Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Licitaţie de peste 11,5 milioane pentru 15 autobuze noi

• primirea ofertelor este permisă până vineri, 2 noiembrie • operatorul are la dispoziţie un buget de 11,532 milioane lei, fără TVA • achiziţia este împărţită pe două loturi: 5 dintre autobuze vor fi de medie capacitate şi 10, de mare capacitate • operatorul de transport vrea să le plătească în rate

 

Operatorul public de transport în comun a lansat în SEAP (sistemul electronic de achiziţii publice) licitaţia pentru achiziţia a 15 autobuze de medie şi mare capacitate, pentru transport urban de călători, după cum şi-a anunţat intenţia încă de la mijlocul lunii trecute. Pentru această achiziţie, “Braicar” are un buget de 11,532 milioane lei, fără TVA, pe care l-a împărţit în două loturi: primul grupează 5 autobuze de medie capacitate, cu o valoare estimată de 3,255 milioane lei, iar al doilea lot, diferenţa de 10 maşini de mare capacitate pentru care este dispus să plătească maxim 8,277 milioane lei, fără TVA. Ca cerinţe tehnice minimale, “Braicar” a cerut rampă acces persoane cu dizabilităţi, cabină şofer izolată de restul salonului, aer condiţionat, preîncălzitor staţionar pentru timp rece, independent de motor, sistem de informare audio-video în interior, sistem de afişare a liniei şi rutei în exterior, prin panouri faţă, lateral şi spate, sistem de validare a biletelor, sistem de supraveghere video în interior echipat cu dispozitiv de stocare a imaginilor, oglinzi electrice încălzite.

Firmele interesate de acest contract trebuie să facă dovada experienţei similare în sensul prezentării listei principalelor livrări de produse efectuate în ultimii 3 ani, a căror valoare cumulată a fost de minim 3 milioane lei pentru primul lot şi de 7,5 milioane lei pentru al doilea. De asemenea, trebuie să constituie şi o garanţie de participare în cuantum de 30.000 lei pentru primul lot şi de 80.000 lei pentru al doilea.

Licitaţia deschisă are anunţat criteriul de atribuire “oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic”, în care preţul oferit va avea o pondere de 70%, garanţia oferită - 10% (în caietul de sarcini s-a solicitat o garanţie de funcţionare fără defecţiuni a autobuzelor de minim 36 de luni de la data punerii în exploatare), iar diferenţa de 20% vine pe criteriul “consum de combustibil”.

Termenul limită de depunere a ofertelor expiră vineri, 2 noiembrie, urmând ca tot atunci să se deschidă în SEAP ofertele primite.

Plata celor 15 maşini se va face în 3 rate anuale în cazul autobuzelor de medie capacitate şi în 4 ani pentru autobuzele de mare capacitate, termenul de plată decurgând de la recepţia produselor şi comunicarea facturii.

Reamintim că, în vara acestui an, “Braicar” a mai cumpărat un lot de 5 autobuze de medie capacitate, de la compania BMC (British Motor Corporation), preţul final de achiziţie fiind de 2,241 milioane lei, fără TVA, faţă de 2,79 milioane lei, preţul estimativ de la care a pornit licitaţia.

Lărgirea parcului auto al companiei este mai mult decât necesară în condiţiile în care călătorii se plâng insistent, încă de la eliminarea microbuzelor maxi-taxi din oraş şi preluarea traseelor acestora de către “Braicar”, că sunt obligaţi să aştepte zeci de minute sosirea unui autobuz în staţie, precum şi de faptul că la orele de vârf autobuzele sunt supraaglomerate. Explicabil de altfel dacă ne gândim că, din primăvară, elevii de liceu au primit şi ei abonamente gratuite pe transportul în comun, alăturându-se astfel pensionarilor cu venituri reduse care beneficiază de ani buni de această facilitate. Mai nou, din septembrie şi elevii din ciclul primar şi gimnazial primesc gratuitate pe transportul în comun din oraş.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii