin urmare, să ia măsurile necesare pentru buna funcţionare a instituţiei. "Răspunzând la adresa dvs. nr. 12.691/13.10.2014 vă comunicăm că judecătorul de drepturi şi libertăţi nu are abilitatea de a stabili modul de funcţionare a instituţiei dvs. în situaţia dată. Urmează să constataţi că inculpatul Gheorghe Bunea Stancu este ţinut să respecte obligaţiile instituite prin încheierea din 09.10.2014, că acesta nu îşi poate exercita atribuţiile conferite prin legi sau regulamente preşedintelui Consiliului Judeţean Brăila şi ca atare să luaţi măsurile care se impun pentru buna funcţionare a instituţiei", se arată în documentul transmis de judecătorul Camerei Preliminare a Curţii de Apel Galaţi. Informaţia privind răspunsul dat de Curte a fost confirmat, ieri, atât de vicepreşedintele liberal Ovidiu Nechita, primarul Aurel Simionescu, cât şi de către secretarul judeţului Nicu Filote. Interesant însă este faptul că PNL-istul Nechita afirma, ieri, că a început procedurile de convocare a unei şedinţe extraordinare care ar trebui să aibă loc astăzi, sau cel târziu luni, pentru a-i fi delegate atribuţiile de preşedinte, însă pe o perioadă limitată la 60 de zile. În schimb, secretarul judeţului s-a arătat de o altă părere, afirmând că nicio şedinţă nu va avea loc până ce nu primeşte răspunsul la o altă solicitare trimisă de această dată către Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), menită să lămurească paşii următori ai Consiliului, în condiţiile în care Legea 215/2001 a Administraţiei publice locale, nu prevede astfel de situaţii.

Nechita: "Atribuţiile preşedintelui trebuie să îi fie delegate vicepreşedintelui până la încetarea măsurilor obligatorii"

Potrivit vicepreşedintelui Ovidiu Nechita, ca urmare a răspunsului venit din partea instanţei se impune organizarea unei şedinţe extraordinare într-un termen cât mai scurt, pentru a debloca activitatea consiliului. Acesta a precizat că deja a redactat proiectul de hotărâre privind delegarea atribuţiilor preşedintelui către vicepreşedinte pe o perioadă de 60 de zile şi că urmează să îl trimită consilierilor, care ar trebui să convoace şedinţa extraordinară într-un termen cât mai scurt. Nechita a subliniat că este vorba doar de 60 de zile deoarece acesta este următorul termen fixat de către Camera Preliminară în privinţa procesului lui Gheorghe Bunea Stancu cu procurorii DNA. "Curtea de Apel ne comunică faptul că trebuie să constatăm că domnul Gheorghe Bunea Stancu nu îşi poate exercita atribuţiile de preşedinte al Consiliului Judeţean. Trebuie să facem o şedinţă extraordinară prin care atribuţiile preşedintelui să îi fie delegate vicepreşedintelui până la încetarea măsurilor obligatorii, instituite prin încheierea de şedinţă din data de 9.10.2014 a Curţii de Apel Galaţi, dar nu mai târziu de 60 de zile, motivat de imposibilitatea exercitării de către domnul Gheorghe Bunea Stancu a funcţiei de preşedinte. Eu deja am făcut proiectul de hotărâre, va trebui să îl aduc la cunoştinţă şi celorlalţi consilieri pentru că asta este procedura. Practic, acest proiect de hotărâre este asemănător cu hotărârea nr. 103 prin care mie mi s-au dat acele atribuţii, numai că acum consilierii mă deleagă pe această perioadă. Astăzi (n.r. ieri) vom face demersuri pentru convocarea şedinţei extraordinare. Aceasta trebuie convocată în maxim 3 zile, prin urmare ea va avea lor mâine (n.r. astăzi) sau luni. Şedinţa extraordinară poate fi convocată de preşedinte, dar în cazul de faţă noi nu avem, de cel puţin o treime dintre consilierii judeţeni sau de către prefect, în ultimă instanţă", a declarat Nechita.

Filote: "Am primit comunicarea. Activităţile în exercitarea cărora a săvârşit faptele nu pot fi realizate de preşedinte"

Contactat telefonic pentru mai multe lămuriri, liderul grupului PSD din CJ Brăila, Ionel Avram, a preferat să se abţină de la comentarii, precizând că nu este în temă, deoarece odată cu încheierea interimatului său, problema nu îl mai vizează în mod direct. Acesta ne-a îndrumat pentru clarificări către secretarul judeţului, Nicu Filote. Sunat de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" nici Filote nu a dorit să intre prea mult în detalii vizavi de acest subiect, însă ne-a precizat că a înaintat o altă solicitare către MAI pentru a obţine îndrumări în privinţa paşilor ce trebuie urmaţi în situaţia de faţă. "Am primit comunicarea de acolo (n.r. Curtea de Apel Galaţi), într-adevăr activităţile în exercitarea cărora a săvârşit faptele nu pot fi realizate de preşedinte şi ca atare, în aceste condiţii, va trebui să exercite altcineva atribuţiile şi în momentul de faţă numai domnul vicepreşedinte o poate face. Dar există anumite probleme legate de modul în care trebuie să le realizeze pentru că Legea 215 (n.r. a Administraţiei publice locale) nu mai prevede asemenea situaţii. Din cauza aceea am făcut nişte demersuri. Aştept de la Ministerul Administraţiei şi Internelor să îmi dea informaţii cu privire la măsurile pe care le iau şi nu aş dori să mai fac niciun fel de remarci referitoare la această situaţie. Aşteptaţi de la noi informaţii când vor veni de la Ministerul de Interne. (...) Va fi realizată şedinţa ordinară când lucrurile se vor limpezi", a declarat Filote.

Simionescu: "De exemplu, convocarea Consiliului Judeţean nu are legătură cu vreo interdicţie"

Un comentariu vizavi de răspunsul negativ dat de instanţa de judecată la solicitarea reprezentanţilor CJ Brăila privind revenirea sau nu pe poziţii a lui Gheorghe Bunea Stancu a făcut ieri şi primarul Aurel Simionescu. Acesta a punctat în conferinţa de presă de dimineaţă faptul că a fost informat cu privire la conţinutul documentului. Chiar şi aşa, edilul şef a ţinut să precizeze că din punctul său de vedere legea este interpretabilă la acest capitol, pentru că nu prevede o partajare a atribuţiilor, astfel că preşedintele poate delega pe altcineva să se ocupe de problemele pentru care este judecat, fără să mai aibă vreo legătură directă. "Înţeleg că au primit răspunsul, eu nu l-am văzut, dar instanţa spune «nu». Legea nu are o partajare de atribuţii, în schimb spune că preşedintele, ca şi primarul, poate delega din atribuţiile sale către vicepreşedinte, respectiv viceprimar. Atunci, este posibil - discutând pe lege -, ca pentru anumite atribuţii la care preşedintele are interdicţie de a participa, sau când se pune problema semnării unor documente, să le delege altei persoane, el păstrându-şi ca şi atribuţii cele care nu vin în contradicţie. De exemplu, convocarea Consiliului Judeţean nu are legătură cu vreo interdicţie, participarea la şedinţele şi deciziile care se iau la ADI «Dunărea», ADI «Eco», nu văd astăzi, dacă mă întrebaţi, să aibă o contradicţie. Deci sunt lucruri dincolo de ceea ce li se impută în momentul acesta. Dar, repet, înţeleg că răspunsul a fost unul negativ, nu l-am văzut, dar aşa am înţeles din discuţiile pe care le-am purtat", a afirmat primarul.
Reamintim că, de aproximativ o săptămână, CJ Brăila se află din nou într-un impas total cauzat de decizia instanţei de judecată de a-i elibera pe Gheorghe Bunea Stancu şi pe Florin Mija din arestul la domiciliu. În acest context, ordinul prefectului privind suspendarea din funcţie a celor doi a picat, la fel şi hotărârile de Consiliu, prin care vicepreşedintele PNL Ovidiu Nechita prelua atribuţiile preşedintelui, iar PSD-istul Ionel Avram pe cele ale lui Mija.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro