Mergi la conţinutul principal

Faleza Brăilei, ca-n vremurile bune

* Primăria Municipiului Brăila a început demersuri pentru reabilitarea taluzului de pe Faleză, care ar urma să fie scos, în sfârșit, din bălăriile care l-au năpădit în ultimii 20 de ani * este vizată, de asemenea, și realizarea unei noi zone de agrement în preajma adăpostului pescăresc * este vorba despre două proiecte privind documentațiile de avizare a lucrărilor de intervenții și devizurile generale, aprobate, recent, în CLM Brăila * primarul Marian Dragomir a abordat acest subiect cu o zi înainte de votul proiectelor în plen, arătându-se mai mult decât încântat de faptul că zonele respective își vor schimba în sfârșit înfățișarea, dar și pentru că investițiile se vor face cu fonduri europene

 

Schimbarea aspectului zonei Falezei Dunării continuă încet dar sigur la Brăila. După apariția locului de joacă în formă de corabie de lângă scenă, după refacerea sistemului de irigații și reamenajarea spațiilor verzi, după apariția adăpostului pescăresc, precum și a altor investiții făcute în anii anteriori, iată că autoritățile și-au îndreptat atenția și spre zona taluzului de pe Faleză. De asemenea, se dorește continuarea schimbării aspectului spațiului din apropierea adăpostului pescăresc unde, în locul fostei baze sportive se va realiza o zonă de agrement modernă, cu teren de baschet și nu numai. Iar vestea bună anunțată de primarul Marian Dragomir este că aceste noi investiții se vor realiza prin fonduri europene.

Consilierii municipali au aprobat în cadrul unei ședințe extraordinare ce a avut loc pe 29 iulie, instrumentarea proiectului și aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) și a Devizului General aferente amenajării taluzului Falezei Dunării în scopul valorificării identității locale, precum și Studiul de Fezabilitate, precum și Devizul General pentru amenajarea zonei de agrement ”Fitness Urban”. Cele două investiții au o valoare totală de aproape 7 milioane lei cu TVA, din care municipalitatea se angajează să cofinanțeze puțin peste 3 milioane lei, sumă din care ar trebui să recupereze o parte de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Direcția Generală Pescuit - Autoritatea de Management pentru POPAM. În ambele situații se solicită finanțare din Programul pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020.

 

Bănci, coșuri de gunoi, pergolă și panouri digitale în zona taluzului

Din raportul de specialitate al proiectului privind amenajarea taluzului Falezei Dunării, aflăm că valoare totală a investiției, este de 4.706.451,60 lei cu TVA. Din care construcția plus montajul înseamnă 2.013.350 lei. CLM Brăila se angajează să participe la realizarea proiectului cu o cofinanțare totală de 2.727.931,60 lei. Mai precis, 1.598.580,10 lei fără TVA (reprezentând cheltuielile neeligibile), 379.830 lei contribuția solicitantului la cheltuielile eligibile și 749.521,50 lei TVA aferentă proiectului (din care 448.086,50 lei se vor putea solicita la rambursare din bugetul MADR/DGP AMPOPAM ca fiind TVA aferentă cheltuielilor eligibile proiectului). Orice alte cheltuieli neeligibile impuse de implementarea acestui deziderat vor fi suportate strict din bugetul local sau împrumuturi. Odată realizată, investiția trebuie menținută timp de minim cinci ani. Așa cum am subliniat, se solicită finanțare din Programul pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020, Măsura 2.1. – Revitalizarea și valorificarea identității locale.

Tot în raport se menționează că terenul este amplasat în Municipiul Brăila, Strada Faleză Lot 2, între Bulevardul Independenței și SC Antena 1 – Lot 1, zona Faleză Lot 1/2/2 (între SC Antena 1 și Moara Violatos). Acesta este compus din două părți: 3.888 mp intravilan Municipiul Brăila și un alt teren de 12.367 mp, de asemenea în intravilan.

”Proiectul propune amenajarea zonei pietonale în vederea conservării și promovării specificului local, cu crearea unor facilități și dotări corelate cu integrarea spațiului verde din perimetrul vizat ca zonă de recreere și relaxare, cu facilități și dotări conforme cu normele în vigoare în cadrul Uniunii Europene referitoare la acest tip de investiție”, se precizează în cadrul raportului.

În soluția propusă și descrierea tehnică se vorbește despre refacerea aleilor pietonale cu dale de piatră naturală. Practic, se va reface infrastructura aleilor pietonale pe zona mediană de taluz, păstrându-se aceleași dimensiuni cu cele ale aleilor existente și aceleași trasee pietonale. Se vor reface parapeții și balustradele pe zona mediană taluz. Scările de acces și piațeta cu dale din piatră naturală sau artificială din Str. Pensionatului către faleza inferioară a Dunării, respectiv Str. Fața Portului (se va reface infrastructura scărilor de acces existente și a piațetei semicirculare existente, păstrându-se aceleași dimensiuni). Se vor amenaja locuri de relaxare cu amplasare mobilier urban. Se vor monta panouri digitale informative. Se va reface sistemul de iluminat public.

Mai precis, dotările vor fi următoarele: se propune dotarea cu mobilier urban, astfel că se vor achiziționa 20 de bănci stradale și 20 de coșuri de gunoi, un ansamblu format din pergolă/parasolar și bancă de exterior. Băncile vor fi realizate din materiale pentru exterior (lemn/metal/beton). La fel și coșurile de gunoi. Vor fi cumpărate și 10 panouri de afișaj de exterior cu o lățime minimă de 1.000 mm, lungime de 2.000, diplay 16/9, rezoluție full HD, având posibilitatea de a rula fotografii, filme, materiale de promovare etc. Un sistem de supraveghere video format din minim 16 camere amplasate de-a lungul zonei nou create. Un ansamblu pergolă/parasolar cu bancă de exterior. Pergola va fi realizată din oțel galvanizat și rigle de lemn, cu banca stradală și șezut din rigle de lemn, realizată din beton armat cu formă geometrică pe bază de curbe. Se vor achiziționa cinci bucăți.

 

O nouă zonă de agrement pe Faleză pentru amatorii de mișcare

În ceea ce privește cel de-al doilea proiect privind amenajarea unei zone de agrement ”Fitness urban” pe Faleza Dunării, consilierii au aprobat Studiul de Fezabilitate, precum și Devizul General aferent. Și de această dată se solicită finanțare din Programul pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020, dar pe măsura 1.2. – Consolidarea și diversificarea activităților în zona de pescuit și acvacultură.

Potrivit documentației aprobată de consilieri, valoarea totală a investiției se ridică la 2.233.069,14 lei cu TVA, din care construcția plus montajul 1.122.186,66 lei cu TVA. Municipalitatea se angajează să participe cu o cofinanțare de 354.687,06 lei, astfel: 354.687,06 lei TVA aferentă proiectului (care se va putea solicita în integralitate la rambursare din bugetul MADR/DGP AMPOPAM ca fiind TVA aferentă cheltuielilor eligibile ale proiectului). Și în acest caz, orice alte cheltuieli neeligibile impuse de implementarea proiectului, precum și cheltuielile de întreținere și exploatare se vor suporta din veniturile proprii ale municipalității.

Prin amenajarea zonei de agrement ”Fitness urban” pe Faleza Dunării se dorește constituirea unei unități cu profil social, sportiv-recreativ și de petrecere a timpului liber. Aceasta va funcționa într-un perimetru cu o arie de cca. 1.433 mp, din care zona pietonală 68 mp (dale prefabricate) și 214 mp (beton colorat), 2 mp de zonă pietriș, 127 mp zona de joacă (tartan), 436 mp echipament fitness, 371 mp teren baschet și 215 mp pentru spațiu verde amenajat.

Proiectul propune un parc pentru practicanții sportului în aer liber, prin amenajarea unor zone de fitness urban, cu elemente specifice unui astfel de program sportiv, zone destinate tuturor grupelor de vârstă, precum și realizarea unor spații de ședere/odihnă pentru spectatori, sportivi și vizitatorii viitorului parc. Mai exact, vor fi două arii separate de fitness pentru adulți și seniori. Dar și o zonă destinată copiilor ce va putea fi supravegheată de adulți. În cadrul proiectului se va realiza și circuitul instalațiilor electrice precum și furnizarea și montarea de stâlpi pentru iluminatul arhitectural și cel sportiv, ce vor asigura lumina pe întregul amplasament. Se va furniza și se va instala mobilier urban modern, care să se încadreze armonios în mediul înconjurător. De asemenea se vor amenaja zone de relaxare și spații verzi.

 

Primarul, încântat de schimbarea la față a Falezei

Cu o zi înainte de votul din CLM pentru aceste proiecte, primarul Marian Dragomir a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre atragerea de fonduri europene pentru rezolvarea acestei ultime părți care mai avea un aspect neîngrijit pe Faleza Dunării din Brăila.

”Un lucru foarte important este că în ședința extraordinară a Consiliului Local Municipal (n.r. – ședința a avut loc pe 29 iulie) vom aproba încă două proiecte cu finanțare europeană. Este vorba despre realizarea cu fonduri europene unui parc de fitness pe Faleza Dunării, în continuarea Adăpostului Pescăresc și a  parcului de skate la care deja am primit finanțare. Și un alt lucru extraordinar pentru brăileni este legat de faptul că, anul trecut, în toamnă am finalizat modernizarea Falezei. Zona de promenadă cu sistem de irigații computerizat. Și am gazonat-o. Iar acum, depunem un proiect cu finanțare europeană de aproximativ 900.000 euro pentru modernizarea taluzului. Este vorba despre zona aceea de promenadă, de sus, unde stau foarte mulți tineri. Inclusiv cu cele două piațete și scările pe care am putea să coborâm din zona de taluz până la promenada Falezei. Este un lucru extraordinar faptul că vom depune acest proiect și că vom primi cofinanțare. Pe lângă cofinanțarea de la Uniunea Europeană va fi nevoie să asigurăm și din bugetul Primăriei aproximativ jumătate din sumă. Deoarece investiția este mai mare decât suma maximă care se poate acorda prin fonduri pe acest program”, a explicat Dragomir.

Edilul-șef a estimat că anul viitor, cel târziu în vară sau toamnă, vor putea începe lucrările la aceste proiecte, precizând că termenul de execuție este de 9 luni.

”Celelalte zone de pe Faleză au fost modernizate. Și aceasta are nevoie de modernizare și iată că am găsit finanțarea pe fonduri europene. Am așteptat programul optim și acum depunem”, a conchis edilul-șef.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro