Mergi la conţinutul principal

Sensuri giratorii de 6 miliarde lei

Intenţia municipalităţii de a construi în oraş două sensuri giratorii noi cu 600.000 lei pare să se menţină în ciuda nemulţumirilor şi contraofertelor venite din partea partidelor de opoziţie. Deşi este un preţ vizibil exagerat, reprezentanţii administraţiei brăilene merg pe ideea că o construcţie menită să dureze în timp, trebuie să coste pe măsură. Concret, proiectele privind realizarea celor două sensuri giratorii la intersecţia Calea Galaţi cu B-dul Alexandru I. Cuza şi la Strada Comuna din Paris cu Şoseaua Focşani se regăsesc pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Local Municipal, ce va avea loc pe 30 iunie. Oricât de ciudat ar părea, deşi au fost amânate în urmă cu două săptămâni, când a avut loc şedinţa extraordinară a CLM, tocmai pentru ca valoarea prea mare a proiectelor să fie rediscutată, luni, acestea vor fi supuse votului în aceeaşi formă. Interesant este faptul că reanalizarea acestor două puncte a fost făcută în cadrul Comisiei numărul 2 de Administrare a domeniului public şi privat al municipiului, de organizare şi dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, protecţia mediului înconjurător, conservarea monumentelor istorice şi de arhitectură, unde, după cum am aflat, mai bine de jumătate dintre cei 7 membri, în frunte cu preşedintele Elena Rădulescu (PC) nu a participat la discuţii, lipsind de la întâlnire mai mult sau mai puţin motivat. Din cadrul Comisiei mai fac parte: Maria Coroş (PSD - secretar), Sorin Boşneag (PSD), Adrian Traian (PPDD), Cătălin Hagiu (PNL), Simona Drăghincescu (PDL) şi Tache Ene (PP-LC).
Şi mai interesant este textul Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, care spune foarte clar, la art. 51: "Consilierii locali şi judeţeni, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene nu pot lipsi de la lucrările consiliului sau ale comisiilor de specialitate din care fac parte decât în situaţiile prevăzute în regulamentul de funcţionare". Lucru demn de semnalat, în special dacă ne gândim la remuneraţia primită de aleşii noştri, din banii contribuabililor, tocmai pentru activitatea desfăşurată în plen şi în comisii. Dezamăgitoare şi absenţa celor mai vocale dintre vocile opoziţiei, Simona Drăghincescu (PDL) şi Tache Ene (PP-LC), care ar fi putut să se opună în comisie planurilor PSD de a mai sifona 6 miliarde din banii publici către firmele clientelare.

PNG-istul Ionel Alexandru cere din nou reanalizarea proiectelor

Deşi face parte din Comisia de Învăţământ, consilierul local PNG Ionel Alexandru a mers luni la întâlnirea Comisiei de Urbanism pentru a urmări îndeaproape evoluţia celor două proiecte. Acesta s-a arătat total dezamăgit de atitudinea conducerii Primăriei care intenţionează să promoveze în continuare realizarea celor două sensuri giratorii la intersecţia Calea Galaţi cu B-dul Alexandru I. Cuza şi la Strada Comuna din Paris cu Şoseaua Focşani, fără nicio modificare în privinţa costurilor. Concret, Alexandru a afirmat că la întâlnirea Comisiei nr. 2 proiectele au fost prezentate într-o formă identică, ceea ce, din punctul său de vedere, este absurd. "La şedinţa extraordinară, în urma unor intervenţii, printre care şi a mea, s-a hotărât retrimiterea proiectelor la comisie. Problema care s-a ridicat a fost în primul rând oportunitatea lor şi preţul acestora. Acum, la comisie, au revenit aceste proiecte identice. Deci fără niciun fel de modificare şi sunt de fapt introduse pe ordinea de zi la şedinţa ordinară din data de 30 iunie. Eu, în calitate de consilier, nu sunt de acord şi protestez împotriva acestei forme de acţiune a conducerii Primăriei. Am făcut-o şi luni în Comisia de Urbanism care răspunde practic de această problemă", a declarat consilierul.

