Mergi la conţinutul principal

Perdanţii Brăilei

Patru fotolii "de consolare" în mini-Parlamentele locale şi opt învinşi categoric - aşa s-ar putea traduce, pe scurt, rezultatul alegerilor locale din 5 iunie, în cazul celor 12 care s-au "bătut" cu PSD-istul Marian Dragomir pentru Primăria Brăila şi au pierdut. Dacă PNL-istul Cătălin Boboc a renunţat, fără să clipească, la fotoliul de consilier local câştigat în alegeri pentru a-l păstra pe cel de senator, PND-ista Simona Drăghincescu, PMP-istul Viorel Botea şi Dan Păun de la ALDE s-au bucurat nespus că măcar au reuşit să prindă locuri în Consiliul Judeţean Brăila, respectiv, Consiliul Local Municipal, în ciuda faptului că au pierdut detaşat "bătălia" la Primărie. Nu trebuie omis nici faptul că, fostul arhitect-şef al municipiului, candidatul independent Marian Ion ar fi putut intra fără probleme într-unul dintre Consilii, cu scorul obţinut, însă nu a fost interesat decât de Primăria Brăila. Rămân însă, cei şapte perdanţi, care nu doar că nu au trecut pragul şi nu au prins nici măcar un loc de consilier, însă câţiva dintre ei au înregistrat un eşec de proporţii, la care cu siguranţă nu se aşteptau. Redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" au încercat să stea de vorbă cu fiecare dintre aceştia, pentru a vedea cum au simţit mesajul transmis de brăileni în ziua alegerilor şi ce planuri de viitor au.

Chiar dacă au pierdut detaşat "bătălia" pentru Primăria Municipiului Brăila şi au fost "taxaţi" serios la vot de electorat, foarte mulţi dintre cei care au visat la fotoliul de edil-şef privesc jumătatea plină a paharului, atunci când vine vorba de a analiza rezultatul la alegerile locale. Cât despre viitor, aceştia fie se gândesc la un loc "călduţ" de deputat sau senator, fie plănuiesc alianţe pentru salvarea partidului din care fac parte sau, de ce nu, pentru a se implica în administraţia locală. Cert este că cei 8 învinşi la Primărie nu par gata să cedeze încă.
Trebuie subliniat că cel mai aproape de a prinde un loc în actualul CLM sau CJ Brăila dintre perdanţi a fost candidatul independent Marian Ion, care, însă a "luptat" doar pentru fotoliul de primar. Practic, acesta a avut 4,66%, destul de mult peste Dan Păun (ALDE), care a scos un scor de doar 3,03% şi totuşi a reuşit să intre în CLM. Însă este clar că ceilalţi 7 competitori la Primărie şi nu numai au rămas cu buza umflată, în ciuda aşteptărilor pe care le-au avut în campania electorală: Mariana Bâtcă (independent) - 2,4%, Marioara Nistor (UNPR) - 2,2%, Silviu Petrea (PSRO) - 1,93%, Cristian Techiu (independent) - 1,81%, Adrian Răureanu (PRM) - 1,66%, Nicuşor Cîrîc (PRU) - 0,85% şi pe ultimul loc, Gheorghe Chiru (PNŢCD) - 0,63%. Ca o paranteză, reamintim că actualul primar, PSD-istul Marian Dragomir a scos un scor zdrobitor de 44,68%, cu mult chiar şi faţă de principalul său contracandidat, liberalul Cătălin Boboc, care a obţinut doar 18,67%. Revenind la planurile de viitor ale învinşilor, în afară de Marian Ion, care s-a arătat "sătul de politică", nimeni nu pare încă gata să "stingă lumina". Ba mai mult, unii chiar s-au arătat mulţumiţi de scorul obţinut, în ciuda notorietăţii scăzute şi visează la poziţii ceva mai bune pe viitor.

UNPR-iştii şi eşecul de proporţii la Brăila

Poate cea mai mare surpriză la alegerile locale a fost eşecul lamentabil înregistrat de UNPR-iştii brăileni, care deşi s-au poziţionat destul de bine în mandatul trecut, acum nu au mai prins nici măcar un loc de consilier municipal sau judeţean. Întrebată în legătură cu scorul extrem de slab obţinut atât de ea cât şi de partid, Marioara Nistor, preşedintele progresiştilor brăileni nu a dorit să comenteze prea mult subiectul, declarându-se mulţumită de munca prestată de echipa sa în campania electorală. "Votul brăilenilor nu trebuie comentat. Aceştia şi-au exprimat opţiunea şi au ales ceea ce au considerat că e mai bine pentru ei. O să vedem la finalul acestor patru ani de mandat dacă a fost o alegere bună sau nu. Eu şi colegii din UNPR ne-am făcut treaba cum am putut mai bine, am încercat să îi convingem pe brăileni să ne ofere votul lor. Sunt de părere că rezultatul putea să fie mult mai bun, dar nu am ce să le reproşez celor din echipa alături de care am lucrat. Fiecare dintre cei implicaţi în campanie a depus un efort considerabil şi a fost dedicat acestei campanii. Mă bucur că am arătat ca o adevărată echipă. În perioada următoare, vom continua să apărăm interesul brăilenilor, aşa cum am făcut-o şi până acum. Desigur, nu avem posibilitatea de a face acest lucru în Consiliul Local sau Judeţean, dar vom fi o voce prezentă în spaţiul public pentru a atrage atenţia cu privire la posibile derapaje ale administraţiei", a declarat Nistor. Nici despre posibilele alianţe sau fuziunea cu PNL, UNPR-ista nu a dorit să vorbească prea mult, afirmând doar că partidul se pregăteşte pentru alegerile din toamnă. "Scorul de la locale trebuie să ne motiveze în a da şi mai mult pentru a avea un rezultat foarte bun la parlamentare. Personal, aşa cum am mai spus-o, vreau să îmi duc mai departe activitatea de parlamentar. Consider că, datorită experienţei acumulate în primul mandat, voi reuşi să îi reprezint şi mai bine pe brăileni. Dar vom vedea ce va fi în toamnă", a conchis Nistor.

Chiru vrea să salveze PNŢCD printr-o alianţă cu Marian Munteanu

Candidatul la Primăria municipiului care a obţinut cel mai mic scor, PNŢCD-istul Gheorghe Chiru s-a arătat destul de dezamăgit de rezultatul alegerilor locale. Acesta a afirmat că ţărăniştii au plecat cu un handicap de la alegerile Europarlamentare şi scorul partidului s-a menţinut la un nivel scăzut. Chiru a punctat că era conştient că nu va obţine Primăria, dar nu a putut lăsa PNŢCD-ul fără un candidat la Brăila, astfel că a ales să se înscrie în cursa electorală fiind conştient de expunerea la care se înhamă. "Am candidat pentru că era nevoie ca organizaţia să se prezinte la alegeri, chiar dacă, aşa cum spuneam, conştientizam că lucrurile nu sunt tocmai fericite pentru noi, ca partid. Mi-am asumat asta şi am făcut-o cu toată energia pe care o am. M-am implicat. Pot spune asta. A fost nevoie de candidatura mea şi n-am făcut-o cu nicio rezervă. Am adunat toate forţele care puteam şi ne-am manifestat într-un fel. Cred că poziţia noastră de-a lungul campaniei a fost una corectă. N-am reuşit să convingem ca lumea să vină la vot. Aici e o mare problemă şi nu numai a noastră, e a tuturor. Au venit doar membrii de partid. Dacă ţinem cont de numărul total de locuitori şi de cel al celor înscrişi în partide vom vedea că la aceste alegeri cu foarte mici excepţii, cei care au venit la vot sunt membri de partid", a declarat Chiru, amintind totodată dezamăgit şi faptul că din cauza că liderul PMP Viorel Botea a oscilat în faţa unei alianţe a Dreptei, PNL şi toate partidele din acest sector au avut de pierdut.
În ceea ce priveşte planurile de viitor, Chiru a vorbit despre importanţa istorică a PNŢCD-ului, la care nu este gata să renunţe, "doar pentru că nu te doresc unii într-o etapă". Acesta a vorbit despre începerea discuţiilor cu ex-PNL-istul Marian Munteanu, pentru realizarea unei alianţe a tuturor partidelor de dreapta (exceptându-i pe liberali), pentru alegerile Parlamentare. "Nu avem cum să facem alianţe la nivel local cu PNL. Privind lucrurile corect, nu au niciun interes să ne ia lângă ei. Eventual să ne înghită. Asta e o declaraţie pe care mi-o asum. Blaga de ani de zile, unde a fost, fie la PDL, fie acum la PNL vrea să înghită PNŢCD-ul. Asta e problema lui! În loc să se alieze cu singurul partid cu care are multe lucruri în comun PNL-ul... În fine, va veni şi timpul unor discuţii dintr-un alt punct de vedere. Dar acum nu e interesat PNL-ul să facă o alianţă cu PNŢCD-ul în perspectiva alegerilor ce vin. Noi ne vom alia cu cei care îşi doresc din centru, centru-dreapta. Adăugăm, dar nu numai. Ne pliem pe ideea de construcţie a unui pol puternic de centru-dreapta şi chiar cu accente de dreapta în extrema ei, a lui Marian Munteanu care mi se pare un tip aşezat. Eu zic că PNŢCD-ul, într-o formulă cu aceste partide mai mici, unele mai dinamice, dar fără o imagine prea bună, va ajunge în Parlament. Asta e speranţa mea şi cred că avem nevoie ca aerul de o prezenţă în Parlament", a mai completat Chiru.

Cîrîc se declară mulţumit de scorul obţinut

Candidatul PRU la Primăria Brăila, Nicuşor Cîrîc a afirmat că nu a fost ultimul clasat în topul rezultatelor finale, astfel că nu este dezamăgit de scorul obţinut pe 5 iunie. "Din 13 candidaţi în urma scrutinului am ieşit pe locul 12 cu 536 de voturi la diferenţă de peste 100 de voturi de ultimul clasat. Ţinând cont că nu sunt şi nu voi fi niciodată un om politic, aşa cum îi ştim noi toţi pe politicienii din ultimii 26 de ani, consider că rezultatul obţinut de mine Cîrîc Nicuşor Mihai la alegerile pentru funcţia de Primar al Municipiului Brăila este unul onorabil. Spun acest lucru pentru că la prima participare la alegerile locale a unui nou-name în politică nu am ieşit ultimul în cursa celor 13 candidaţi la funcţia de Primar al Municipiului Brăila. În această cursă au participat politicieni vechi, nume cunoscute în oraşul Brăila, funcţionari publici cu state vechi în administraţtia publică, parlamentari, consilieri municipali. Într-adevăr, se putea şi mai bine, întotdeauna se poate şi mai bine, dar ... şi mai rău", a afirmat Cîrîc. Acesta s-a declarat mulţumit şi de activitatea sa şi a partidului în campania electorală şi a afirmat că are de gând să urmărească cu foarte mare atenţie cum vor fi votate proiectele administrative. "Singura dezamăgire a mea a fost lipsa de responsabilitate a brăilenilor şi a românilor, în general, de a-şi alege liderii în administraţia locală. Toţi suntem nemulţumiţi, toţi vrem schimbarea, dar când putem schimba ceva şi stă în puterea noastră atunci ... ne găsim alte priorităţi ... şi ... ne vom văita iar încă 4 ani ... etc. Urmează în toamnă alegerile Parlamentare, sper că brailenii şi românii să fi înţeles ceva după aceste alegeri locale, că puterea de decizie este a lor, a celor mulţi ... cu o singură condiţie ... să iasă la vot, să-şi exprime opinia. (...) La această oră încă nu m-am decis dacă voi candida la alegerile care vor urma în toamnă. Este posibil, voi vedea în ce formulă. În momentul în care voi lua o hotărâre în acest sens o să vă anunţ", a mai punctat Cîrîc.

Petrea se concentrează pe activitatea din Parlament

Deputatul PSRO Silviu Petrea s-a arătat destul de dezamăgit de alegerea brăilenilor în data de 5 iunie. Acesta susţine că a intrat în competiţia electorală, convins că brăilenii vor o schimbare la nivelul administraţiei. "Am cerut aşadar, alături de vocea străzii, schimbarea clasei politice, în frunte cu lista noastră de candidaturi. Am început cu oameni fără istoric politic, singurul implicat în prezent fiind chiar eu, am avut o medie de vârstă de 37 de ani pentru Consiliul Local, iar la cel Judeţean de 40 de ani. Cu această echipă am elaborat o strategie pe termen scurt şi mediu, care cuprindea planuri şi proiecte care pot şi trebuie să fie urgent implementate prin hotărâri ale CL şi CJ. Toate acestea aveau scopul de a repune Brăila pe drumul european de dezvoltare durabilă, asta după opt ani de regres sau cel mult de stagnare. Rezultatul? Am avut o campanie entuziastă şi pozitivă, însă acest lucru nu s-a transpus întru totul în opţiunea de vot. Realitatea dură este că absenteismul înregistrat nu are justificare. Au fost 13 opţiuni, partide şi independenţi, însă brăilenii au ales să taxeze clasa politică prin neprezentare. Din păcate, acest lucru nu produce efecte. Când ai 63.000 de votanţi dintr-un total de 180.000 poţi să fii sigur că populaţia este nereprezentată la nivelul autorităţilor locale", a afirmat Petrea. Deputatul a mai subliniat că îşi va continua mandatul în Parlament, chiar şi dacă acest lucru înseamnă că va trebui să lucreze cu aleşii locali. "Ce-mi doresc este să găsesc deschidere din partea noii administraţii locale, astfel încât restartul să se dea în toate instituţiile neperformante, iar noile conduceri să fie cu adevărat în slujba cetăţenilor. În lipsa acestei abordări riscăm să avem încă patru ani de dezastru, lucru de nedorit", a mai subliniat acesta.

PRM-iştii nu fac alianţe!

Adrian Răureanu, candidatul PRM la Primărie, s-a declarat nemulţumit de scorul obţinut, însă deloc surprins. Întrebat dacă PRM are în plan viitoare alianţe, acesta a dat de înţeles că şansele sunt minime pentru un astfel de scenariu. "Scorul obţinut nu ne mulţumeşte, dar era previzibil având în vedere dezinformările aruncate cu bună ştiinţă în presă şi la unele televiziuni care au avut scopul de a deruta electoratul Partidul România Mare. Era de aşteptat că la Brăila PSD să obţină un vot covârşitor având în vedere numărul mare de votanţi asistaţi social şi de pensionari. În principiu, Partidul România Mare - Filiala Brăila nu face alianţe, dar nu excludem această posibilitate deşi sunt şanse minime", a declarat Răureanu. Cât despre o posibilă candidatură la alegerile Parlamentare, sursa citată a punctat că încă nu a fost luată vreo decizie la nivelul conducerii filialei.

Mariana Bâtcă s-a întors la "Pro Democraţia"

În ceea ce o priveşte pe Mariana Bâtcă, aceasta ne-a precizat că deja a revenit la şefia Asociaţiei "Pro Democraţia" Brăila. "Am candidat pentru funcţia de Primar al municipiului Brăila motivată de necesitatea de a schimba oraşul concomitent cu schimbarea atitudinii brăilenilor faţă de exercitare dreptului la vot. Dreptul la vot este un drept câştigat de noi şi o obligaţie faţă de generaţiile care vin după noi. Din nefericire, încă se votează pe principiul «ce mi-a dat sau ce-mi dă mie ca să o votez»", a declarat Bâtcă dezamăgită de rezultatul alegerilor locale. Sursa citată a mai precizat că pe parcursul campaniei electorale a discutat cu foarte mulţi brăileni din toate cartierele oraşului şi că a centralizat un set de probleme comune, asupra cărora are de gând să încerce să le găsească o rezolvare. "Voi implica brăileni în identificarea soluţiilor şi vom solicita rezolvarea lor de către administraţia publică locală. Aceste demersuri vor fi făcute cu susţinerea societăţii civile aşa cum este corect într-o societate democratică. În acest moment, am revenit la implementarea proiectelor derulate de Asociaţia Pro Democraţia şi voi demara acţiuni locale pentru rezolvarea unora dintre aceste probleme, după cum am menţionat anterior", a mai adăugat Bâtcă. În ceea ce priveşte o posibilă candidatură a sa la alegerile Generale, "sincer, sunt foarte mulţi factori ce pot influenţa luare unei astfel de decizii", a comentat Mariana Bâtcă.

Cristian Techiu rămâne cu "lupa" pe mini-Parlamentele locale

Cel puţin asta a afirmat candidatul independent la Primărie, Cristian Techiu, care s-a arătat extrem de deranjat în privinţa faptului că la nici o lună de la alegerile locale, politicienii deja au început negocieri în CLM şi CJ, care conduc către rezultate total diferite de dorinţele brăilenilor. Cât despre scor, deşi dezamăgit, Techiu preferă să vadă jumătatea plină a paharului. "Să nu uităm însă că la alegerile pentru Consiliul Local Municipal am obţinut aproximativ 1.600 voturi şi într-un clasament aş fi pe locul şapte, în faţa a 8 partide cu tradiţie în competiţia electorală din România de după 1989! În acelaşi timp, dacă luăm în calcul şi alţi factori, lucrurile par să nu mai arate chiar atât de rău. (...) Aş putea spune că am pornit din start în această cursă cu "handicapul necunoscutului". Şi este foarte dificil să te faci cunoscut într-o lună de campanie, oricât de mult ai încerca. În afară de aceasta, echipa mea de campanie a fost una foarte restrânsă, formată din câţiva prieteni şi voluntari care au crezut în mine şi în ideile pe care aş dori să le pun în practică la Brăila. Profit de ocazie să le mulţumesc încă o dată tuturor pentru sprijinul pe care mi l-au acordat", a declarat Techiu. Acesta consideră că semnalele transmise de cetăţeni sunt multiple şi foarte complexe. În primul rând, susţine acesta, lumea nu mai vrea să iasă la vot, ceea ce reprezintă un semnal de alarmă foarte serios. La capitolul planuri de viitor, Techiu a vorbit despre reînfiinţarea Forţei Civice, partid în care a activat la intrarea sa pe scena politică.
"Alegerile parlamentare vin din punctul meu de vedere la un interval de timp foarte scurt faţă de cele locale. Dacă am învăţat ceva în urma alegerilor locale, este că oamenii ezită să aleagă persoane pe care nu le cunosc. Vreau să mă implic în viaţa oraşului, vreau să sprijin cât mai multe proiecte care să fie în folosul cetăţenilor, vreau să tac şi să fac acolo unde alţii doar se laudă şi se aplaudă între ei", a mai completat Techiu.

Marian Ion: "Eu am candidat pentru a reduce influenţa politicului în administraţie"

Fostul arhitect-şef al municipiului, Marian Ion, susţine că nu va mai candida pentru funcţia pe care a deţinut-o înainte de alegerile locale pentru că nu este dorit. Acesta a făcut referire la declaraţia făcută de Marian Dragomir în prima sa conferinţă de presă la Primărie, alături de fostul edil-şef, Aurel Simionescu, care a luat în derâdere eventuala întoarcere a lui Ion ca arhitect-şef după ce a criticat administraţia locală în campanie. "În cazul ăsta nu am ce să caut acolo. Păi, dacă îmi transmiţi că fac mai puţin decât cu fostul primar, evident că nu am ce să caut acolo. Eu am firma mea, îmi caut nişte proiecte în Bucureşti, vreau să văd în ce măsură există posibilitatea să fac proiecte şi în Brăila. O perioadă voi mai sta aici să încerc să fac ceva. Am candidat pentru a reduce influenţa politicului în administraţie, or chestia asta se pare că nu e dorită de brăileni. Aşa că, până la urmă ei au decis. Nu regret că am candidat, chiar mi s-a părut o experienţă foarte frumoasă. Uitându-mă în urmă aş face-o din nou. Vorbesc aşa despre un viitor ipotetic. Chiar dacă ştiu că scorul ar fi de 4,70%, aş face-o din nou. Ca experienţă mie mi-a folosit", a declarat Ion. Întrebat dacă este interesat de un fotoliu de parlamentar, acesta a precizat că: "Nu simt că aş fi făcut pentru viaţa asta politică, deşi în ultima vreme sunt mulţi care mi-au spus să mă gândesc şi la un drum în direcţia aceea sau o carieră în politică. Nu prea mă văd eu făcând lucrul ăsta".

Învinşii care totuşi au reuşit

Principalul contracandidat al lui Marian Dragomir, liberalul Cătălin Boboc a pierdut lupta la Primărie, însă a câştigat un fotoliu de consilier local. În ciuda faptului că a renunţat la poziţie pentru a fi în continuare senator, este lesne de înţeles că acesta poate fi mai greu catalogat ca învins. Este şi cazul PND-istei Simona Drăghincescu, al cărei partid a obţinut 3 locuri de consilieri municipali şi 2 în CJ, dintre care unul ocupat chiar de ea. La rândul său PMP-istul Viorel Botea ocupă în prezent un fotoliu de consilier judeţean, alături de colegul său de partid Ionel Adetu. Cât despre Dan Păun, trebuie punctat că situaţia sa este una un pic diferită. Acesta a obţinut un loc în CLM Brăila, însă scorul său a fost unul relativ mic, fiind salvat în mare parte de "barca" ALDE, în frunte cu Daniela Rădulescu. Şi, culmea, întrebat în legătură cu scorul său, Păun a afirmat că eşecul i se trage tocmai din pricina modului în care Rădulescu a ales să facă campanie. "Scorul privit ca şi cifră este mult sub aşteptările mele, iar cauzele sunt multiple. Una dintre ele este aceea că partidul nu m-a susţinut. S-a şi văzut că partidul a făcut campanie electorală pentru doamna consilier Rădulescu, nicidecum pentru Dan Păun - primar. Pe de altă parte, dată fiind prezenţa relativ scăzută la urne, votul a fost extrem de polarizat, iar votanţii au preferat să fie foarte atenţi unde îşi dau votul la primar şi au ales între cei doi candidaţi ai partidelor mari. Votul către candidaţii din linia a doua a fost mult diminuat în felul ăsta. Când spun că partidul nu m-a susţinut, se vede foarte clar prin faptul că nu s-a făcut campanie electorală pentru primar, nu s-a făcut panotaj pentru primar în precampanie. Iar insistenţele doamnei Rădulescu de a fi prima pe listă a transmis foarte clar un mesaj alegătorilor că partidul ăsta joacă doar la 5%. Şi ăsta a fost şi rezultatul", a declarat Păun. Consilierul municipal a mai punctat că are în vedere şi o posibilă candidatură pentru un mandat de deputat la finele anului.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro