Mergi la conţinutul principal

Cum şi-au împărţit consilierii judeţeni locurile în Consiliile de Administraţie şi Adunările Generale ale Acţionarilor

Prima şedinţă ordinară din acest mandat al noului Consiliu Judeţean Brăila a însemnat şi "împărţirea caşcavalului" în Consiliile de Administraţie (CA) şi Adunările Generale ale Acţionarilor (AGA) din direcţiile şi societăţile subordonate. Mai exact, membrii CJ Brăila şi-au votat în secret reprezentanţii pentru 12 astfel de instituţii, printre care şi Spitalul Judeţean Brăila, cel de Pneumoftiziologie, Compania de Utilităţi Publice (CUP) "Dunărea", Filarmonica "Lyra - George Cavadia", Centrul de Informare şi Documentare (CID) şi altele. Interesant de precizat este că PSD-iştii, deşi au avut grijă să ocupe cele mai multe dintre poziţiile titulare, au încercat să îşi mulţumească şi partenerii cu care au purtat negocieri după alegerile locale, pentru majorităţi. Ca o paranteză însă, în unele cazuri, spre nemulţumirea liberalilor, social-democraţii chiar au luat-o înainte, propunând consilieri PNL, până ca aceştia să aibă ocazia să îşi numească proprii oameni. Revenind, trebuie subliniat încă de la început că la prima şedinţă ordinară a CJ Brăila au fost prezenţi doar 30 din cei 33 de consilieri judeţeni în funcţie. Astfel, au lipsit motivat liberalii Laurenţiu Chiru, Florin Cîrligea şi consilierul judeţean independent Marian Căpăţînă, dar proiectele de pe ordinea de zi au trecut fără probleme.

Cum s-au făcut repartizările

Ţinându-se cont că s-a votat secret, propunerile privind reprezentanţii CJ Brăila în CA-uri şi AGA au fost făcute încă de la începutul şedinţei, pentru ca buletinele de vot să fie întocmite din start pentru toate cele 12 proiecte de hotărâri. După numărarea voturilor, comisia formată din liberalul Ovidiu Nechita şi cei doi vicepreşedinţi Ionel Epureanu (PSD) şi Cătălin Murea (ALDE) a dat citire proceselor verbale. Astfel, la CA al Filarmonicii "Lyra - George Cavadia" - a fost propus şi votat consilierul judeţean independent Marian Căpăţînă. Acesta a primit 28 de voturi "pentru" şi 2 "împotrivă". În cadrul CA al Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă Brăila, au fost propuşi PSD-iştii Marius Dobrotă, Fănel Burtea şi din partea ALDE - George Turiac. Toţi au primit 22 de voturi "pentru" şi 8 "împotrivă". La CA al Şcolii Gimnaziale Speciale Tichileşti Penitenciar a fost propus liberalul Adrian Vacu, care a primit 26 de voturi "pentru" şi 3 "împotrivă". În cazul CA al Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Brăila - PSD-istul Florin Petre (22 voturi "pentru", 8 "împotrivă"). La Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" - social-democrata Carmelia Dragomir Bălănică - 22 voturi "pentru", 8 "împotrivă". La Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale a fost propus PSD-istul Viorel Mortu. Acesta a primit 23 voturi "pentru" şi 7 "împotrivă". În cazul CA la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, ca membri titulari au fost propuşi: PSD-istul Florin Mircea (27 voturi "pentru", 3 voturi "împotrivă") şi consilierul judeţean independent Marian Căpăţînă (28 voturi "pentru" şi 2 "împotrivă"). De asemenea, ca membri supleanţi: PND-istul Cătălin Iordache (25 voturi "pentru" şi 5 "împotrivă") şi PSD-istul Ionel Avram (26 voturi "pentru" şi 4 "împotrivă"). La Spitalul de Pneumoftiziologie, propunerile pentru membri titulari au fost: PND-ista Simona Drăghincescu (21 voturi "pentru" şi 9 "împotrivă"), PSD-istul Dan Şerbu (25 voturi "pentru" şi 5 "împotrivă"). Ca membri supleanţi au fost propuşi liberalul Vasile Broască (28 voturi "pentru" şi 2 "împotrivă") şi PSD-ista Carmen Bănică (22 "pentru", 8 "împotrivă").
În cazul Colegiului director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului s-au făcut 3 propuneri: PSD-ista Emilia Meiroşu (20 voturi "pentru" şi 9 "împotrivă"), PMP-istul Ionel Adetu (20 voturi "pentru" şi 10 "împotrivă) şi PNL-istul Marian Sârbu (25 voturi "pentru şi 5 "împotrivă"). La Adunarea Generală a Asociaţiei "Centrul de Informare şi Documentare pentru Integrare Europeană şi Dezvoltare Durabilă" a fost propus preşedintele CJ, Francisk Chiriac şi a primit 27 voturi "pentru" şi 2 "împotrivă". La Adunarea Generală a Handbal Club Dunărea Brăila a fost propus şi votat PSD-istul Adrian Rândunică cu 20 de voturi "pentru" şi 10 "împotrivă". Precizăm că, la acest proiect, Rândunică nu a participat la vot. De asemenea, la Adunarea Generală a Acţionarilor în cazul SC Compania de Utilităţi Publice Dunărea Brăila SA a fost propus PSD-istul Nicu Niţă, care a primit 20 voturi "pentru" şi 9 "împotrivă". De această dată, consilierul PSD Ionel Avram nu a participat la vot, el fiind membru al CA şi directorul economic la CUP Dunărea.

3 mandatări fără vot secret

În cadrul aceleiaşi şedinţe s-au mai făcut trei mandatări, însă de această dată fără ca proiectele să fie votate secret. Mai exact, preşedintele CJ Brăila Francisk Chiriac, a fost mandatat să reprezinte instituţia în Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară "Dunărea". De asemenea, vicepreşedintele CJ, Ionel Epureanu a fost desemnat ca reprezentant al instituţiei în Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară "ECO Dunărea", precum şi reprezentant al judeţului Brăila pe perioada de monitorizare a proiectului "Identitate şi tradiţie de-a lungul Dunării". Dacă primele două proiecte au trecut cu unanimitate de voturi, cel de-al treilea a fost adoptat cu 29 de voturi pentru şi 1 abţinere a liberalului Marian Sârbu.

Liberalii vor reprezentanţi şi în CA la Muzeul Brăilei "Carol I"

La rubrica "alte probleme", consilierul judeţean PNL, Ovidiu Nechita a atras atenţia asupra faptului că nu s-a discutat nimic despre desemnarea unui reprezentant al CJ în cadrul CA al Muzeului Brăilei "Carol I". "Observ că muzeul este singura instituţie subordonată CJ Brăila care nu are consilieri în Consiliul de Administraţie. Ce se doreşte aici? Am văzut într-unul dintre rapoarte că sunt unele probleme. Nu credeţi că ar fi bine să iniţiaţi un proiect de hotărâre în care membri ai CJ să facă parte din Consiliul de Administraţie?", a întrebat Nechita. Preşedintele Francisk Chiriac a afirmat că are în plan realizarea acestui lucru, însă deocamdată se verifică procedurile legale pentru modificarea regulamentului de organizare şi funcţionare a muzeului.
Trebuie punctat că, tot cu această ocazie, Nechita a cerut lămuriri şi în privinţa criteriilor care au stat la baza desemnării unora dintre consilieri în CA-urile instituţiilor. Acesta s-a arătat deranjat în mod special de componenţa Consiliului de Administraţie de la Spitalul Judeţean. "La cele două spitale, am avut în vedere ce scrie şi la Legea 95. Că membrii titulari trebuie să fie formaţi dintr-un consilier cu pregătire economică - şi o avem pe doamna Simona Drăghincescu la Pneumoftiziologie şi Mircea Florin la Spitalul Judeţean. Şi sunt doi medici, nu de pregătire umană, ci veterinară, dar cred că, partea generală a medicinei se descurcă. Este domnul doctor Şerbu la Pneumoftiziologie şi domnul doctor Căpăţînă la Spitalul Judeţean", a conchis Chiriac.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro