Mergi la conţinutul principal

Rege al asfaltului. Milioane de la CJ

Incredibil! O firmă trimisă în judecată într-un mega dosar de evaziune fiscală, cu un prejudiciu estimat la peste 100 milioane euro, reuşeşte imposibilul la Brăila: să câştige de la Consiliul Judeţean un contract pe bani publici, inclusiv fonduri europene. Ca să nu mai punem la socoteală că respectivul contract nu este, de ici de colo, ci peste 25 milioane lei fără TVA. SC "Teloxim Con" SRL, firma regelui asfaltului Theodor Berna, aflată în prag de faliment, a reuşit să câştige, ce-i drept, indirect, în cadrul unei asocieri cu o companie portugheză - "EFACEC", contractul privind construirea la Vădeni a unor staţii performante de sortare şi compostare a deşeurilor. Iniţial, "Teloxim" s-a înscris la licitaţie ca lider al asocierii însă, pe măsură ce scandalul în care este implicat patronul Theodor Berna privind ţepuirea bugetului de stat cu 100 milioane de euro a prins proporţii, iar CJ Brăila şi-a manifestat îngrijorarea faţă de problema insolvenţei, compania a făcut un pas înapoi, devenind vioara a doua în asocierea cu portughezii de la "EFACEC". La startul procedurii de achiziţie s-au aliniat 7 participanţi, inclusiv gălăţenii de la "Tancrad" sau brăilenii de la "Confort 2000", ca asociaţi, însă la 6 dintre ei comisia de licitaţie a CJ Brăila le-a respins ofertele. Aşa că în finală a rămas doar asocierea "EFACEC" - "Teloxim" către care s-a făcut, de altfel, atribuirea contractului. Ordinul de începere a lucrărilor la Vădeni a fost dat pe final de martie, iar obiectivul investiţional va trebui predat la cheie în mai 2016.

Consiliul Judeţean Brăila, umbrelă de vreme rea pentru "Teloxim Con" SRL, firma regelui asfaltului Theodor Berna, în insolvenţă şi trimisă în judecată într-un dosar de evaziune fiscală. Cum s-a ajuns aici? Totul a plecat de la licitaţia organizată de către Consiliul Judeţean Brăila, ca beneficiar final al unui proiect cu fonduri europene axat pe managementul integrat al deşeurilor, licitaţie organizată cu scopul desemnării firmei sau firmelor care se vor ocupa de implementarea unei bucăţi din acest proiect: construirea la Vădeni a unei staţii de sortare deşeuri şi încă una pentru tratare mecano-biologică a gunoiului menajer. Procedura a fost lansată cu o lună înainte de arestarea fostului şef de la CJ, Gheorghe Bunea Stancu, mai precis, în iulie 2014, iar atribuirea s-a făcut în cursul lunii martie 2015. La respectiva procedură s-au înscris cu oferte 7 asocieri de firme interesate de contract: asocierea "OCSA Construcţii şi Infrastructură" SRL (Bucureşti) - SC "BECSA" SA (Spania); asocierea SC "Strabag" SRL (Bucureşti) - SC "Tancrad" SRL (Galaţi); asocierea "Victor Construct" SRL (Botoşani) - SC "Engeneering 2B" SRL (Piatra Neamţ); asocierea SC "Iridex Group Construcţii" SRL (Ilfov) - "Hidroconstrucţia" SA (Bucureşti) - SC "Argif Proiect" (Piteşti); asocierea SC "Coniz Romarg" SRL (Piteşti) - "Pro Toby" SRL(Iaşi); asocierea "Tecnicas de Desalinizacion de Aguas" SA (Bucureşti) - SC "Confort 2000" (Brăila); şi, în fine, asocierea "Teloxim Con" (Bucureşti) - "EFACEC Engenharia e Sistemas" SA (Portugalia) - SC "EFACEC Central Europe Limited" SRL (Bucureşti), având ca terţ susţinător o altă firmă a controversatului om de afaceri Theodor Berna, "Tehnologica Radion", companie care a derulat şi la Brăila contracte pe bani publici. Licitaţia organizată, după cum spuneam, de către CJ Brăila a pornit de la preţul de aproximativ 28,2 milioane lei (fără TVA), având criterii de atribuire, în primul rând, preţul oferit, dar şi oferta tehnică.

Ministerul Fondurilor Europene şi ANRMAP-ul au fost consultate în problema "Teloxim"

Aşa cum au explicat funcţionarii compartimentului de specialitate din cadrul Consiliului Judeţean, care se ocupă de acest proiect, înscrierea la licitaţie a asocierii având drept lider "Teloxim Con" a ridicat încă de la început semne de întrebare, dat fiind faptul că firma era în insolvenţă. "Legislaţia în ce priveşte achiziţiile publice nu interzice sau mai bine zis nu descalifică oferta din partea unei firme aflată în isolvenţă. La finalizarea evaluării ofertei asocierii care avea drept lider firma Teloxim nu aveam cum să nu-i declarăm câştigători. De altfel, ofertele celorlalte asocieri înscrise au fost respinse întrucât nu respectau prevederile Caietului de Sarcini. Pe măsură însă ce lucrurile au evoluat, pe bună dreptate am luat în discuţie riscul intrării în faliment a firmei Teloxim şi, drept consecinţă, afectarea capacităţii asocierii de a implementa proiectul asumat prin contract. Ne-am consultat cu Ministerul Fondurilor Europene dar şi ANRMAP (Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice - n.r.). Soluţia finală a fost ca Teloxim Con să facă rocada cu asociatul EFACEC pentru poziţia de lider, iar participarea sa la asociere să se reducă, lucru care s-a şi întâmplat. Aşa că, în final, atribuirea s-a făcut către această asociere, având drept lider compania portugheză, contractul a fost semnat în cursul lunii martie anul acesta şi, pe finalul aceleiaşi luni, a fost dat şi ordinul de începere al lucrărilor", a venit explicaţia din partea Consiliului Judeţean Brăila.
Totuşi rămâne în picioare o problemă de moralitate, întrucât firma "Teloxim Con" a fost trimisă în judecată, alături de patronul său, Theodor Berna, într-un dosar de evaziune fiscală cu prejudiciu estimat de circa 100 milioane de euro! Menţiunea privind trimiterea în judecată este trecută şi în Registrul Comerţului unde mai apare în cazul "Teloxim Con" şi informaţia că firma se află sub incidenţa Legii 85/2006 a insolvenţei şi falimentului. Plus că terţ susţinător al asocierii este "Tehnologica Radion", firmă aparţinând tot lui Theodor Berna, cu ajutorul căreia, susţin procurorii, regele asfaltului îşi însuşea banii obţinuţi din simulări de tranzacţii imobiliare sau din evazionarea bugetului statului, prin încheierea succesivă de contracte, pentru a da aparenţă de legalitate unor infracţiuni.

Investiţia de la Vădeni trebuie terminată până în mai 2016

În cadrul contractului vizând investiţia de la Vădeni, potrivit anunţului de atribuire, lucrările sunt de proiectare şi construcţie a unei Staţii de sortare a deşeurilor, având o capacitate 30.000 tone/an, precum şi a unei Staţii de tratare mecano-biologică de capacitate 26.000 tone/an. Practic, proiectul include, printre altele, elaborarea documentaţiei necesare obţinerii autorizaţiilor şi avizelor necesare execuţiei; lucrările de construcţie; furnizarea şi montarea utilajelor şi echipamentelor tehnologice aferente investiţiei; testarea şi punerea în funcţiune a staţiilor de la Vădeni; monitorizarea funcţionării acestora şi acordarea de asistenţă/consultanţă personalului responsabil pe parcursul perioadei de garanţie; remedierea eventualelor defecte apărute în aceeaşi perioadă; asigurarea suportului şi instruirii personalului care deserveşte cele două staţii.
Contractul a fost încheiat, aşa cum am spus, la o valoare de circa 25,2 milioane lei (fără TVA) şi se întinde pe o perioadă de 14 luni, mai precis, investiţia trebuie predată la cheie până în data de 23 mai 2016.
Proiectul "Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Brăila", din care face parte şi investiţia de la Vădeni, are ca scop principal completarea infrastructurii şi a echipamentelor existente cu investiţii noi, valoarea totală a proiectului, pe întreg judeţul, fiind de aproximativ 117,51 milioane lei, inclusiv TVA, din care 103,18 milioane lei reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională şi din bugetul de stat. Proiectul include colectarea selectivă a deşeurilor, achiziţionarea de autovehicule pentru colectarea deşeurilor, realizarea unei staţii de transfer la Însurăţei şi a două staţii de sortare la Vădeni şi Ianca şi a unei staţii de tratare mecano-biologică 26.000 tone/an la Vădeni. De asemenea, proiectul prevede construirea la Ianca a unui depozit nou de deşeuri cu o capacitate de 72.000 tone şi o staţie de sortare în paralel cu închiderea depozitului neconform de la Ianca. În plus, în cadrul proiectului vor fi achiziţionate şi echipamente de colectare a deşeurilor pentru toate localităţile din judeţul Brăila, inclusiv municipiul.

Evaziune cu prejudiciu de peste 100 milioane euro

• "Teloxim Con" şi "Tehnologica Radion" implicate direct în acest scandal

În spatele "Teloxim Con" şi "Tehnologica Radion" se află controversatul om de afaceri Theodor Berna, trimis în judecată la finele anului trecut într-un mega-dosar de evaziune fiscală. Alături de Berna au mai fost trimise în judecată alte şase persoane şi patru firme ("Tehnologica Radion" SRL, "Temix Construct" SRL, "Proiect Alfa Capital Constrcut" SRL şi "Teloxim Con" SRL), pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul estimat fiind de peste 100 milioane de euro. În acest dosar, pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au pus sechestru asigurător pe bunurile lui Theodor Berna şi ale firmelor "Tehnologica Radion" SRL şi "Teloxim Con" SRL.
Cele două companii au câştigat, de-a lungul timpului, mai multe contracte cu statul, în valoare de sute de milioane de euro. Printre principalele contracte câştigate se numără cele de reabilitare şi întreţinere de străzi sau drumuri în partea de sud a ţării, în judeţe precum Ilfov, Giurgiu sau Dolj. Şi Brăila este pe lista judeţelor unde firmele lui Theodor Berna au prins contracte pe bani publici: de exemplu, cel privind reabilitarea străzii Griviţa pe toată lungimea, precum şi a Căii Galaţi în zona podului de la Brăiliţa, contracte ce au însumat mai bine 20 milioane lei.
Revenind la contractul de la Vădeni, în ce priveşte asociatul străin, grupul "EFACEC" este una din cele mai mari companii cu capital portughez, cu o puternică prezenţă pe piaţa internaţională. Portofoliul de activităţi al grupului cuprinde, printre altele, domenii precum energie (transformatoare, aparatură de medie şi înaltă tensiune, service în domeniul energetic), automatizări, inginerie şi servicii, enviroment, telecomunicaţii, transport şi logistică.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro