Mergi la conţinutul principal
Şedinţele Comisiilor de specialitate, ţinute doar pe hârtie la Brăila

Consilierii chiulangii

• consilierii brăileni locali şi judeţeni trebuie să participe lunar la minimum o şedinţă ordinară şi una a Comisiilor de specialitate pentru a-şi încasa indemnizaţiile, potrivit legii • în realitate însă, se cam trage chiulul de la şedinţele de Comisii, unde ar trebui să se analizeze şi să se avizeze proiectele de hotărâri • problema a fost scoasă de “sub preş” chiar în plenul CLM Brăila de consilierii PNL • la CJ Brăila, secretarul judeţului, Dumitrel Priceputu, dă asigurări că nu se chiuleşte masiv de la Comisii, dar mai există cazuri punctuale când consilierii absentează motivat

 

Se chiuleşte pe capete la şedinţele Comisiilor de specialitate de la CLM Brăila, unde asemenea celor din Parlamentul României, ar trebui să se analizeze cu mare atenţie şi să se avizeze proiectele urbei, înainte de a fi adoptate. Zvonuri despre acest obicei prost al aleşilor locali au circulat pe scena politică încă din mandatul trecut şi nu de puţine ori consilierii s-au acuzat între ei pentru faptul că proiectele sunt amendate în şedinţele de plen şi nu la comisii. Ei bine, la cea mai recentă şedinţă ordinară a CLM “butoiul cu pulbere” a explodat, iar consilierii municipali PNL au acuzat că şedinţele de Comisii de specialitate nu prea se ţin şi că procesele verbale sunt încheiate ulterior doar de preşedinte şi secretar, “între patru ochi”. Mai mult, aceştia nu s-au ferit să arate cu degetul direct spre unii dintre preşedinţii de comisii, cerându-le socoteală în mod public şi acuzându-i că ei înşişi nu participă la întâlnirile pe care ar trebui să le conducă. Vizaţi au fost PSD-istul George Caranica, taman preşedintele Comisiei Juridice a CLM şi Dan Păun de la ALDE (secretar). Chiar şi primarul Marian Dragomir a solicitat ca preşedinţii de comisii să facă un pas în faţă şi să recunoască dacă acuzaţiile sunt reale sau nu, însă nu a primit vreun răspuns concret la momentul respectiv. Cert este că potrivit Codului Administrativ, pentru a-şi încasa indemnizaţiile deloc neglijabile, consilierii, fie ei municipali, locali sau judeţeni, trebuie să participe lunar la minimum o şedinţă ordinară şi una a comisiilor de specialitate din care fac parte. Cu toate acestea, spre deosebire de şedinţele de plen, cele din cea de-a doua categorie se ţin de obicei în spatele uşilor închise, la date şi ore cunoscute doar de membrii Consiliului, astfel că este greu de ştiut dacă întâlnirile, dezbaterile, analizele, şi în final, avizările proiectelor de hotărâri chiar au loc pe bune sau doar formal, “pe hârtie”. Însă ţinând cont de acuzaţiile publice ale membrilor CLM Brăila, practica absentării de la Comisii este încă în toi.

Trebuie punctat că şi la Consiliul Judeţean au existat episoade repetate când liberalii au fost “certaţi” că nu vin cu amendamente la proiecte în cadrul şedinţelor de Comisii şi că o fac abia în plen. Aceştia au semnalat, la rândul lor, că preferă să procedeze aşa pentru că la Comisii sunt total ignoraţi de PSD-işti şi aliaţii lor. Mai mult, liderul PNL Brăila, Alexandru Dănăilă chiar a recunoscut public că nu participă la şedinţele de Comisii, cu precizarea că nu îşi mai încasează nici indemnizaţia, potrivit legii. Acesta însă acuză la rândul său că dacă la CJ Brăila consilierii nu prea chiulesc de la comisii, la CLM este o practică, iar acolo nimeni nu îi urmează exemplul, măcar să renunţe la a-şi încasa leafa lunară.

Secretarul judeţului, Dumitrel Priceputu, a afirmat la rândul său că majoritatea membrilor CJ vin la comisii, dar a recunoscut că sunt şi absenţe din când în când: “cazuri punctuale”.

Precizăm că indemnizaţia consilierilor municipali şi judeţeni înseamnă 9% din leafa brută a primarului, respectiv a preşedintelui Consiliului Judeţean. Odată cu creşterea salariului minim pe economie la 1 ianuarie la 2.080 lei, cei doi încasează o indemnizaţie lunară brută de peste 18.700 lei (mai bine de 11.000 lei net). Astfel, consilierii iau lunar 1.684 lei brut (985 lei net). Viceprimarii şi vicepreşedinţii însă iau o leafă mai mare, de peste 16.600 lei, bazată pe o altă formulă de calcul.

 

Ce spune legea şi cum sunt împărţiţi consilierii pe Comisii

 

Înainte de adoptarea Codului Adminsitrativ, aleşii locali funcţionau în baza Legii 215/2001 a Administraţiei publice locale şi potrivit acesteia aveau dreptul la încasarea indemnizaţiei lunare, chiar şi pe jumătate dacă alegeau să tragă chiului de la şedinţele de Comisii. Potrivit Codului Administrativ însă aceştia “au dreptul la indemnizaţia lunară doar dacă participă la cel puţin o şedinţă a autorităţii deliberative şi o şedinţă a comisiei de specialitate, pe lună”. Cu alte cuvinte, dacă aleg să lipsească de la şedinţele de comisii, nu îşi mai încasează lefurile. Interesant de punctat ar fi totuşi că prezenţa este consemnată în procesele verbale de preşedintele şi secretarul comisiei (tot consilieri). Şi cum acestea merg ulterior la compartimentele de resurse umane, este greu de crezut că funcţionarii publici ar putea să îi verifice sau să îi tragă la răspundere în vreun fel pe aleşii locali pentru corectitudinea documentelor încheiate.

Dar să vedem care sunt Comisiile de specialitate la CLM şi CJ Brăila. Potrivit site-ului Primăriei Brăila, la Consiliul Local sunt cinci Comisii de specialitate: Comisia 1 de Buget-Finanţe este compusă din: PSD-ista Loredana-Virginia Badiu (preşedinte), Marian Neta (secretar - PSD) şi membrii Doiniţa Ciocan (viceprimarul PSD), Bogdan Botea (PND) şi până nu demult Marian Fusea (PNL), care a demisionat şi probabil că va fi înlocuit acum de Alexandru Başno odată ce va fi “uns” consilier. Comisia 2 de Administrare a Domeniului Public şi Privat al Municipiului, este formată din: PSD-istul Sorin Boşneag (preşedinte), Adrian Traian (secretar - PND) şi membrii Răzvan Popescu (PSD), Petru Gojan (PSD), Daniela Rădulescu (ALDE), Petrică Popa (PNL) şi Constantin Sîrbu (PNL). Comisia 3 - pentru Industrie, Agricultură este formată din PSD-istul Florin Dumitru (preşedinte), social-democrata Cornelia Neacşu (secretar) şi membrii Herera-Eduard Petrescu (PSD), Florinel-Cristian Pricop (PNL), Lucian Căprariu (independent). Comisia 4 - Culte, Tineret îl are ca preşedinte pe PSD-istul Adrian Goanţă, secretar pe PND-ista Lungu Florica, iar membrii sunt Valentin Pătârlăgeanu (PSD), Cristiana Voineag (PSD), Sorin Ioniţă (PNL). Iar Comisia 5 - de Administraţie Publică Locală, Juridică este condusă de preşedintele George Marius Caranica (PSD), secretarul Dan Păun (ALDE) şi îi are ca membri pe Raluca Bucur (PNL), viceprimarul Alexandru Jantea (PSD) şi Adrian Tabarac (PNL).

La Consiliul Judeţean Brăila sunt şase comisii, iar situaţia se prezintă în felul următor: A. Comisia de strategii: PMP-istul Ionel Adetu (preşedinte), PSD-istul Fănel Burtea (secretar), iar membrii liberalul Florin Cîrligea, PSD-istul Ion Rusu, liberalul Adrian Vacu. B. Comisia de buget-finanţe: PSD-istul Ionel Avram (preşedinte), George Turiac (secretar) de la ALDE, membri PSD-istul Mihai Chirsanov şi liberalii Marian Sîrbu, Laurenţiu Chiru. C. Comisia de organizare şi dezvoltare urbanistică: PSD-iştii Dumitru Văduva (preşedinte), Dumitru Munteanu (secretar), iar membri Simona Drăghincescu (PND), Vasile Constantin Varga (PNL), Mario Spiridon Da'Ros (PNL). D. Comisia pentru activităţi ştiinţifice: PSD-iştii Viorel Mortu (preşedinte), Daniela Bordea (secretar), iar membri Viorel Botea (PMP), liberalii Ionel Enuţă, Alfredo Pascale. E. Comisia pentru sănătate: consilierul judeţean independent Marian Căpăţînă (preşedinte), PSD-istul Dan Lucian Şerbu (secretar), iar membri PND-istul Cătălin Iordache şi liberalii Vasile Cortez şi Dănuţ Lungu. F. Comisia pentru administraţie publică locală, juridică: PSD-iştii Marius Dobrotă (preşedinte), Carmen Bănică (secretar), iar membri PSD-istul Aurel Dumitru şi liberalii Alexandru Dănăilă, Ovidiu Nechita.

Din informaţiile pe care le-am aflat, potrivit regulamentelor interioare aprobate de consilieri, toate proiectele de hotărâri trebuie să treacă în special pe la comisiile juridice pentru a fi avizate, iar ulterior, în funcţie de specific, la comisiile de resort.

 

Cum s-a fisurat «butelia» chiulurilor şi au curs acuzaţiile în CLM Brăila

 

Precizăm că în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a CLM Brăila, din 30 septembrie, consilierii liberali au acuzat încă de la primele minute după deschiderea lucrărilor, că se face totul “pe genunchi” şi că sunt introduse proiecte suplimentare pe ordinea de zi, fără a avea ocazia să fie dezbătute în Comisiile de specialitate, cum ar fi normal. Ei bine, în acest context uşor tensionat după ce PSD-iştii au ignorat cerinţa liberalilor de a amâna aprobarea proiectelor suplimentare pentru o altă şedinţă, fie ea şi extraordinară, la un punct care a vizat ok-ul pe Documentaţia de Avizare Lucrări Intervenţii pentru amenajarea unor staţii de tramvai pentru asigurarea accesului persoanelor cu dizabilităţi (subiect prezentat într-o ediţie anterioară), problema Comisiilor de specialitate a revenit în forţă şi s-a lăsat cu acuzaţii grave.

Mai exact, după ce primarul Marian Dragomir a criticat ironic faptul că membrii PNL nu au solicitat detalii tehnice de la proiectant la acest proiect în cadrul lucrărilor şedinţelor de Comisii, liberalul Adrian Tabarac, vizibil iritat, a răbufnit şi a acuzat că “singurii consilieri prezenţi la Comisii sunt consilierii PNL!”, pe un ton ridicat. “Vă rog frumos să veniţi de fiecare dată la Comisii să vedeţi cine este prezent la comisia noastră. Tot aruncaţi vorbe fără să fiţi în cunoştinţă de cauză!”, a continuat Tabarac.

Primarul a solicitat tuturor preşedinţilor de Comisii să menţioneze dacă membrii de la toate partidele care compun CLM Brăila se prezintă sau nu la şedinţele în cauză, însă nu a primit vreun răspuns. Moment în care consilierul PNL Raluca Bucur a acuzat că nici măcar toţi preşedinţii de Comisii nu participă. Aceasta nu s-a ferit să îi acuze direct pe PSD-istul George Caranica, preşedintele Comisiei Juridice şi pe Dan Păun de la ALDE, secretar.

“Există un preşedinte care a venit o singură dată de aproape patru ani de când suntem aici. A venit o singură dată la Comisia 5. Secretarul, la fel”, a afirmat Bucur.

Precizăm că social-democratul era prezent în sală şi s-a simţit dator să vină cu explicaţii.

“Staţi puţin. Îmi pare rău că sunt... Eu cu domnul secretar Dan Păun ne-am întâlnit şi am făcut discuţiile la Comisii. Comisia noastră este în aceeaşi zi cu o altă comisie, pentru că vinerea este program scurt. Este! Ne uităm pe foile de prezenţă. Dacă nu, o să vedem...”, a declarat Caranica.

“Care foaie de prezenţă?! Că nu aţi venit decât o singură dată! Întâlnirile astea sunt joi, la ora 15:00! Nu avem proces verbal. Nu a existat pentru că nu a venit niciodată! Pe bune?!”, a intervenit din nou Bucur, deranjată de faptul că PSD-istul a afirmat că se întâlnise vineri cu secretarul.

În cele din urmă, liderul grupului PSD din CLM, Sorin Boşneag a intervenit şi i-a rugat pe toţi preşedinţii de Comisie să îi aducă lunar prezenţa de la întâlniri, pentru a putea verifica situaţia şi a nu mai avea loc astfel de discuţii.

“A început campania electorală. Aia prezidenţială nu ştiu dacă e influenţată de luările de poziţie ale unuia sau altuia. Vă rog foarte mult, aveţi timp şi pe parcursul lunii, când sunt prezentate materialele, şi la Comisii puteţi să chemaţi pe toată lumea. Nu să faceţi circ în şedinţa de plen”, a mai declarat Boşneag, problema participării sau neparticipării la şedinţele de Comisii lunare rămânând în coadă de peşte.

Ulterior, la rubrica “Alte probleme”, liberalul Petrică Popa a readus subiectul în discuţie şi l-a rugat pe secretarul municipiului Ion Drăgan să dispună prin aparatul propriu ca şedinţele de Comisii să fie supervizate de funcţionari din cadrul Compartimentului hotărâri, astfel încât procesele verbale ale şedinţelor să fie încheiate cât se poate de transparent.

“Atunci când nu se ţin, doamnele, domnii de la biroul hotărâri, să specifice în caietul de procese verbale că nu s-au ţinut Comisiile. La Comisia 2, din care fac parte, lucrurile merg acceptabil. (...) Nu acelaşi lucru am înţeles că se întâmplă la alte comisii care nu ştiu dacă se întâlnesc. Sau aşa cum a spus domnul consilier Caranica, se întâlnesc entre quatre yeux (n.r. - între patru ochi). E problema dânşilor. Dar totuşi o comisie nu se ţine aşa! Este neplăcut că după atâţia ani de consilii locale se perpetuă acest mod de lucru al celor care sunt mai puternici din punct de vedere numeric”, a conchis Popa, fără însă a primi vreun răspuns dacă solicitarea sa va fi luată în calcul sau nu.

Interesant de precizat totuşi ar fi că în şedinţele de plen ale CLM Brăila preşedinţii celor cinci Comisii anunţă dacă şi-au dat sau nu avizul de legalitate la fiecare proiect în parte, mai puţin în cazul celor suplimentar introduse pe oridinea de zi, care nu au ocazia să fie dezbătute înainte.

 

Secretarul judeţului dă asigurări că la CJ nu se chiuleşte de la Comisii

 

Plecând de la faptul că nu de puţine ori în şedinţele de plen ale CJ Brăila s-a ajuns la acuzaţii în privinţa faptului că proiectele nu sunt dezbătute şi eventual amendate în şedinţele de Comisii, redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” l-au întrebat pe preşedintele Consiliului, Francisk Chiriac dacă şi aici se practică metoda chiulului. Chiriac a acuzat că membrii PNL din CJ obişnuiesc să nu prea vină pe la Comisii şi preferă să facă spectacol în şedinţele de plen, amintind că însuşi liderul liberalilor, Alexandru Dănăilă a afirmat că nu vine la lucrările comisiei din care face parte.

La rândul său, secretarul judeţului Dumitrel Priceputu a punctat că nu a remarcat să se chiulească masiv de la şedinţele Comisiilor din cadrul CJ Brăila.

Liderul PNL Brăila Alexandru Dănăilă a explicat că el şi-a asumat public faptul că nu participă la lucrările Comisiei din care face parte şi că în consecinţă nu îşi mai încasează indemnizaţia de atunci. A mai adăugat că restul colegilor săi liberali merg la şedinţe, însă a subliniat că nu acelaşi lucru pot spune şi cei din CLM, unde rareori se ţin şedinţele. Dănăilă a povestit că şi pe vremea când ocupa fotoliul de viceprimar existase o perioadă când consilierii municipali cam trăgeau chiulul. Acesta a subliniat totuşi că primarul ar trebui să verifice mai bine situaţia, pentru că spre deosebire de el, care a recunoscut public că nu participă şi a renunţat implicit la indemnizaţie, mulţi consilieri nu fac asta şi leafa le merge în continuare, ceea ce nu este corect.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro