Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Elevii brăileni nu mai vor să înveţe în şcoli dărăpănate

• Consiliul Judeţean al Elevilor Brăila a lansat o nouă campanie prin care solicită tuturor primăriilor să investească în şcoli şi grădiniţe • “Este inadmisibil şi greu de crezut faptul că, în România anului 2019, încă mai există unităţi de învăţământ ale căror grupuri sanitare se află într-o  stare deplorabilă”, susţin reprezentanţii elevilor

 

Consiliul Judeţean al Elevilor (CJE) Brăila, singura structură reprezentativă a elevilor din municipiu şi judeţ, lansează o nouă campanie prin care atrage atenţia asupra necesităţii investiţiilor în şcoli şi grădiniţe. În condiţiile în care în continuare în Brăila, şi în toată ţara de altfel, încă există şcoli cu toaleta în fundul curţiii iar elevii învaţă în clădiri vechi, CJE Brăila solicită tuturor primăriilor să investească în reabilitarea şi modernizarea unităţilor de învăţământ!  

“Este inadmisibil şi greu de crezut faptul că, în România anului 2019, încă mai există unităţi de învăţământ ale căror grupuri sanitare se află într-o  stare deplorabilă, unele dintre ele amplasate în afara clădirii. În ciuda acestui fapt, în judeţul şi municipiul nostru există astfel de unităţi, aflate într-o stare avansată de degradare, care se zbat la limita subzistenţei.  Educaţia este esenţială pentru viitorul oricărei comunităţi, motiv pentru care  orice tip de investiţie în sistemul educaţional este o investiţie în viitorul nostru, al tuturor”, se arată intr-un comunicat al Biroului de Presă al Consiliului Judeţean al Elevilor Brăila.

Reprezentanţii elevilor au trimis deja către toate primăriile ale căror date de contact sunt publicate pe pagina web a instituţiei o scrisoare deschisă prin care solicită cheltuirea fondurilor pentru crearea unor spaţii propice învăţării şi desfăşurării activităţii didactice: spaţii moderne, curate, care să dispună de resursele necesare pentru buna funcţionare a actului didactic. 

“Nu ne dorim ca demersul nostru să rămână doar o iniţiativă, motiv pentru care facem apel public către primării să dea curs solicitărilor noastre, pentru a ne demonstra faptul că autorităţilor le pasă, cu adevărat, de viitorul nostru”, se mai precizează în comunicat.

CJE Brăila a trimis şi o scrisoare deschisă primăriilor din judeţ prin care le solicită acestora să aloce fonduri pentru modernizările şcolilor, mai ales că au primit bani pentru acest obiect din bugetul Consiliului Judeţean.

“Conform articolului 105, alin. 2), pct. a) din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, finanţarea complementară, din bugetele locale ale Unităţilor Administrativ-Teritoriale, poate acoperi «investiţii, reparaţii capitale, consolidări» ale unităţilor de învăţământ. Aflând, în urma unei întrevederi cu preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, domnul Francisk Chiriac, faptul că UAT-urilor le-au fost atribuiţi 400.000 de lei pentru dezvoltare (printre cheltuielile eligibile aflându-se şi reabilitarea şi modernizarea unităţilor de învăţământ) şi că fiecare UAT poate accesa fonduri guvernamentale, fonduri europene sau fonduri din bugetul local pentru astfel de investiţii, vă solicităm, în calitate de reprezentanţi ai elevilor, să investiţi în educaţie, să investiţi în viitorul nostru, al tuturor, contribuind la crearea unor spaţii propice învăţării şi desfăşurării activităţii şcolare, prin cheltuirea banilor în scopul modernizării şi reabilitării unităţilor de învăţământ din localitatea dumneavoastră. Totodată, vă transmitem rugămintea ca, în conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003, privind transparenţa decizională, să avem acces la informaţiile privitoare la stadiul în care se află investiţiile”, susţine CJE Brăila în scrisoarea deschisă.
Categorie articol: 

Comentarii