Mergi la conţinutul principal

Fudulaiche, sub protecţia CLM

Plenul CLM Brăila pare să îl păsuiască pe secretarul autosuspendat al municipiului, Mircea Fudulaiche, evitând, în mod ciudat, să îi evalueze activitatea profesională din anii trecuţi. Deşi legea subliniază foarte clar faptul că activitatea profesională a acestuia dinaintea suspendării ar trebui evaluată şi notată în consecinţă de către CLM Brăila - fapt ce ar hotărî rămânerea pe funcţie sau înlăturarea sa -, până în prezent nu s-a luat nicio măsură concretă. Interesant de menţionat este faptul că evaluarea activităţii lui Fudulaiche întârzie, în condiţiile în care acesta a fost unul dintre principalii responsabili pentru scandalul legat de cazul "Bulevardul Dorobanţi", proiect ce a primit o corecţie financiară de 25%, adică aproape 20 de milioane de lei. 

Concret, potrivit Legii 188/1999 republicată, privind statutul funcţionarilor publici, evaluarea performanţelor profesionale individuale ale secretarului municipiului trebuie realizată anual. În cazul de faţă, principalul evaluator este primarul, pe baza propunerii Consiliului Local, propunere care din momentul suspendării lui Mircea Fudulaiche, în aprilie 2013, încă nu a venit din partea CLM Brăila. Trebuie menţionat, totuşi, că în mod normal perioada evaluată a unui funcţionar public este cuprinsă între 1 ianuarie şi 31 decembrie, iar cea de evaluare între 1 şi 31 ianuarie din anul următor analizei activităţii. În mod excepţional, evaluarea performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici se face şi în cursul perioadei evaluate, caz valabil şi în condiţiile suspendării. Cu alte cuvinte, Fudulaiche ar fi trebuit evaluat încă din ianuarie pentru perioada de până la suspendarea raportului de serviciu, lucru care nu s-a întâmplat. De asemenea, demn de precizat este şi faptul că ultimul raport de activitate al lui Mircea Fudulaiche pare să fi fost depus pe 24 martie 2010. O altă discuţie pe această temă a avut loc tot în martie, un an mai târziu, însă, potrivit procesului verbal al şedinţei ordinare a CLM Brăila, punctul referitor la raportul de activitate al secretarului a fost scos atunci de pe ordinea de zi, la cererea primarului. Asta în condiţiile în care Legea funcţionarilor publici precizează că la obţinerea calificativului anual va fi avut în vedere, în funcţie de specificul atribuţiilor prevăzute în fişa postului, şi calificativul obţinut înainte de suspendarea raporturilor de serviciu.

Simionescu: "Au fost sancţiuni şi toate celelalte lucruri întâmplate în 2013 pentru anul 2012"

Întrebat de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" despre întârzierea cu anii a analizei activităţii lui Mircea Fudulaiche şi găsirea unei eventuale soluţii, primarul Aurel Simionescu a dat un răspuns evaziv. Acesta a evitat să comenteze prea mult subiectul, afirmând că la finalul lunii, secretarul interimar, Ion Drăgan, va prezenta un raport de activitate. "Nu ştiu să spun ce s-a întâmplat în 2012, dar eu zic că am avut o discuţie din asta, au fost sancţiuni şi toate celelalte lucruri întâmplate în 2013 pentru anul 2012. În martie acum, domnul Drăgan, care ţine locul de secretar, face acest raport pentru anul 2013. Domnul Fudulaiche este suspendat din aprilie, de asta a fost discuţia pe formatul ăsta", a declarat edilul-şef, fără a ne lămuri cum de activitatea secretarului suspendat nu a fost evaluată şi notată în CLM conform legii. Interesant de menţionat în acest context este faptul că tot Legea funcţionarilor publici precizează că "persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică va dispune eliberarea din funcţie prin act administrativ, care se comunică funcţionarului public în termen de 5 zile lucrătoare de la emitere (...) pentru incompetenţa profesională, în cazul obţinerii calificativului «nesatisfăcător» la evaluarea performanţelor profesionale individuale", situaţie în care "performerii" în cazul "Bulevardul Dorobanţilor" s-ar încadra cu siguranţă.
Singurul care a luat atitudine vizavi de acest subiect ce miroase a favoritism clar în cazul "Fudulaiche" este consilierul PP-LC Tache Ene. Săptămâna trecută, acesta a anunţat în mod public faptul că a redactat un proiect de hotărâre ce vizează demiterea lui Mircea Fudulaiche din funcţia de secretar al municipiului. Ene a afirmat că îl va supune dezbaterii, în speranţa că va face obiectul viitoarei şedinţe ordinare a CLM Brăila.

Incompetenţa

Reamintim că proiectul Bulevardului Dorobanţilor a fost marcat de un întreg scandal, după ce un control al Auditului Naţional a scos la lumină probleme la Caietul de sarcini aferent licitaţiei de atribuire a contractului de lucrări. Obiecţiunile Auditului Naţional au fost ridicate în dreptul unei prevederi ce ar fi impus ofertanţilor să facă dovada deţinerii ori închirierii unor staţii de betoane şi asfalt pe o rază de câteva zeci de kilometri în jurul oraşului. Această cerinţă, a concluzionat raportul de control, ar fi îngrădit accesul la licitaţie pentru posibilii ofertanţi. În consecinţă, s-a dispus aplicarea unei corecţii de 25% din bugetul de proiect, ceea ce înseamnă aproape 20 milioane de lei. Municipalitatea a contestat acest act administrativ şi a ajuns cu procesul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde a pierdut pentru că secretarul general al Primăriei, Mircea Fudulaiche şi şefa juriştilor, Angelica Pamfil, nu au depus recurs în termenul legal. Primăria a mers pe calea excepţională a contestaţiei în anulare, dar a pierdut şi aici. Mai trebuie punctat că pentru a se acoperi, Fudulaiche a lansat o poveste halucinantă, în care un incendiu iscat de la o ţigară uitată aprinsă i-ar fi distrus mai multe acte aflate pe biroul său, inclusiv adresa de la instanţa supremă, de la care se socotea termenul din dosar.
Trebuie menţionat şi faptul că pe 1 aprilie 2013, Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Brăila s-a sesizat din oficiu în legătură cu posibila săvârşire a infracţiunii de neglijenţă în serviciu, de către Mircea Fudulaiche şi Angelica Bratu, iar două zile mai târziu dosarul a fost înregistrat la Parchet. Foarte curios, nici până în momentul de faţă nu s-a dat vreo soluţie în acest dosar.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro