Mergi la conţinutul principal

Brăila strânge cureaua. Explozia la prețuri blochează investițiile

* aceasta este realitatea cu care autoritățile brăilene susțin că se confruntă în prezent, ca urmare a aplicabilității OUG 15/2021, privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare * atât consilierii județeni cât și cei municipali au participat la începutul săptămânii la ședințe extraordinare în care au aprobat modificări de costuri la proiectele investiționale aflate în diferite stadii de implementare * primarul Marian Dragomir a precizat că în urma acestor creșteri ale prețurilor la materiale, pentru proiectele realizate cu fonduri de la bugetul local, municipalitatea va trebui să taie din banii investițiilor viitoare * președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, și-a exprimat speranța că pentru investițiile realizate pe fonduri europene și prin PNDL diferența de bani va veni de la nivelul Guvernului

 

Costuri mai mari la toate proiectele investiționale ale Județului și Municipiului Brăila. Aceasta este problema cu care se confruntă, mai nou, autoritățile brăilene, ca urmare a creșterii prețurilor la materialele de lucru și a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 15/2021, menită să reglementeze anumite măsuri fiscal-bugetare, care impune actualizarea tuturor acestor prețuri în cadrul proiectelor investiționale. Astfel, în acest context, atât Consiliul Județean Brăila, cât și Consiliul Local Municipal s-au întrunit în ședințe extraordinare, la începutul săptămânii, pentru a aduce anumite modificări ale valorilor proiectelor investiționale aflate în implementare: unele realizate prin fonduri europene, altele prin bani de la nivel guvernamental, însă multe cu bani din bugetele locale. Atât primarul Marian Dragomir cât și președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, au dat de înțeles că avem de-a face cu o explozie a costurilor acestor proiecte. Edilul-șef, chiar a punctat că dacă pentru proiectele realizate prin fonduri europene și cu bani de la bugetul național, lucrurile s-ar putea rezolva cu ajutor guvernamental, pentru cele realizate cu bani de la bugetul local, cel mai probabil va fi nevoie de tăierea sumelor de la viitoare investiții pentru a le putea încheia pe cele deja în derulare. De altfel, președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a comentat acest subiect în timpul ședinței de luni, subliniind că încă nu știe cum va fi rezolvată această problemă și dacă Guvernul va aloca sumele necesare.

 

Bani mai mulți pentru traseul Gulianca - Ianca - Viziru

Pe 31 august 2021 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 833 Ordonanța Guvernului nr. 15/2021 din 30 august 2021, privind reglementarea unor măsuri fiscale, respectiv de ajustare a prețurilor aferente materialelor cu un coeficient care se aplică exclusiv restului fizic rămas de executat la data intrării în vigoare a Ordonanței, pe baza situațiilor de lucrări însușite de executant, diriginte de șantier și autoritatea contractantă.

În acest context, ședința extraordinară a CJ Brăila a avut loc luni, la ora 18:00, în sistem videoconferință și a vizat trei proiecte, două legate de proiectul privind traseul Gulianca - Ianca - Viziru, care asigură conectivitatea directă cu coridorul TEN-T Brăila-Buzău, iar altul a vizat o rectificare bugetară. Astfel, în ceea ce privește coridorul Gulianca-Viziru este vorba despre aprobarea devizului general actualizat și a indicatorilor tehnico-economici, ca urmare a aplicării prevederilor OUG 15, precum și modificarea prevederilor hotărârii CJ Brăila din 28 octombrie 2016 privind aprobarea proiectului, a cheltuielilor legate de acesta și a acordului de parteneriat pentru realizarea sa.

În documentația proiectului se precizează că în cadrul acestui obiectiv a fost semnat acordul pentru contractul de execuție lucrări în februarie 2020, încheiat între Unitatea Administrativ Teritorială Județul Brăila, prin Consiliu Județean și SC E.M. PRIME CONSTRUCT SRL. Contractul este în curs de derulare, etapa actuală fiind de execuție a lucrărilor. Antreprenorul SC E.M. PRIME CONSTRUCT SRL a solicitat proiectantului SC ALPHACONSULT & ENGINEERING SRL București devizul general actualizat. Astfel, valoarea totală actualizată a acestui proiect este de 99.500.941,78 lei iar contribuția județului Brăila este de 8.850.945,86 lei, din care 1.850.000,00 lei contribuția solicitantului la cheltuieli eligibile. Totodată 7.000.945,86 lei contribuția la cheltuieli neeligibile. Valoarea totală a acestui proiect, potrivit unei hotărâri aprobate în 2017 era de 93.490.045,00 lei cu TVA. Contribuția CJ Brăila era de 2.840.042,00 lei, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului în valoare de 990.042,00 lei cât și contribuția de 2,00% din valoarea eligibilă a proiectului în cuantum de 1.850.000,00 lei, reprezentând cofinanțarea acestuia.

În ceea ce privește proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului Județului Brăila pe anul 2021 și estimările pe anii 2022-2024 și a Programului de investiții publice pe anul 2021 și estimările pe anii 2022-2024, la partea de venituri, prevederea bugetară se suplimentează cu 1.363.000 lei, iar la partea de cheltuieli, creditele bugetare se suplimentează cu aceeași sumă. Astfel, discutăm despre 172.000 lei în plus pentru proiectare, inclusiv documentații, avize, acorduri și faze control plus execuție lucrări pentru înființarea sediului servicii lucrări întrețineri în localitatea Ianca. 149.000 lei în plus pentru proiectele din Sănătate; 1.042.000 lei pentru Transporturi; respectiv 6.010.000 lei pentru Secțiunea de dezvoltare, credite bugetare 2021, pentru proiectul TEN-T Brăila-Buzău.

”V-am anunțat din ședința trecută că mâine (n.r. - 5 octombrie) este un termen pentru Ordonanța 15 și am luat hotărârea să facem această ședință extraordinară de actualizare a devizelor proiectelor care sunt pe fonduri europene și PNDL, dar și din surse proprii. Și rectificarea bugetului. Aceasta este tema ședinței. (...) Singura modificare la proiectul de rectificare o reprezintă aceste sume în plus pentru toate proiectele. Unele.... să vedem cum le majorăm. Așteptăm următoarea ordonanță să vedem din ce fonduri sunt plătite. Noi doar am calculat creșterea împreună cu constructorii și cu toate lucrurile asumate pe Ordonanța de Urgență 15, astfel încât, ni le-am asumat și noi și constructorii. Să vedem de unde vor fi plătite. Dacă din bugetul Consiliului Județean, atunci vedem unde ducem celelalte proiecte pentru anul 2022, dacă vor fi date de la Ministerul Fondurilor Europene sau dacă nu, de la Guvernul României. Vom vedea. Așteptăm următoarele proiecte legislative. și vedem cum închidem și această majorare a acestor proiecte”, a declarat Chiriac în timpul ședinței.

Toate proiectele au fost aprobate în unanimitate.

 

Dragomir: «Prețurile au explodat!

Scenariul de la CJ Brăila s-a repetat a doua zi (5 octombrie) și la Consiliul Local Municipal, unde tot într-o ședință extraordinară au fost votate o serie de modificări la proiectele investiționale aflate în derulare sau în curs de implementare.

Printre acestea s-au numărat: reabilitarea și modernizarea Parcului Monument, etapa a II-a; consolidarea și reabilitarea corpurilor A și B la Liceul Teoretic ”Panait Cerna”; modernizarea străzilor din Cartierul Comorofca, a celor din Cartierul Lacu Dulce; reabilitarea și schimbarea destinației imobilului din Bulevardul Independenței nr. 65; modernizarea străzilor din Cartierul Pisc; reabilitarea Stadionului Municipal ”Progresul” Brăila; amenajarea Orășelului Copiilor și Skate Parc în Monument; amenajarea stațiilor de tramvai în vederea asigurării accesului persoanelor cu dizabilități; lucrări de întreținere curentă și periodică a străzilor, trotuarelor și aleilor în perioada 2020-2023; Piața de pește; proiectele privind Regenerarea zonelor urbane degradate sector 1, sector 2; reabilitarea și dotarea corpurilor C1, C2, C3 la Colegiul Tehnic ”C. D. Nenițescu”; eficienizarea energetică la Grădinița nr. 48 ”Luceafărul”, nr. 47 ”Pinochio”, nr. 36 ”Furnicuța”; reabilitarea Castelului de Apă din Grădina Publică; realizarea unei creșe în Cartierul Buzăului; consolidarea, reabilitarea, extinderea și dotarea Grădiniței cu program normal nr. 18; proiectul regenerare economică și socială în zone marginalizate din Municipiul Brăila - investiții în facilități pentru agrement și locuri de joacă pentru copii. De asemenea, în această ședință a fost aprobată o modificare și o completare a unei hotărâri din septembrie 2020 privitoare la proiectul ”Sprijin la nivelul Regiunii de Sud-Est pentru pregătirea de proiecte finanțate în perioada de programare 2021-2027 pentru domeniile mobilitate și regenerare urbană”.

Am încercat să aflăm în ce măsură s-au modificat costurile pentru toate aceste proiecte, însă primarul Marian Dragomir a precizat că nu poate oferi un procent sau sume exacte, deoarece toate aceste actualizări s-au făcut în baza unei formule specifice de calcul, astfel că prețul a crescut de la caz la caz în moduri diferite.

Totuși, dacă ar fi să luăm ca exemplu proiectul privind aprobarea măsurilor necesare aplicării OG 15, cu privire la reabilitarea și modernizarea Parcului Monument, etapa a II-a, din informațiile prezente la mapa consilierilor, aflăm că valoarea totală inițială a acestui proiect era de 1.392.900,45 lei cu TVA. De asemenea că la data 31 august 2021 era un rest de executat de 1.354.225,45 lei, iar în prezent valoarea contractului a ajuns la 1.461.635,93 lei cu TVA.

”Este vorba despre Ordonanța Guvernului de ajustare a prețurilor la materiale de construcții sau mai bine spus la materiale. Ea se aplică de la data intrării în vigoare a Ordonanței de Guvern pe baza devizelor întocmite de constructori și avizate de dirigintele de șantier, la care se aplică o formulă de calcul matematică, pe baza unui indice al lunii iulie, dacă nu mă înșel. Este efectiv pe baza unei formule matematice. Dar da. Prețurile au explodat! La câteva proiecte nu au crescut foarte mult, pentru că deja erau la final, dar la altele, explodează, efectiv. La proiectele cu finanțare europeană și din PNDL banii sunt asigurați de către guvern, la celelalte realizate din bugetul local, banii vin din taxele și impozitele cetățenilor. Nu pot să dau niciun exemplu pentru că sunt creșteri diferite, în funcție de stadiul execuției lucrărilor. Chiar nu pot să dau cifre și sume”, a afirmat Dragomir, întrebat despre aceste modificări.

Edilul-șef a mai menționat că momentan nu sunt bani în buget pentru toate aceste modificări, însă autoritățile sunt obligate să îi asigure, astfel că se fac calcule și cel mai probabil se va ajunge la tăierea sumelor pregătite pentru viitoare investiții.

”Repet, pentru tot ceea ce înseamnă proiect cu finanțare europeană sau din bugetul național, banii vin de la Guvern. Pentru proiectele finanțate din bugetul local, banii sunt de la noi, de la Primărie. Momentan nu sunt bani suficienți. Numai că va trebui să asigurăm. O să tăiem din alte părți, din alte proiecte viitoare, ca să acoperim creșterea prețurilor materialelor. Nu există altă soluție. Nu ne gândim la credite”, a conchis primarul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro