Mergi la conţinutul principal

SJU Brăila ia în calcul cumpărarea unui altfel de aparat de testare cu banii de la CJ

• în contextul în care firma “Al Dahra”a donat, prin intermediul “Agricost”, un aparat de testare COVID-19 către Spitalul Judeţean de Urgenţă, fondurile alocate de CJ Brăila în acest sens, ar putea fi folosite pentru achiziţionarea unui alt tip de echipament • un aparat care poate testa nivelul de contaminare al pacienţilor cu diverşi agenţi patogeni, inclusiv cu coronavirus • asta a anunţat, recent, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, discutând totodată şi despre analiza posibilităţii testării personalului medical cu aparatul Real Time PCR aflat deja la SJU Brăila

 

Posibilă schimbare de planuri în ceea ce priveşte aparatul pentru teste COVID-19 ce urma să fie achiziţionat de Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila cu banii alocaţi de la Consiliul Judeţean. Potrivit preşedintelui CJ Brăila, Francisk Chiriac, conducerea spitalului analizează în prezent oportunitatea achiziţionării unui alt tip de aparat, care de asemenea poate fi folosit la tratarea pacienţilor cu coronavirus. Asta, în contextul în care firma “Al Dahra” a donat prin intermediul “Agricost” un aparat de testare COVID-19 spitalului, iar cel de-al doilea aparat ce urma să fie achiziţionat de SJU, ar ajunge abia la toamnă. Potrivit lui Chiriac, celălalt aparat pe care medicii brăileni şi l-ar dori oferă rezultate privind nivelul de contaminare al pacienţilor cu diferiţi agenţi patogeni, astfel că poate ajuta inclusiv la tratarea mai precisă a celor care au luat virusul COVID-19.

“Am avut o discuţie cu conducerea spitalului. Se pare că firma producătoare a transmis că aparatul pe care spitalul intenţiona să îl achiziţioneze ar veni prin septembrie - octombrie. Le-am spus că este hotărârea lor, dacă iau sau nu acest al doilea aparat, dacă mai este nevoie sau nu. Dar se pare că medicii de la laborator doresc un aparat care să detecteze viremia. Adică te testează şi să zicem că eşti pozitiv COVID-19. Ei bine, celălalt aparat ţi-ar spune cât la sută eşti contaminat: 10%, 20%, 40% etc. Și astfel poate, efectiv, medicul curant, medicul de boli infecţioase, să îţi dea un tratament adecvat. Acum se dă tratament ca şi cum ai fi confirmat COVID-19, deci se foloseşte schema de tratament agreată de Ministerul Sănătăţii pentru toţi pacienţii. Și acest aparat intră în aceleaşi caracteristici cu cel pe care îl avem şi cu care efectuăm deja teste. Este puţin mai scump decât PCR-ul”, a declarat Chiriac, în cadrul unei conferinţe recente.

Șeful CJ Brăila a afirmat că până acum spitalul judeţean nu a achiziţionat un asemenea aparat, deoarece s-a considerat că nu ar fi necesar pentru populaţia judeţului nostru, în contextul în care nu exista un astfel de pericol viral masiv. Chiar şi aşa, Chiriac a insistat pe ideea că aparatul, odată achiziţionat, chiar şi dacă pandemia s-ar încheia, ar putea fi extrem de util pentru tratarea pacienţilor ce suferă şi de alte boli.

Întrebat care este capacitatea de testare a aparatului donat de “Agricost” spitalului, care a fost acreditat şi efectuează astfel de operaţiuni, Chiriac a precizat că se pot face 48 de teste în 12 ore, sau 96 în 24 de ore. Joi, în conferinţă, Chiriac a subliniat că în ultima discuţie purtată cu managerul Spitalului i se transmisese că fuseseră realizate 14 teste, toate cu rezultat negativ. Cât despre necesitatea unui aparat care realizează mai multe teste pe oră, şeful CJ Brăila a insistat pe ideea că din explicaţiile pe care le-a primit la rândul său de la medici, a înţeles că aceste laboratoare sunt semiautomate şi protejează mult mai puţin cadrele medicale, spre deosebire de cel de la Brăila, care este automat. Chiriac a punctat că aparatul donat de “Agricost” ajunge undeva la 60 - 70.000 euro.

 

Se analizează testarea cadrelor medicale cu aparatul Real Time PCR

 

Francisk Chiriac a vorbit şi despre testele care se fac în judeţul Brăila pentru depistarea pacienţilor cu coronavirus. Acesta a subliniat că deciziile se iau la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică şi a conducerii Spitalului Judeţean Brăila.

Chiriac a afirmat că în prezent, testele se efectuează aşa cum s-a stabilit prin ordin de ministru şi prin legi. Acesta a afirmat că în prezent se testează suspecţii de COVID-19, la solicitarea DSP, dacă sunt internaţi în spital, cei care sunt nou depistaţi, dar se ia în calcul să fie testat şi personalul medical din linia întâi. Chiar şi aşa, şeful CJ Brăila a afirmat că încă se aşteaptă un acord de la DSP Brăila în acest sens.

“Mi-aş dori să intre aici şi personalul medical din centre, de la Direcţia de Asistenţă Socială. O să am o discuţie cu primarul. Pentru că şi aceşti oameni intră foarte mult în contact cu persoane vârstnice, deci posibili pacienţi dacă vreunul se infectează. Și atunci, ne dorim să nu creăm vreun focar, ci să îi avem sănătoşi şi să îşi facă job-ul cum trebuie şi liniştiţi. Nu ştiu cât de repede ar putea începe testarea personalului medical, dar putem să facem lucrul acesta. Nu ştiu ce hotărâre se va lua. În momentul de faţă sunt 1.700 de teste, s-au consumat vreo 30, că s-au făcut şi anumite probe pe lângă teste. Deci avem teste suficiente. Avem şi un acord cadru semnat de spital cu o firmă producătoare de teste, încă 6.000. Deci teste ar fi. Eu am cerut conducerii spitalului să aibă o discuţie cu cei de la Direcţia de Sănătate Publică. Întâi testăm tot ce spune DSP, ca să eliminăm timpii de aşteptare şi drumurile spre capitală, după care, cu acordul Direcţiei de Sănătate, să putem să testăm pacienţii care doresc acest lucru şi personalul medical. Dar în primul rând, personalul medical de la Boli Infecţioase, de la ATI şi pe urmă, să venim gradual. Eu mi-aş dori să îi testăm pe toţi. Discuţia aceasta a avut loc. Eu aştept o hârtie semnată”, a declarat Chiriac.

Cât despre eventuale testări realizate contracost pentru brăilenii doritori, şeful CJ Brăila a precizat că deocamdată nu este posibil. Însă cu precizarea că dacă măsurile se vor relaxa şi mai mult, iar pericolul va fi adus undeva la cote minime, aparatul va putea fi folosit şi în acest sens.

Reamintim că în luna martie, consilierii judeţeni au alocat un sprijin financiar considerabil pentru Spitalul Judeţean, astfel încât să se achiziţioneze un aparat pentru testarea cazurilor suspecte de coronavirus, precum şi alte echipamente necesare combaterii răspândirii virusului COVID-19. Mai exact, s-au alocat 2.500.000 lei. Ulterior, firma “Al Dahra” a anunţat că va dona un astfel de aparat către SJU Brăila prin “Agricost”, iar conducerea spitalului nu s-a mai grăbit cu achiziţionarea celui de-al doilea astfel de aparat, aşa cum au criticat deja o parte dintre consilierii judeţeni PNL, care au solicitat, în mai multe rânduri, lămuriri privind soarta sumei alocate de instituţie spitalului, în contextul pandemiei de coronavirus. Aparatul Real Time PCR donat de “Agricost” a ajuns la SJU Brăila pe 30 aprilie, iar autorităţile au anunţat pe 18 mai că laboratorul a fost acreditat, astfel că a început realizarea de teste COVID-19 şi în judeţul nostru.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro