Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Grădina ZOO, «piatra de moară» a Administraţiei Pieţelor Brăila

• la această concluzie au ajuns, recent, consilierii municipali după aprobarea unui proiect de hotărâre prin care s-a alocat suma de 700.000 lei (7 miliarde lei vechi) către SC APT • banii sunt pentru subvenţionarea activităţii de la Grădina Zoologică, astfel încât să se poată desfăşura activitatea curentă în condiţii optime • consilierii liberali au solicitat ca Grădina Zoo să fie luată din “spinarea” APT şi dată în administrarea unei direcţii speciale, care să se ocupe de segmentul Divertisment • primarul Marian Dragomir a recunoscut că Grădina Zoo pune presiune pe bugetul APT şi a afirmat că în 2020 ar putea urma o măsură pentru rezolvarea problemei

 

Membrii Consiliului Local Municipal Brăila au aprobat recent alocarea unei sume consistente la Piaţă, pentru a susţine activitatea Grădinii Zoologice. Este vorba despre 700.000 lei (7 miliarde lei vechi) care au ajuns la SC Administraţia Pieţelor şi Târgurilor SA pentru finele lui 2019, pentru subvenţionarea activităţii Grădinii Zoologice, astfel încât să poată fi desfăşurată în condiţii optime. Proiectul a venit la propunerea PSD-istei Virginia-Loredana Badiu şi a lui Dan Păun de la ALDE, membri în Adunarea Generală a Acţionarilor la SC APT. Cei 700.000 lei reprezintă diferenţa rezultată între veniturile încasate şi cheltuielile efectuate în acest an.

“Având în vedere baza legală care reglementează finanţarea acestei activităţi, realitatea economică deficitară a punctului de lucru Grădina Zoologică, argumentaţia potrivit căreia «Serviciile de administrare ale domeniului public şi privat sunt destinate satisfacerii unor nevoi ale comunităţilor locale şi au ca scop ridicarea gradului de civilizaţie şi confort”, solicităm sprijinul autorităţii deliberative a unităţii administrativ-teritoriale, respectiv Consiliul Local al Municipiului Brăila, pentru subvenţionarea activităţii de exploatare a punctului de lucru Grădina Zoologică Brăila. Această solicitare ne va permite pe de-o parte, desfăşurarea activităţii curente în condiţii optime, dar şi finalizarea obiectivelor propuse. Este necesar sprijinul autorităţii deliberative a unităţii administrativ-teritoriale, respectiv a Consiliului Localal Municipiului Brăila, pentru a putea dezvolta şi pune în aplicare proiecte cu un impact pozitiv asupra Municipiului Brăila”, se arată în referatul de aprobare, semnat de consilierii care au iniţiat proiectul, Loredana Badiu şi Dan Păun.

Din raportul proiectului aflăm că suma va fi luată din bugetul local, capitolul Servicii dezvoltare publică - “alte subvenţii”.

 

Din 2020, Grădina Zoo ar putea să nu mai fie administrată de APT

 

Subiectul subvenţionării activităţii SC APT SA pentru Grădina Zoologică,

a stârnit interesul consilierilor. Liberalii, în frunte cu Adrian Tabarac şi Petrică Popa, i-au sugerat primarului Marian Dragomir să transfere Grădina Zoo de la Pieţe, în subordinea Primăriei, aşa cum s-a procedat cu “Orăşelul Copiilor”.

“Dacă tot pompăm nişte bani în această Grădină Zoologică, să o luăm din subordinea Administraţiei Pieţelor şi să o trecem în subordinea unui serviciu al Primăriei. Şi atunci avem o gestiune directă a acestei probleme”, a declarat Tabarac.

La rândul său, Petrică Popa a afirmat că varianta ideală ar fi înfiinţarea unei direcţii noi, care să se ocupe de segmentul “Divertisment”, zonă unde ar intra şi Orăşelul Copiilor, dar şi Grădina Zoologică.

“Ar fi momentul să exoneraţi de acest sacrificiu, APT-ul. Cel puţin azi, APT nu poate să susţină asemenea cheltuieli! Ceea ce facem noi, că luăm dintr-un buzunar şi dăm în altul, nu îşi are rostul! Cred că trebuie eficientizat acest mod al reglării conturilor pe Grădina Zoologică, prin înfiinţarea unei direcţii care să se ocupe de divertisment. Şi cred că sunteţi de acord cu mine că aşa trebuie rezolvate lucrurile. APT trebuie să se dezvolte şi să aibă investiţii corecte, dar nu poate pentru că Grădina Zoologică grevează”, a adăugat Popa.

Primarul Marian Dragomir le-a dat dreptate liberalilor de această dată, însă a ţinut să reamintească faptul că Grădina Zoologică a ajuns să fie gestionată de SC APT pe vremea primarului Constantin Sever Cibu, iar atunci măsura a fost aprobată şi  de consilieri PNL. Dragomir a punctat că în 2020 ar putea fi implementată o măsură prin care Grădina Zoo să nu se mai afle “în curtea” APT.

“Consider că propunerea dumneavoastră este una corectă, iar Piaţa trebuie să îşi dezvolte activitatea şi investiţiile, doar în ceea ce priveşte activitatea specifică. Fiindcă fără Grădina Zoologică, Piaţa ar avea profit. Şi ani de zile, indiferent cine a fost director la Piaţă - şi mă refer la doamna Drăghincescu, domnul Bălan şi astăzi la doamna Drăguţ -, s-a constatat, pe bună dreptate, că Grădina Zoo a înregistrat doar pierdere, care a fost acoperită de fiecare dată din activitatea pieţelor. Consider că în mandatul următor, noi toţi vom fi de acord, - vom pregăti încă de anul viitor -, ca Grădina Zoologică să funcţioneze distinct de Piaţă. La fel cum am făcut şi cu toate acele pieţe care nu erau rentabile pentru APT”, a declarat Dragomir.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat ulterior cu 17 voturi “pentru” şi 7 abţineri din partea consilierilor PNL Brăila.
Categorie articol: 

Comentarii