"Sunt bani aruncaţi aşa pe fereastră doar ca să zicem că facem ceva"

PNG-istul consideră că la intersecţia Calea Galaţi colţ cu Bulevardul Alexandru I. Cuza mult mai pretabil şi mai ieftin ar fi să se realizeze o semaforizare, deoarece un sens giratoriu în acea zonă ar bloca circulaţia, spaţiul fiind unul foarte îngust. "Poţi să faci acolo 3 basculante de pământ care ar fi de ajuns, dar nu la preţul de 3 miliarde, vă daţi seama. E absurd, nu se merită la preţul ăsta. Ideea este că nu îşi are nici rostul. Să nu mai spun că vor tăia 1.200 de metri pătraţi din carosabil, e destul de mult. Nici nu poţi să te roteşti în zonă. Referitor la al doilea punct de pe şoseaua Focşani - Comuna din Paris, acolo spaţiul este într-adevăr mai larg, cam 21.000 mp. Aici să zicem că s-ar putea face un sens giratoriu, însă pentru a fi mai ieftin propunerea pe care am făcut-o şi data trecută ar fi să se facă din balize de plastic care pot fi oricând înlăturate. (...) Oricum problema pe care o ridic eu este oportunitatea şi preţul. Cu 6 miliarde cât costă cele două sensuri giratorii consider că s-ar putea asfalta două - trei străzi prin Chercea sau chiar putem face un bloc de locuinţe cu banii ăştia. Sunt bani aruncaţi aşa, pe fereastră, doar ca să zicem că facem ceva", a mai afirmat Alexandru. Din punctul său de vedere, realizarea de sensuri giratorii s-ar preta mult mai bine pe şoselele de centură ale Brăilei. "La fabrica de cărămidă pe drumul spre Galaţi. Acolo s-au întâmplat multe accidente, e pe centură cum ar veni şi ar înlătura unele pericole. Coboară mulţi în viteză dinspre Mircea Mălăeru din Brăiliţa şi intră în cei care vin din oraş sau dinspre Galaţi. Ar da şi o anumită frumuseţe intrării în municipiu. Ar mai fi şi în alte zone. La Calea Călăraşilor colţ cu şoseaua de centură", a conchis consilierul.
Ieri, cu puţin timp înainte de închiderea ediţiei cotidianului nostru, Alexandru a revenit cu un telefon pentru a semnala faptul că valoarea celor două proiecte a fost micşorată, însă doar cu 12 milioane lei vechi. Din miliarde! "Deci apă de ploaie, putem spune. Asta e concluzia mea în calitate de consilier. O picătură într-un ocean. La una au scăzut 12 milioane şi la cealaltă cam tot la fel, 13 milioane, deci o pierdere de timp", a mai adăugat PNG-istul.

Drăghincescu ameninţă cu DNA-ul şi propune donaţii de îndemnizaţii

Contactată telefonic de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei", pentru a vedea la ce concluzii a ajuns Comisia de Urbanism în privinţa celor două proiecte, PDL-ista Simona Drăghincescu şi-a asumat chiulul de la şedinţă, susţinând că nu participă la comisii pentru că în cadrul întâlnirilor se iau decizii fără să se ţină cont de părerile ei. "Am mers iniţial, am făcut nişte obiecţiuni, dar în plen preşedintele Comisiei doi anunţă «Comisia aprobă chestia asta», dar eu n-am aprobat niciodată proiectele controversate. Ca atare am refuzat să mă mai duc la comisii şi îmi spun punctul de vedere în plenul CLM şi cu asta basta. La ce să mă mai duc acolo, să pierd vremea de pomană? Aduc o grămadă de argumente şi nu se menţionează nimic. Se semnează ca şi cum s-a aprobat. Nu mă mai duc", a afirmat Drăghincescu. Cât despre introducerea proiectelor pe ordinea de zi fără nicio modificare a preţului, consilierul s-a arătat extrem de deranjat, afirmând că dacă se va merge până la capăt cu preţul amintit, este dispusă chiar să depună plângere la DNA. "Este o mare mizerie pentru că acel sens giratoriu, oricare dintre cele două se poate face cu 200-300 de milioane foarte lejer. Aduc aici ca argument un sens giratoriu pe care l-am văzut la Galaţi şi o să îl prezint în plenul Consiliului, care nu costă mai mult de 200 de milioane. Nu trebuie săpat, nu trebuie nimic. Pe noi ne interesează să fluidizăm circulaţia, să prevenim accidentele nu să sifoneze bani, să facă tot felul de şpăgi, de atenţii şi de comisioane tot felul de firme ale lui x sau ale lui y. Sensul giratoriu de la Galaţi este cel de lângă Penny Market, este un parc foarte frumos aproape de faleză. E făcut numai din praguri de cauciuc, montate pe carosabil. În interior sunt jardiniere cu flori. Este făcut marcajul rutier şi atât. Circulaţia este fluidizată, nu mai sunt accidente, se circulă elegant şi frumos. Dar ei nu vor să facă aşa ceva, vor numai să sifoneze bani. (...) Pe cuvântul meu de onoare că le fac plângere penală la DNA. Se poate face acest sens giratoriu cu 200 de milioane, 300 de milioane, poftim, dar în niciun caz 3 miliarde. Îi fac primarului plângere penală", a mai completat Drăghincescu.
Ieri, aceasta a susţinut o conferinţă de presă în care a reluat subiectul, anunţând că are de gând să le propună membrilor CLM Brăila să îşi doneze îndemnizaţia pentru a realiza unul dintre sensurile giratorii. Totodată, consilierul PDL ne-a pus la dispoziţie câteva fotografii cu sensul giratoriu din Galaţi, pentru a-şi expune cât mai clar punctul de vedere. "Am fost şi am văzut foarte multe sensuri giratorii în mai multe oraşe. Am numărat chiar şi bordurile de beton care sunt folosite, pragurile de cauciuc şi jardinierele folosite. Am ajuns la concluzia că se pot construi şi sensuri giratorii utile, frumoase, funcţionale, estetice şi mai ales ieftine. Există sensuri giratorii care se pot construi cu maxim 15.000 lei bucata cu tot cu TVA. V-am trimis pozele ca să vedeţi că ceea ce spun eu este adevărat. (...) O să propun colegilor mei în CLM, luni, să donăm două, trei sau chiar toată îndemnizaţia pe care o primim să facem un sens giratoriu pentru că ajunge. Sunt convinsă că dacă o să doneze or să se uite bine la facturi ca să facă acest sens giratoriu. Sper să fie de acord colegii mei cu această propunere", a conchis Drăghincescu.

Boşneag: "Bineînţeles, valoarea asta mai mult ca sigur va scădea la licitaţie"

În ceea ce o priveşte pe Elena Rădulescu (PC), preşedintele Comisiei de Urbanism, contactată de redactorii noştri, aceasta a precizat că nu a participat la ultima şedinţă a Comisiei de Urbanism din motive de sănătate. Secretarul comisiei, PSD-ista Maria Coroş nu a putut fi contactată deoarece a avut telefonul închis, iar liberalul Cătălin Hagiu a refuzat la rândul său să comenteze subiectul pe motiv că... nu a participat la întâlnire. Singurul care a venit cu o explicaţie în privinţa celor două proiecte a fost PSD-istul Sorin Boşneag. Acesta a confirmat faptul că ambele sensuri giratorii vor avea aproximativ acelaşi preţ, fără prea multe modificări, pe motiv că "un lucru bine făcut costă". "Discuţia s-a purtat pe toate cele trei elemente - oportunitate, necesitate şi după aceea, bineînţeles, şi criteriul valoric. Am avut discuţii cu factorii de resort, cu comandantul adjunct, cu şeful serviciului de circulaţie, cu şeful biroului de circulaţie de la Poliţia Municipiului şi Judeţului Brăila. Dumnealor ne-au arătat nişte adrese făcute de ani de zile pe care le-au trimis cu necesitatea unor sensuri giratorii, după aceea cu oportunitatea celor două care deja sunt în discuţie. În ceea ce priveşte partea valorică, putem face şi cu 3 lei, vorba unor colegi dacă facem din alea de jucărele sau nişte improvizaţii, nici nu ştiu cum să le spun în centrul oraşului. Dacă vrem să mergem pe treburi din astea, putem să le facem de doi lei şi atunci de doi lei o să ţină ca la Galaţi - în fiecare zi trebuie să schimbe cauciucurile de acolo. Dar ţinând cont de ceea ce dorim noi să facem, din calcule pe care le-am făcut şi din elementele pe care le avem, valorile sunt, zic eu, rezonabile. Undeva la 300.000 lei, până în suma asta. S-ar putea să mai fie nişte corecţii în minus, dar foarte mici", a declarat, senin, Boşneag. Totodată, consilierul a ţinut să facă precizarea că indiferent de costul proiectului, valoarea în urma licitaţiei va fi cu siguranţă mai mică. "Cum să vă spun eu, noi nu discutăm acum de ceea ce vom cheltui, ci un studiu care s-a făcut, iar din calculele pe care le-au făcut dumnealor, asta e valoarea care a rezultat. Bineînţeles, valoarea asta mai mult ca sigur va scădea la licitaţie. Sensurile giratorii vor fi în genul celui de la ieşirea din oraş spre Şoseaua Buzăului. Oricum, sunt o serie de lucrări care se pot vedea din studiul materialului. Este un lucru care rămâne pentru tot timpul. O să vedeţi că peste tot sunt sensuri giratorii din acestea, nu provizorii, făcute din plastic şi alte materiale. Bineînţeles că ele trebuie să respecte nişte reguli, pentru că, dacă le facem prea mici, atunci nu mai pot circula maşinile, mijloacele de transport în comun, autobuze şi altele. Sunt nişte elemente pe care le-am discutat atât cu organele de poliţie, dar şi cu proiectantul pe baza normelor care sunt în vigoare la ora actuală pe teritoriul României", a mai precizat PSD-istul.

PPDD-iştii nu vor vota dacă valoarea rămâne aceeaşi

Cel puţin asta a declarat consilierul PPDD Traian Adrian, deşi a ţinut să puncteze că în urma discuţiilor de la Comisia de Urbanism concluzia a fost că valoarea proiectelor va scădea. "Eu am înţeles că se va modifica preţul. Din ce ştiu eu, din discuţii. Am fost la comisie luni, bineînţeles. Proiectele au intrat la acea sumă, dar urma să aibă loc alte discuţii cu cei care au elaborat documentaţia tehnică. Vom vedea, dacă intră cu aceleaşi preţuri, s-ar putea să aibă surpriza să nu votăm. Eu ştiu că nu este nimic bătut în cuie. Proiectul rămâne pe ordinea de zi, dar poate fi modificat din punct de vedere al valorilor. Dacă nu modifică... Noi de la bun început am fost de acord cu scoaterea proiectului pentru că era valoarea mult prea mare", a afirmat Traian. Într-o situaţie asemănătoare se regăseşte şi PP-LC-istul Tache Ene care, deşi spune că nu a participat la şedinţa de luni a Comisiei din care face parte pentru că a fost plecat din localitate, a afirmat că aşteaptă să vadă forma finală a proiectelor înainte de a lua o decizie în privinţa votului. "Am discutat cu persoane autorizate şi au zis că s-a vorbit cu proiectantul şi am înţeles că nu o să scadă prea mult. Astea sunt costurile din câte am înţeles eu. Deocamdată rămâne să mă mai documentez legat de acest preţ, că nu am primit încă proiectele. În funcţie de asta o să votez în Consiliul Local «Da» sau «Ba». O să fiu foarte sincer. Nu am baza de calcul în faţă ca să mă pronunţ, dar mi se pare că e cam mult. Să văd proiectul cu baza de calcul, dacă mi se pare prea mult o să votez «împotrivă» sau o să mă abţin", a afirmat Ene.

Se întâmplă şi la alţii

Insistenţa cu care autorităţile brăilene se străduie să toace 6 miliarde pe două sensuri giratorii îşi găseşte corespondenţa şi în alte localităţi din România. În luna februarie, cotidianul "Obiectiv de Suceava" semnala faptul că autorităţile locale din Rădăuţi au construit "cel mai mic şi mai scump sens giratoriu din lume". Este vorba despre un sens giratoriu la câţiva centimetri deasupra asfaltului, care, potrivit presei locale a costat 570 de milioane de lei vechi!

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro