Mergi la conţinutul principal

Consiliul Judeţean: Alegeri anticipate

Fierbere mare în Consiliul Judeţean după ce Agenţia Naţională de Integritate l-a declarat incompatibil pe şeful judeţului, Gheorghe Bunea Stancu. Decizia Înaltei Curţi duce la revocarea din funcţia publică a şefului PSD Brăila şi automat la organizarea de alegeri anticipate. Mai mult, pe fondul frământărilor de ordin intern în tabăra PSD, generate de pierdrea alegerilor prezidenţiale, se pune problema dizolvării întregului Consiliu. Motivul: mai este doar o zi răstimp pentru a se putea convoca şedinţa publică a CJ, cunoscut fiind faptul că în data de 27 noiembrie expiră mandatul cu care interimarul Ovidiu Nechita a fost învestit. Rămâne de văzut cum vor proceda consilierii judeţeni în aceste probleme şi dacă vor mai continua să-l protejeze pe Bunea Stancu şi interesele acestuia, ţinând cont de faptul că opinia publică îi cere imperios "debarcarea", dovadă fiind dezbaterile aprinse de pe site-urile de socializare, precum şi pagina web a "Obiectiv". Deocamdată, mingea este în curtea Prefecturii, de la care se aşteaptă emiterea ordinului de revocare a lui Bunea Stancu, după ce instituţiei i se va comunica oficial decizia Curţii Supreme.

Autorităţile locale sunt obligate ca în maxim 90 de zile să organizeze alegeri anticipate pentru un nou preşedinte de Consiliu Judeţean. Cu alte cuvinte, în luna februarie 2015, brăilenii ar trebui să vină iar la urne şi să aleagă un alt şef care să conducă judeţul. Asta ca urmare a deciziei de acum două zile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), care a dat câştig de cauză Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) în dosarul "Sportul", unde preşedintele suspendat al CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a fost dovedit că se află în conflict de interese. Conform Legii Administraţiei publice locale, stabilirea datei alegerilor se face de către Guvern, la propunerea prefectului, într-un termen de maxim 90 de zile de la decizia demiterii. Mai întâi însă, prefectul Brăilei, Vasilica Vîlcu, va trebui să emită un ordin de revocare din funcţie a lui Stancu, în baza certificatului de grefă emis de ÎCCJ către inspectorii ANI. Abia după emiterea ordinului cu pricina, procedurile privind alegerile ar trebui să intre pe un făgaş normal. Cu toate acestea, trebuie menţionat şi că legea mai prevede un termen de 10 zile, timp în care preşedintele CJ Brăila are dreptul de a contesta ordinul emis de prefect. În concluzie, suntem în faţa a 3 variante de lucru: una în care Bunea Stancu lasă lucrurile să se întâmple fără nici o contestaţie, a doua variantă ar fi cea în care oficialul îşi dă demisia, iar a treia ar fi cea în care liderul PSD-ist atacă ordinul prefectului şi atunci calendarul alegerilor este dat peste cap. Variantă pe care, însă, foarte puţine persoane o iau în calcul, având în vedere problemele pe care Bunea Stancu le are în prezent cu justiţia. Peste toate acestea ar mai fi un scenariu în care se ajunge chiar şi la dizolvarea întreg mini-parlamentului: mai este timp doar până vineri, 21 noiembrie, ca să poată fi convocată şedinţa ordinară a consiliului judeţean, dat fiind faptul că mandatul actualului interimar de la CJ Brăila, Ovidiu Nechita, expiră joi, 27 noiembrie.
Până atunci se aşteaptă comunicarea oficială de la instanţă privind hotărârea luată în acest dosar. Contactat telefonic de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei", directorul Cancelariei Prefecturii Brăila, Mircea Tudosie, nu a dorit să comenteze prea mult subiectul, însă a dat asigurări că toate măsurile legale se vor pune în aplicare negreşit. "Momentan aşteptăm o comunicare din partea Agenţiei Naţionale de Integritate. Atunci când vor avea certificatul de grefă de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ne vor face şi nouă o comunicare. În acel moment se va face o analiză la nivelul instituţiei şi se vor pune în aplicare măsurile legale", a declarat Tudosie.

Risc de dizolvare a CJ

La rândul său, vicepreşedintele liberal al CJ Brăila, Ovidiu Nechita, a explicat că, din punctul său de vedere, sunt două aspecte importante ale problemei: unul care ţine de decizia ANI, iar al doilea, de blocajul în care se află mini-parlamentul local. "Procedural, după ce Prefectura va primi decizia instanţei va emite un ordin de revocare din funcţie, în condiţiile legii, a lui Bunea Stancu. Mai departe, acest ordin îl va comunica Consiliului Judeţean, care va trebui să ia act de decizie şi să-l ducă la îndeplinire. Mai este însă o problemă şi anume aceea că se poate ajunge la dizolvarea întreg consiliului, din cauză că ne aflăm într-un blocaj privind convocarea şedinţei ordinare pe luna în curs. Dacă până vineri, 21 noiembrie, nu convocăm această şedinţă, practic nu ne vom putea încadra în termenul limită al mandatului meu, care expiră pe data de 27 noiembrie. Nu sunt sigur dacă termenul final include şi ziua de 27. Sunt discuţii mari între consilieri zilele acestea pe ambele teme în discuţie, dacă nu ne mişcăm foarte repede, nu avem altă soluţie decât dizolvarea Consilului Judeţean şi reoganizarea de alegeri anticipate pentru consilieri odată cu cele pentru preşedintele CJ. Vreau să atrag atenţia că sunt o serie de probleme pe care trebuie să le rezolvăm de urgenţă, astfel încât instituţia CJ şi partenerii ei să nu aibă de suferit".

Ce spune legea?

Revenind la decizia ANI, interesant de menţionat este faptul că, odată emis, ordinul prefectului îşi produce efectele, membrii CJ Brăila neavând altceva de făcut decât să ia act de acest lucru. Potrivit articolului 15 al Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, calitatea de preşedinte de consiliu judeţean încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în 8 cazuri distincte, printre care: demisia; incompatibilitatea; condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate; punerea sub interdicţie judecătorească; pierderea drepturilor electorale şi, nu în ultimul rând, pierderea, prin demisie, a calităţii de membru al partidului politic pe lista căruia a fost ales.
Aceeaşi lege ne spune că în toate cazurile de încetare înainte de termen a mandatului preşedintelui de consiliu judeţean, prefectul emite un ordin prin care constată încetarea mandatului. Ordin care va avea la bază un referat semnat de secretarul judeţului, precum şi actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului.
De reţinut că preşedintele de consiliu poate demisiona, anunţând în scris consiliul judeţean şi prefectul, iar la prima întâlnire a mini-parlamentului judeţean, preşedintele de şedinţă ia act de această situaţie, care se consemnează în procesul-verbal. De asemenea, prefectul ia act prin ordin de demisia preşedintelui, iar documentul emis de reprezentantul Guvernului în teritoriu, împreună cu un extras din procesul-verbal al şedinţei, se înaintează Ministerului Administraţiei şi Internelor, care va propune Guvernului stabilirea datei desfăşurării alegerilor pentru un nou preşedinte CJ.

Liderii opoziţiei locale strigă: «demisia!»

După aflarea deciziei de marţi a ÎCCJ, brăilenii au comentat intens acest subiect solicitând în număr tot mai mare demisia "de onoare" a lui Stancu, atât pe reţelele de socializare cât şi pe site-ul ziarului nostru. De altfel, şi mai mulţi lideri politici au cerut acelaşi lucru, principalul motiv invocat fiind urgentarea procedurilor şi deblocarea judeţului. Deputatul Alexandru Nazare, co-preşedinte PNL Brăila a emis un comunicat de presă pentru a preciza că demisia din fruntea CJ Brăila a lui Gheorghe Bunea Stancu este necesară pentru "a închide un capitol negru din istoria Brăilei". Parlamentarul a profitat de ocazie şi a venit cu un atac extrem de dur la adresa liderului pesedist. "Ieşirea ruşinoasă a lui Gheorghe Bunea Stancu din administraţia brăileană reprezintă un prim pas spre ieşirea Brăilei din izolare. Destinul bun al Brăilei a fost deturnat de la sensurile lui de o clică păstorită de Gheorghe Bunea Stancu, o grupare care nu a făcut altceva decât să ţină Brăila captivă în negura şi bezna de dinainte de 1989. Brăilenii merită cu mult mai mult. (...) Judecat în multe dosare, Gheorghe Bunea Stancu a refuzat să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila. Această demisie este şi acum necesară pentru a închide un capitol negru din istoria Brăilei şi pentru a urgenta deblocarea situaţiei din CJ Brăila", a declarat Nazare. Potrivit acestuia, Prefecturii Brăila nu i-a mai rămas decât să îndeplinească o simplă formalitate, însă deputatul a ţinut să tragă un semnal de alarmă la adresa membrilor legislativului judeţean, transmiţându-le să se reunească de urgenţă şi să îndeplinească toate actele necesare pentru ca Brăila să poată face faţă iernii ce se apropie.
La rândul său, liderul PNG Brăila, consilierul municipal Ionel Alexandru, a dorit să îi transmită primarului Aurel Simionescu să îl convingă pe Gheorghe Bunea Stancu să îşi dea demisia, aşa cum a reuşit cu secretarul municipiului Mircea Fudulaiche. "Greşelile se plătesc şi de aceea, cred că în acest context, domnul primar ar trebui să dea un al doilea semn de normalitate. Dacă domnul Bunea nu se conformează, să îl roage să îşi dea demisia din funcţiile pe care le deţine şi să nu mai aştepte revocarea, care oricum va veni", a precizat Alexandru.
Nici Partidul Mişcarea Populară Brăila nu s-a lăsat mai prejos. Aceştia au lansat un comunicat de presă prin care îi solicită prefectului Brăilei demiterea de urgenţă a lui Stancu, ca urmare a sentinţei ÎCCJ referitoare la conflictul de interese cu funcţia deţinută.

Lovitura Justiţiei

Reamintim că Gheorghe Bunea Stancu a pierdut "meciul" cu ANI, asta după ce, marţi seară, Instanţa Supremă l-a găsit vinovat că a încălcat regimul privind conflictul de interese în materie administrativă. Este vorba despre două contracte de asociere ale CJ-ului cu două cluburi sportive controlate de firma la care Stancu este acţionar majoritar, "Concivia", prin intermediul pachetului acţionarial deţinut la "Bursagrirom". Instanţa a respins de acestă dată cererea lui Stancu de a fi anulat actul administrativ încheiat de ANI pe numele său privind starea de incompatibilitate, ceea ce înseamnă că pentru Stancu abia acum începe judecata de fond.
Trebuie menţionat că liderul PSD-ist a contestat pe 14 februarie, la Curtea de Apel Bucureşti, raportul inspectorilor de integritate, iar de atunci dosarele care vizau asocierile din sport au rămas în aer.
În ce priveşte blocajul funcţional de la CJ Brăila, amintim că la începutul acestei luni consilierii PSD au insistat să adauge în cadrul proiectului de hotărâre prin care i-au fost delegate atribuţii de preşedinte lui Nechita, faptul că acesta trebuie să convoace o şedinţă ordinară până pe data de 27 noiembrie, când îi expiră, aşa cum am amintit anterior, mandatul de interimar.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro