Mergi la conţinutul principal

Testele COVID şi minciunile lui Boboc

• consilierii judeţeni sunt extrem de preocupaţi de testele COVID-19, însă motivele diferă • liberalul Vasile Constantin Varga a propus ca la Spitalul Judeţean să se realizeze teste COVID-19, contracost, pentru cei care se grăbesc să plece în concedii în alte ţări • colegul său Dănuţ Lungu susţine că medicii şi angajaţii spitalului ar trebui să fie testaţi mai des, preventiv • de cealaltă parte, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a explicat că deocamdată sunt prea mulţi pacienţi pentru a se putea face teste suplimentare contracost • cât despre medici, şeful CJ susţine că sunt testaţi toţi cei care au nevoie, conform protocolului • şi uite aşa au ieşit la iveală minciunile prefectului Boboc

 

Subiectul pandemiei de coronavirus rămâne unul important pe agenda consilierilor judeţeni, în special cel legat de testele care se fac pentru depistarea virusului. În cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a CJ Brăila, o parte dintre consilieri au dorit lămuriri suplimentare de la preşedintele Francisk Chiriac în legătură cu testele COVID-19, chiar dacă motivele acestora au fost diverse. Cel care a deschis tematica la rubrica “alte probleme” a şedinţei, a fost PNL-istul Vasile Constantin Varga, care a solicitat lămuriri de la Chiriac privind probele recoltate pe zi de la suspecţii COVID-19 la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila şi efectuarea testelor de rigoare. Şeful CJ Brăila a răspuns că acestea diferă de la o zi la alta, astfel că media ar fi cam de 50 de teste pe zi, însă au fost momente în care s-au făcut şi 20 de teste, 40, 70, dar chiar şi 90 în perioadele de vârf ale pandemiei. Cum acesta a adăugat că toate testele realizate la spital sunt gratuite, Varga a venit cu propunerea ca SJU Brăila să realizeze câteva teste şi contracost, pentru brăilenii care doresc să plece în concedii în alte ţări şi au nevoie de aceste rezultate.

“Dat fiind fapul că este şi perioada concediilor, şi aţi văzut că sunt anumite ţări care nu ne primesc fără efectuarea testului COVID, ca să evităm să le mai facem în privat, nu credeţi că ar fi benefic pentru fondurile spitalului să aibă, nu ştiu, poate un anumit program orar care să permită să recoltăm testele contracost? Pentru cei care se grăbesc sau care îşi permit financiar să suporte costurile testului. Şi să acorde răspunsul în cel mult 24 de ore. Vin şi eu cu o propunere aşa, de bun-simţ. Eu vorbesc despre o altă categorie. A celor care se grăbesc. Aţi văzut că la privat, răspunsul vine undeva la trei zile şi e târziu pentru mulţi dintre noi”, a declarat Varga.

Preşedintele CJ Brăila a explicat că deocamdată acest lucru nu este posibil. Asta pentru că există foarte mulţi pacienţi care vin la Unitatea de Primiri Urgenţe şi conform protocolului, aceştia trebuie testaţi. De asemenea, a explicat că sunt foarte mulţi oameni internaţi în spital, dar mai mult decât atât, cadrele medicale trebuie să poată fi testate în orice moment, dacă situaţia o impune.

“Domnule consilier, vă dau răspunsul: în momentul de faţă, nu! Dacă situaţia se va mai ameliora şi pacienţii vor fi mai puţini, iar capacitatea de testare în Brăila va fi alta... Adică să spunem că vom testa, nu ştiu, 10 persoane, iar laboratorul face 50 de teste minim, pe zi, atunci putem să luăm o astfel de hotărâre, să spunem că facem 20 de teste şi pentru privat. O luăm în calcul. Dar în momentul când situaţia va deveni mai uşoară în spital”, a declarat Chiriac.

 

Când sunt medicii testaţi pentru COVID-19

 

La rândul său, consilierul judeţean PNL Brăila, Dănuţ Lungu, a dorit să ştie câte cadre medicale au fost testate până în prezent pentru COVID-19. Acesta a afirmat că din informaţiile sale medicii şi personalul din spital nu prea ar fi testaţi, iar mulţi dintre aceştia sunt expuşi zilnic, lucrând cu pacienţii infectaţi. Mai mult, Lungu şi-a exprimat îngrijorarea că o parte dintre aceştia intră apoi în contact cu alte cadre medicale mai puţin expuse, dar şi cu alte categorii de pacienţi, prin urmare cei aflaţi “în linia întâi” ar trebui testaţi măcar o dată pe săptămână, în opinia sa.

“Lucrurile nu prea sunt chiar aşa de în regulă în rândul cadrelor medicale. Am înţeles că nu se fac testări. Este un lucru foarte important pentru noi să ştim dacă acele cadre medicale sunt infectate, dacă cumva reprezintă un pericol pentru alţi posibili pacienţi”, a declarat Lungu.

Chiriac a explicat că medicii şi personalul medical din spitalele şi secţiile care se ocupă cu pacienţi infectaţi cu COVID-19, sunt testaţi dacă este nevoie, însă conform procedurilor, metodologiei stabilite de Ministerul Sănătăţii şi sub îndrumarea Direcţiei de Sănătate Publică Brăila.

“Deci, au fost cazuri în care o asistentă a fost confirmată pozitiv, contacţii apropiaţi, s-a făcut ancheta epidemiologică în cadrul spitalului, au fost testate toate cadrele medicale. Şi ştiţi foarte bine, că a fost cazul secţiei de Cardiologie, care a fost închisă o săptămână. A fost dezinfectată şi curăţată toată secţia respectivă, după care testaţi şi pacienţii care erau internaţi în momentul respectiv. Apoi, încet-încet şi-a reluat activitatea, după trecerea celor 7-8 zile, cum spune la lege, iar secţia respectivă a fost populată din nou. Dar ca să vă dau un răspuns foarte clar: cadrele medicale vor fi testate în funcţie de anchetele şi de cazurile care vor fi confirmate. Până în momentul de faţă, «Doamne Ajută!», nu am avut foarte multe cadre medicale infectate şi am avut mici focare, pe care le-am stins foarte repede”, a declarat Chiriac.

Şeful CJ Brăila a ţinut să le transmită colegilor că în momentul de faţă, la Brăila, sunt cinci locaţii unde sunt trataţi pacienţi COVID-19: “În primul rând la Unitatea de Primiri Urgenţe, unde pacientul vine şi este confirmat sau infirmat cu acest virus. Secţia de Boli Infecţioase, unde sunt tratate persoanele care au simptomatologie mai acută şi mai avansată. Mai este Corpul E al Spitalului Judeţean care tratează acelaşi lucru ca la Boli Infecţioase, iar în Corpul E mai este şi secţia de Terapie Intensivă, dedicată COVID-19. Avem la Corpul B o parte de aripă, pe Strada Pietăţii, unde sunt trataţi pacienţii cu forme mai uşoare. Şi mai avem la Spitalul de Pneumoftiziologie o secţie unde sunt trataţi pacienţii cu forme medii, în special cu afecţiuni pulmonare. De asemenea, Spitalul de Psihiatrie, care preia anumite cazuri. Şi să ştiţi că avem şi persoane care au afecţiuni psihiatrice, dar care sunt confirmate cu COVID-19. Sau cazuri cu simptome foarte uşoare”.

Liberalul Dănuţ Lungu a insistat că tocmai pentru că există atât de multe locaţii, cu atât de multe cadre medicale expuse a făcut propunerea ca toţi aceştia să fie testaţi măcar o dată pe săptămână. La rândul său, consilierul judeţean PND Brăila, Cătălin Iordache a intervenit pentru a-i explica liberalului că nu se pot face atât de multe teste, chiar dacă ar fi varianta ideală, asta deoarece toţi medicii, chiar şi cei care nu se ocupă direct de pacienţi COVID-19, se expun în spital, prin simplul fapt că merg la UPU atunci când este nevoie.

“Toate cadrele medicale sunt în prima linie. Pentru că serviciile de gardă vin la UPU, jos! Nu putem face 1.000 de teste pe zi, la toată lumea care lucrează în spital, chiar dacă ne-am dori şi chiar dacă ar fi foarte bine. Dar nu există prima linie, a doua, a şaptea linie! Orice medic, care este de gardă şi care este solicitat la UPU, un medic specialist într-o anumită specialitate medicală, coboară acolo ca să vadă pacientul respectiv. Deci tot în prima linie este şi acela. În prima linie sunt toţi!”, a declarat Iordache.

În final, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac a ţinut să precizeze totuşi că toţi medicii cunosc protocolul, sunt echipaţi corespunzător şi se protejează cât mai bine cu putinţă.

 

Minciunile prefectului Boboc

 

Iată ce declara pe 18 iunie prefectul Cătălin Boboc, proaspătul candidat al PNL la preşedinţia CJ Brăila, el care a minţit fără jenă presa când a afirmat că nu este interesat de nicio candidatură şi până în prezent n-a oferit niciuo explicaţie pentru “răzgândeală”: “Se fac absolut toate testele! Sunt zile în care se fac şi 200 de teste pe zi. Toţi suspectţii sunt testaţi. În unele cazuri, când a fost nevoie am trimis probe şi la Bucureşti pentru a se efectua teste în paralel”, a declarat Boboc, pe data de 18 iunie, cu precizarea că şi personalul din cămine este testat o dată la 14 zile, dar şi în alte spaţii, unde DSP consideră necesară o astfel de măsură. Prefectul Cătălin Boboc a precizat atunci că în momentul de faţă în Brăila se pot face teste COVID-19 cu ajutorul a două aparate, unul la Spitalul Judeţean şi altul la Direcţia Sanitar Veterinară, principal fiind cel din cadru SJU, în timp ce aparatul de la DSV - ar fi ţinut oarecum pregătit, pentru cazul în care va fi nevoie de testări suplimentare. În realitate, adevărul este cel făcut public de Francisk Chiriac – se fac maximum 100 de teste pe zi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro