Mergi la conţinutul principal

Hoţii de tractoare în libertate

Final de anchetă în megadosarul tractoarelor "John Deer" furate din Occident, în urmă cu cinci ani.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila i-au trimis în judecată pe doi din cei opt inculpaţi anchetaţi în dosarul "John Deer" - fermierul Ionel Manole, zis "Coceni" şi afaceristul clujean Augustin Moşuţi, zis "Felix". Pentru ceilalţi inculpaţi, inclusiv pentru viceprimarul comunei Ulmu, Mihail Turtoi, a fost dispusă clasarea. Tractoarele au fost trimise înapoi în Franţa, mai puţin unul, care se află în custodia IPJ. Francezii şi spaniolii îi caută şi acum pe autorii furtului. Până la urmă, cei care au pierdut au fost fermierii brăileni, care au plătit aproape 200.000 de euro pe tractoare şi s-au ales cu dosar penal. Afacerea"John Deer" a făcut "victime colaterale". Comisarul şef Manea, de la SIPI, a primit 3 ani de închisoare după ce a luat şpagă 4.000 de lei de la fermieri, promiţându-le că o să-i ajute să recupereze utilajele. Prezentăm mai jos povestea tractoarelor "John Deer" ajunse în posesia fermierilor brăileni de la Tătaru şi Ciocile, după ce au fost furate din Franţa şi Spania.

Viceprimarul comunei Ulmu, implicat în "afacere"

Potrivit procurorilor, Ionel Manole, Ion Strîmbeanu şi Marian Bălan (agricultori din Tătaru, comuna Dudeşti), Leonard Grecu şi fraţii Viorel şi Valentin Mangiurea (din comuna Ciocile) deţin mai multe hectare de teren agricol pe raza localităţilor de domiciliu. Manole era prieten cu viceprimarul comunei Ulmu, Mihail Turtoi, care se ocupa tot cu agricultura. Lucrurile au scăpat de sub control în momentul în care fermierii s-au decis să renunţe la utilajele româneşti şi să cumpere tractoare "John Deer" la preţ redus, prin intermediul unui om de afaceri din Cluj.
"În urma recomandării venite din partea lui Turtoi Mihail, în perioada decembrie 2010 - februarie 2011, Manole Ionel a achiziţionat pentru sine şi pentru ceilalţi inculpaţi, de la Moşuţi Augustin Felician, cinci tractoare "John Deer" cu preţuri cuprinse între 25.000 şi 27.000 de euro. Moşuţi a remis cumpărătorilor tractoarele cu o singură cheie de contact (în cazul fraţilor Mangiurea, tractorul a fost cumpărat fără chei de contact; ulterior, aceştia au schimbat contactul pentru a putea folosi tractorul) şi fără documente de provenienţă, spunându-le că sunt obţinute din străinătate, în compensaţie, ca urmare a unor activităţi prestate de firma sa, cu numerele de identificare polizate şi repansonate, întocmind în fals, la momentul încheierii tranzacţiilor, cinci facturi de achiziţie", precizează procurorul de caz.
Bineînţeles, Manole a intermediat achiziţionarea de tractoare către Strîmbeanu, Bălan, Grecu şi fraţii Mangiurea în schimbul unor sume de bani. Oamenii legii spun că, la acea vreme, Mihail Turtoi, viceprimarul comunei Ulmu, a luat legătura cu Augustin Felician Moşuţi, din Cluj, întrucât dorea să achiziţioneze un tractor. Ulterior, a renunţat (poliţiştii nu i-au găsit niciun tractor la domiciliu). Turtoi avea să declare că îl cunoscuse pe clujean după ce postase un anunţ de cumpărare pe internet.
Poliţia s-a sesizat în momentul în care fermierii s-au prezentat la RAR cu tractoarele furate, constatându-se că au numere de identificare polizate şi repansonate. Poliţiştii au efectuat apoi percheziţii la domiciliile fermierilor şi au ridicat tractoarele furate din Occident, acestea ajungând în custodia IPJ Brăila.
Ca să-şi primească tractoarele înapoi, Ionel Manole şi Marian Bălan i-au oferit 10.000 lei mită ofiţerului de poliţie care investiga cazul. Au fost însă prinşi în flagrant şi arestaţi. Pe 27 octombrie 2011, parchetul i-a trimis în judecată pe Ionel Manole, Marian Bălan, Viorel Mangiurea, Valentin Mangiurea, Ion Strîmbeanu şi Leonard Grecu, primul pentru dare de mită, ceilalţi pentru complicitate la dare de mită. Tractoarele au rămas tot la IPJ.

IPJ a fost sesizat de Biroul Naţional SIRENE

În ziua de 26 ianuarie 2011, Biroul Naţional SIRENE ("Supplementary Information Request at National Entries", structură înfiinţată în 2010 de Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională al IGPR) a informat că autorităţile franceze semnalaseră furtul a trei tractoare "John Deer" din localitatea Marolles. Pe 19 mai, tot SIRENE a transmis IPJ că autorităţile franceze reclamanseră furtul altor trei tractoare "John Deer" care, însă, au fost depistate în Ungaria, autorii furtului fiind cetăţeni români. Despre tractoarele la care se făcea referire în luna ianuarie, s-a precizat că nu se cunosc autorii.
La scurt timp, poliţiştii au identificat la Brăila cinci tractoare "John Deer", patru furate din Franţa (două pe 26 noiembrie 2010, proprietar fiind Barbot Denis, unul la 14 ianuarie 2011, proprietar Ruaux Gerard, unul la data de 1 februarie 2011, aparţinând societăţii "Des Champs" SAS) şi ultimul din Spania, la data de 24 ianuarie acelaşi an (proprietar, Belen Martin Vietsh).
"În urma investigaţiilor efectuate, s-a stabilit că Manole Ionel din comuna Dudeşti a vândut două tractoare "John Deer" neînmatriculate, fără chei de contact şi fără documente de provenienţă, pentru sumele de 25.000 euro, respectiv 27.000 de euro, însemnând de fapt o treime din suma reală, având şi el în folosinţă un astfel de tractor. Cumpărătorii au fost identificaţi în persoanele numiţilor Strîmbeanu Ion şi Bălan Marian din Tătaru, comuna Dudeşti", precizează anchetatorii.

"Felix" din Cluj - personaj-cheie în "afacerea" cu tractoare

În baza investigaţiilor Compartimentului Trafic şi Furturi de Autovehicule din cadrul IPJ şi a informaţiilor SIPI, s-a stabilit că "în urma recomandării venite din partea lui Turtoi Mihail (viceprimarul comunei Ulmu), în perioada decembrie 2010 - februarie 2011, Manole Ionel din comuna Dudeşti a achiziţionat pentru sine sau pentru alte persoane, de la Moşuţi Augustin Felician (cunoscut sub numele de "Feli" sau "Felix din Cluj") cinci tractoare marca "John Deer" cu capacitatea de 120 CP, cu preţuri cuprinse între 25.000 - 27.000 de euro". Potrivit propriilor declaraţii, unii fermieri au plătit mai mult.
S-a mai stabilit că în momentul încheierii tranzacţiilor, Moşuţi a întocmit cinci facturi false de achiziţie, iar tractoarele au fost predate fermierilor fără acte de provenienţă şi fără chei de contact.
21 septembrie 2011 a fost "zi neagră" pentru fermierii care deţineau tractoarele furate din Occident. Poliţiştii au efectuat percheziţii la domiciliile celor implicaţi, reuşind să recupereze patru tractoare; a doua zi, au luat în custodie al cincilea tractor, deţinut de Leonard Grecu din Ciocile, care (ghinion!) fusese depistat circulând pe drumurile publice fără ca utilajul să fie înmatriculat. Procurorul de caz precizează:
"În urma prezentării celor cinci tractoare la RAR Brăila, s-a constatat că acestea aveau numărul de identificare modificat, pansonat pe suprafaţă polizată, motiv pentru care au fost blocate în sistemul informatic RAR, pentru a se face verificări cu privire la provenienţa lor. Cu ocazia ridicării celor cinci tractoare, inculpaţii au prezentat poliţiştilor actele de achiziţie a bunurilor respective (facturile). Toate erau redactate în limba franceză, fiind menţionat furnizorul străin STE PHENIX, iar la cumpărător era trecut direct numele fiecărui inculpat. Niciuna dintre facturi nu prezenta nicio semnătură".

Potrivit facturilor, fermierii au plătit 194.000 de euro pe tractoare

Întrebaţi despre provenienţa actelor, fermierii au declarat că le-au fost remise de către Augustin Felician Moşuţi la încheierea tranzacţiilor. Potrivit facturilor, Ionel Manole, Marian Bălan, Viorel Mangiurea, Ion Strîmbeanu şi Leonard Grecu au plătit între 33.500 şi 46.000 de euro pentru tractoare, în total 194.000 de euro.
Pe 12 ianuarie 2012, Ambasada Franţei a înştiinţat IPJ Brăila că în ţara respectivă se fac cercetări "cu privire la furtul, de către persoane necunoscute, a unui număr de cinci tractoare "John Deer", care nu fuseseră încă recuperate şi despre care existau suspiciuni că s-ar afla la Brăila". Ulterior, Direcţia Generală de Poliţie Naţională din Franţa a trimis o adresă din care rezulta că doar patru din cele cinci tractoare fuseseră furate din Franţa, iar unul din Spania. Pe parcursul anchetei, cele patru tractoare sustrase din Franţa au fost remise societăţilor de asigurare (care i-au despăgubit pe proprietari) prin împuternicitul acestora, Dorde Sorin şi care a semnat de primirea utilajelor. Al cincilea tractor, furat din incinta unei ferme din Huelva, Spania, se află încă în custodia IPJ, pentru că proprietarul, Belen Martin Vietsch, a declarat că nu mai doreşte recuperarea lui.

Victimă colaterală: comisarul şef Manea, de la SIPI

Pe 3 octombrie 2013, Curtea Supremă l-a condamnat pe Aurel Mihăiţă Manea, comisar şef de poliţie la DGIPI - Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Brăila (SIPI) la 3 ani de închisoare, cu executare, după ce DNA Galaţi îl trimisese în judecată pentru trafic de influenţă.
Potrivit procurorilor, în septembrie 2011, folosindu-se de funcţia de ofiţer de informaţii la SIPI Brăila, comisarul şef Aurel Mihăiţă Manea "a primit de la un denunţător suma de 4.500 lei pentru a interveni la procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila şi ofiţeri de poliţie din cadrul IPJ pentru a-i determina să dispună restituirea în custodie a unor utilaje agricole". La acea dată, procurorii au pus sechestru asupra unui imobil aparţinând inculpatului Manea.
Procurorii şi ofiţerii la care ar fi trebuit să intervină Manea instrumentau dosarul referitor la furtul celor cinci tractoare "John Deer" din Franţa, respectiv Spania, utilaje ce fuseseră ridicate cu ocazia percheziţiilor efectuate la domiciliile fermierilor. Suma de 4.500 de lei dată "şpagă" ofiţerului SIPI (pe parcursul procesului, instanţa a stabilit că, de fapt, comisarul şef primise 4.000 lei) provenea din contribuţiile tuturor fermierilor, care încercau să reintre în posesia tractoarelor.
Pe 25 noiembrie 2011, Tribunalul Galaţi a dispus arestarea preventivă a comisarului şef Aurel Mihăiţă Manea, iar în decembrie dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Brăila.
După un proces cu multe răsturnări de situaţie, în aprilie 2012, judecătorul Gabriela Avram l-a condamnat pe Manea la 2 ani închisoare, cu executare, pentru trafic de influenţă. Comisarul solicitase strămutarea procesului, însă Curtea Supremă a decis că solicitarea ofiţerului SIPI nu este îndreptăţită. DNA Galaţi a declarat recurs, reuşind să obţină, la Înalta Curte, majorarea pedepsei aplicate comisarului, de la 2 la 3 ani de închisoare.

Epilog

După cinci ani de investigaţii, procurorii i-au trimis în judecată pe Augustin Felician Moşuţi, 45 de ani, afaceristul care le-a vândut fermierilor tractoarele furate. Moşuţi va fi judecat pentru tăinuire, înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Acesta a negat acuzaţiile, afirmând că făcuse rost de tractoare de la un alt ardelean, Anton Straca, care avea o firmă în Spania.
"Materialul probator nu a putut stabili cu certitudine o eventuală înţelegere între Moşuţi şi persoanele implicate în furturile de tractoare de pe teritoriul Franţei/Spaniei, cu privire la primirea sau înlesnirea valorificării bunurilor respective (...) Această infracţiune nu poate fi reţinută nici în sarcina inculpaţilor Turtoi Mihail şi Manole Ionel", precizează procurorul de caz.
Afaceristul ştia însă că tractoarele nu aveau acte de provenienţă, astfel că a întocmit facturi false şi le-a dat fermierilor.
Al doilea dat pe mâna justiţiei este Ionel Manole, 48 de ani, administratorul SC "Mygmano Com Impex" SRL Brăila (acuzat de complicitate la înşelăciune) care i-a pus pe fermieri în legătură cu Moşuţi. Asta în condiţiile în care ştia că utilajele nu au documente de provenienţă. În plus, Manole a încasat comisioane pentru că l-a ajutat pe Moşuţi să vândă tractoarele.
Oamenii legii au încetat să-i mai caute pe hoţii de tractoare "John Deer", pentru că de asta se ocupă colegii din Occident. "Întrucât din materialul probator, respectiv corespondenţa IPJ Brăila cu Ambasada Franţei, a rezultat că în Franţa şi Spania se efectuează cercetări pentru identificarea persoanelor care au sustras cele cinci tractoare descoperite în judeţul Brăila, s-a constatat că nu se impune efectuarea de cercetări cu privire la fapta menţionată", precizează anchetatorii.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro