Mergi la conţinutul principal

Mihai Pascale vrea ca Primăria să dea bani brăilenilor pentru centrale termice

* asta a propus consilierul PNL Brăila în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a Consiliului Local Municipal la un proiect care viza acordarea a 10.000 kg de lemne pentru SUPAGL * liberalul a afirmat că România şi-a luat angajament faţă de Uniunea Europeană că va trece la surse alternative de încălzire şi că va scoate treptat încălzirea pe lemne şi a propus o măsură similară cu ajutorul acordat de municipalitate la momentul desfiinţării CET * răspunsul primarului Marian Dragomir a fost simplu: «Domnule consilier, la puşcărie cine merge?»

 

 

 

 

 

Consilierul municipal PNL Mihai Pascale a venit recent cu o propunere bună dar ilegală în Consiliul Local Municipal Brăila. În cadrul dezbaterilor la un proiect care viza alocarea a 10.000 kg de lemne către Serviciul de Utilitate Publică de Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL), Pascale a venit cu o sugestie la adresa aleşilor locali de a acorda bani pentru ca brăilenii să îşi poată monta centrale pe gaz. Plecând de la ideea că România şi-a luat angajamentul în faţa Uniunii Europene că va trece la surse alternative de încălzire din 2023, renunţând la a mai folosi lemne în acest scop, Pascale a propus ca municipalitatea să repete schema pe care a pus-o în aplicare în momentul închiderii CET.

Consider această idee foarte bună pentru 2021 şi pentru anul viitor, dar din 2023 ştiu că România şi-a luat angajament la Uniunea Europeană că va trece la surse alternative de încălzire şi că va scoate treptat încălzirea pe lemne din locuinţe, datorită impactului pe care îl are asupra mediului. Cu toţii ştim că racordarea la gaze şi curent electric este gratis, dar probabil multe familii nu îşi permit să cumpere centrala şi instalaţia necesară. În acest sens propun ca, de la anul, Primăria să îi ajute pe aceştia să îşi procure centrala şi instalaţiile. Ştiu că s-a mai dat acest ajutor când s-a scos încălzirea pe termoficare”, a propus Pascale.

Primarul Marian Dragomir i-a răspuns că deşi ideea este una social-democrată şi ar putea fi considerată ca fiind bună, este complet ilegală. Acesta chiar l-a întrebat pe liberal cine va merge la puşcărie, ca urmare a aplicării unui asemenea proiect. Edilul-şef a precizat că situaţia nu poate fi comparată cu cea din trecut, deoarece la momentul respectiv operatorul de termoficare aparţinea Primăriei şi tocmai de aceea, nemaiputând oferi acest serviciu cetăţenilor, municipalitatea a acordat ajutorul financiar pentru achiziţia de centrale termice de apartament celor ce erau debranşaţi forţat.

Domnule consilier, la puşcărie cine merge? Ideea dumneavoastră este una social-democrată bună, dar la puşcărie cine merge? Pentru că din păcate este ilegală. Primăria Municipiului Brăila a putut acorda subvenţii celor care se debranşau în trecut, în perioada 2008-2012, dacă nu mă înşel. Dar se debranşau din sistemul centralizat de încălzire. Pentru că era un sistem al Primăriei Municipiului Brăila, fostul CET. În prezent, oamenii aceştia nu se debranşează din sistemul public de încălzire. De aceea nu este posibil din punct de vedere legal. Totodată, această măsură este una destul de pompieristică din punctul meu de vedere. Pentru că foarte mulţi cetăţeni nu au resursele necesare să îşi instaleze centrale pe gaze”, a declarat Dragomir.

Cât despre angajamentul luat de Guvernul liberal la nivelul Uniunii Europene, edilul-şef a precizat că poate fi considerat un lucru bun dacă se doreşte stoparea tăierii pădurilor pentru încălzirea caselor românilor, dar una dezastruoasă dacă se doreşte cumva exportul acestor cantităţi neutilizate de lemn.

 

SUPAGL a cerut lemne pentru Adăpostul de câini şi depozitul de deşeuri inerte

Aşa cum am precizat, discuţiile pe tema încălzirii pe lemne au pornit în cadrul unui proiect privind acordarea unei cantităţi de material lemnos către SUPAGL Brăila. Mai precis, 10.000 kg de lemne provenite din toaletările şi doborârile de arbori de la nivelul oraşului. Acestea se află în depozitul Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS) şi potrivit raportului proiectului, a fost luat în calcul procesul de degradare ireversibilă a lemnelor. În acest context, s-a luat decizia de a se da curs solicitării SUPAGL Brăila privind cele 10.000 kg de lemne: 5 tone pentru încălzirea Adăpostului pentru câini fără stăpân din localitatea Unirea, precum şi alte 5 tone pentru încălzirea depozitului de deşeuri inerte în această iarnă, ambele gestionate prin Serviciul Primăriei.

Proiectul a fost aprobat în unanimitate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro