Mergi la conţinutul principal

Gata cu intermediarii: SUPAGL preia gestiunea directă a deszăpezirii

• asta au stabilit, recent, consilierii municipali, ca urmare a activării contractului privind operatorul unic de salubritate, al cărui procedură de achiziție s-a finalizat înainte de apariția unei ordonanțe de urgență ce prevede că firmele ce se ocupă de salubritate preiau și segmentul de deszăpezire, lucru care la Brăila nu a fost luat în calcul și nu poate fi pus în aplicare • municipalitatea a realizat un studiu de oportunitate și a ajuns la concluzia că delegarea gestiunii către SUPAGL, care să încheie la rândul său contracte directe cu toate firmele interesate este cea mai bună soluție • consilierul municipal PNL Petrică Popa s-a arătat sceptic privind această schimbare și chiar a acuzat că din punctul său de vedere s-ar pregăti terenul pentru o ”licitație cu dedicație” către o anumită firmă • primarul Marian Dragomir a explicat că nici nu se pune problema de așa ceva și a făcut un apel public adresat tuturor firmelor interesate, care au utilaje, să încheie contract direct cu Primăria pentru deszăpezire

 

Primăria Municipiului Brăila face o mutare curajoasă în privința acțiunilor de deszăpezire preconizate să aibă loc în iarna 2023-2024. Consilierii municipali au dezbătut și aprobat, recent, un proiect privind un studiu de oportunitate și modalitatea de gestiune directă, prin Serviciul de Utilitate Publică de Administrare și Gospodărire Locală (SUPAGL) Brăila a activității de curățare și transport a zăpezii de pe căile publice și menținere în funcțiune a acestora pe timp de polei sau de îngheț în Municipiul Brăila. Cu alte cuvinte, dacă până la 1 martie 2023 (momentul încheierii contractului cu operatorul unic de salubritate pe întreg județul, RER Ecologic Service SRL), municipalitatea realiza acțiunile de deszăpezire prin contracte cu acestă firmă alături de ceilalți doi operatori SC ECO SA, SC Brai-Cata SRL, în contextul unei modificări legislative ulterioare activării contractului, acest lucru a devenit oarecum imposibil în momentul de față. Mai precis, OUG 133/29.09.2022 prevede, printre altele, că: ”activitatea de măturat, spălat, stropit căi publice se atribuie împreună cu activitatea de curățarea și transportul zăpezii pe căile publice și menținerea în funcțiune a acestora pe timp de polei sau de îngheț, în cazul în care la nivelul unității administrativ-teritoriale se organizează prestarea ambelor activități”. Și cum la Brăila, procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de delegare a serviciului de salubritate pe întreg județul s-a organizat derulat și finalizat anterior apariției acestei ordonanțe, prevederea nu poate fi pusă în aplicare, se explică în raportul proiectului.

În acest context, Municipiul Brăila a fost pus în situația în care va trebui să stabilească modalitatea de gestiune și implicit să asigure derularea procedurii aferente deszăpezirii. Așadar Direcția Tehnică a Primăriei a elaborat un studiu de oportunitate în care a analizat avantajele și dezavantajele dintre gestiunea directă și gestiunea delegată a serviciului de deszăpezire și a concluzionat că este oportună gestiunea directă, prin SUPAGL.

De precizat că din studiul realizat de Direcția Tehnică a Primăriei aflăm că sumele cheltuite de la bugetul local, în ultimele trei sezoane de iarnă pentru plata activităților specifice de deszăpezire, prestate de cei trei operatori (din 2020-2023) au fost următoarele: 726.356,84 lei în iarna 2020-2021; 1.002.586,83 lei în perioada 2021-2022, respectiv, 1.899.922,64 lei iarna trecută. Cu mențiunea că valoarea prestațiilor este direct influențată de condițiile meteorologice, valoarea tarifelor aprobate, valabile la data facturării, de costurile combustibililor, cheltuiala cu salariile, raportul leu/euro, dar și alte cheltuieli.

Ei bine, în cadrul raportului de aprobare al proiectului se mai menționează și faptul că prin această măsură se încearcă și reducerea costurilor cu deszăpezirea.

 

PNL-iștii, circumspecți privind schimbarea regulilor jocului

La momentul votului acestui proiect de hotărâre în cadrul ședinței ordinare a CLM Brăila din 27 iulie, consilierul municipal PNL Petrică Popa a ținut să ia cuvântul pentru a-și exprima nemulțumirea privind modul în care a fost întocmit studiul, afirmând că nu se specifică autorul în mod clar, așa cum ar fi fost normal. De asemenea, a semnalat că din punctul său de vedere se pregătește ”o licitație cu dedicație” pentru ”o firmă de casă a PSD”.

”Stimați colegi, eu credeam că problema deszăpezirii în Brăila a fost rezolvată de ani de zile, de când se ocupă domnul Pătârlăgeanu (n.r. – Valentin Pătârlăgeanu, consilier municipal PSD, care le-a atras atenția liberalilor iarna trecută că nu s-au implicat în acțiunile de deszăpezire ale municipalității, așa cum au procedat social-democrații) de această problemă, și-a început Popa intervenția, ironic.

”Dar la modul foarte serios, nu am văzut în acest studiu cine l-a făcut. Cine a studiat? Și altă problemă: metoda pe care o votăm astăzi, cred că este mult mai scumpă pentru comunitate decât ceea ce se vrea: reducerea prețului la aceste categorii. Dar probabil că așa trebuie să fie, o anumită firmă va trebui săștige această licitație pe termen nelimitat”, a acuzat liberalul.

Primarul Marian Dragomir l-a acuzat la rândul său pe Popa că nici măcar nu a citit proiectul dacă nu a înțeles că studiul a fost elaborat de Direcția Tehnică a Primăriei și dacă a ajuns la concluzia eronată că este vorba despre organizarea vreunei licitații sau despre favorizarea vreunei firme anume. Edilul-șef a făcut un apel public către toate societățile interesate din județ, care au utilaje de deszăpezire, să contacteze Primăria și să încheie contracte direct cu SUPAGL în număr cât mai mare, pentru prestarea acestor servicii de deszăpezire, dacă va fi nevoie pentru iarna care se apropie.

”Este foarte clar că studiul respectiv a fost întocmit de Direcția Tehnică din cadrul Primăriei Municipiului Brăila și nu de o societate privată pe bani. În trecut, deszăpezirea se făcea, domnule consilier, tot prin SUPAGL, prin cei trei operatori care încheiau contracte cu societățile comerciale. Și o parte din costurile respective erau reținute de cei trei operatori de salubritate. Dacă dumneavoastră ați fi citit materialele anexate acestui proiect de hotărâre – dar se vede foarte clar că nu le-ați citit -, ați fi aflat că deszăpezirea în Municipiul Brăila, în iarna acestui an, nu se va face cu o societate care săștige o licitație publică. Pentru că este vorba despre un serviciu delegat către SUPAGL, care va încheia direct contracte cu absolut toate societățile ce au sărărițe, tractoare cu lame și absolut orice mijloc de deszăpezire. Direct cu absolut toate societățile care au astfel de utilaje, fără să existe un intermediar, așa cum erau până acum cei trei operatori de salubritate RER, Brai-Cata sau ECO”, a declarat Dragomir.

Primarul și-a exprimat speranța că astfel vor fi reduse semnificativ și costurile privind prestarea acestui serviciu.

”Este trist, domnule consilier, că nu ați înțeles și ați venit să afirmați în plenul CLM că deszăpezirea se va face cu o firmă dedicată, mulți ani de acum înainte! Deszăpezirea se va face în Municipiul Brăila din acest an cu toate societățile din Județul Brăila, care au utilaje pe care doresc să le închirieze Primăriei pentru deszăpezire, fără plata a unor timpi de staționare, așa cum se întâmplă pe la Drumuri Naționale sau pe la alții, ci efectiv doar cu plata intervenției respective”, a ținut să precizeze Dragomir.

După ce Popa a afirmat că a citit foarte bine proiectul și că lucrurile nu stau chiar așa cum le-a descris edilul-șef, Dragomir l-a provocat pe PNL-ist să prezinte în fața plenului unde anume în proiectul supus votului se vorbește despre vreo eventuală licitație. În acest context, liberalul a abandonat în cele din urmă ”duelul” și i-a transmis primarului că rămâne de văzut cum va evolua această situație până la urmă.
Potrivit documentelor aflate la mapa consilierilor, SUPAGL urmeaz
ă să realizeze un regulament, un caiet de sarcini și să stabilească tarifele aferente acestei activități.

În urma dezbaterilor, proiectul a fost adoptat cu 19 voturi ”pentru” și 5 ”împotrivă” din partea consilierilor municipali ai PNL ce au fost prezenți la ședință.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro