* decizia a fost luată în cadrul unei ședințe a Biroului Politic Județean al PNL Brăila, ce a avut loc pe 15 ianuarie, în lipsa consilierului județean * președintele interimar al organizației județene, Cătălin Boboc a afirmat că este o măsură discutată în partid, după ce Cîrligea a susținut candidatura lui Adrian Tabarac la Alegerile Parlamentare și nu pe cea a colegilor din PNL * Cîrligea nu a dorit să comenteze situația, însă a lăsat de înțeles că lucrurile sunt departe de a fi considerate ”bătute în cuie”
Tensiuni în rândul membrilor Partidului Național Liberal nu sunt doar la Centru, ci și în cadrul filialei Brăila. După demiterea recentă a fostului președinte al PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, a venit rândul afaceristului Florin Cîrligea să fie dat afară din partid de către actuala conducere. Decizia a fost votată în cadrul unei ședințe a Biroului Politic Județean (BPJ) al PNL Brăila, ce a avut loc vineri, 15 ianuarie. Potrivit președintelui interimar al organizației județene, Cătălin Boboc, propunerea de excludere din partid a consilierului județean Florin Cîrligea a fost făcută în ședință de către deputatul Alexandru Popa, însă discutată în prealabil cu restul membrilor. Boboc a precizat că atât Alexandru Dănăilă, cât și Florin Cîrligea au fost dați afară din PNL Brăila pentru că în timpul campaniei electorale de la Alegerile Parlamentare l-au susținut pe candidatul independent Adrian Tabarac, în detrimentul partidului din care făceau parte. Boboc a mai punctat că Dănăilă a contestat decizia Biroului Politic Municipal (BPM), în timp ce, în cazul lui Cîrligea, decizia finală va fi votată în cadrul unui Comitet Director Județean (CDJ). Cu toate acestea, liderul actual al liberalilor brăileni nu a putut preciza când anume ar putea avea loc CDJ-ul, punctând doar că în cadrul acestuia sunt convocați toți membrii din județ, prin urmare acolo nu se poate dezbate doar o singură chestiune.
”Nu vreau să comentez la nivel de persoană. Deși, cu atât mai mult, când deții într-un partid niște funcții la un moment dat, ai poate chiar mai multe obligații decât ceilalți membri. Trebuie să ai un pic mai multă grijă. Sigur că întotdeauna pot exista nemulțumiri, poți avea alte opinii, dar în momentul în care alegi să sprijini la niște alegeri - atunci când noi, cu toții, cei de la Partidul Național Liberal, am încercat să scoatem un scor bun, tu să mergi să sprijini un alt candidat, deja asta mi se pare prea mult. Și mai ales atunci când ești un om cu experiență în partid, ai deținut niște funcții, ai avut o poziție... Acestea sunt niște lucruri de nepermis. Pentru că dacă la un moment dat, hai să spunem, lipsa de implicare o mai poți înțelege - din diferite motive oamenii nu se implică la maxim într-o anumită campanie, a partidului, nu a unei persoane, asta pot să o înțeleg -, să te implici pentru un adversar, practic, în campanie... asta e de neconceput!”, a declarat Boboc, punctând că în ciuda faptului că pentru unii Alegerile Parlamentare au reprezentat o campanie personală, în ceea ce privește problema asigurării unei guvernări PNL majoritare, fiecare vot era necesar. Situație pe care, potrivit acestuia, unii colegi cu experiență nu ar fi înțeles-o, preferând să ducă ”un război personal”.
Întrebat dacă deputatul Alexandru Popa a fost cel care a venit cu propunerea de excludere în cazul lui Cîrligea, Cătălin Boboc a răspuns că subiectul fusese discutat dinainte în cadrul organizației, chiar dacă parlamentarul a fost cel care a ridicat problema în ședința BPJ.
”Din timpul campaniei tot discutam cu colegii care au fost implicați, faptul că va trebui la un moment dat să vedem ce facem, să luăm niște măsuri. (...)Toți cei care au venit la ședință știau că vom discuta asta. Că în sală a propus Alexandru Popa treaba aceasta, că a enunțat-o el, asta e altceva. Dar ăsta era traseul. Însă știți ce îmi pare rău? Având și eu așa o oarece experiență. Înainte de campanie, am discutat cu ambii foști colegi - că ne știm de mult. Și chiar i-am rugat. Știind ce urmează după candidatura lui Adrian Tabarac, care a ales să părăsească PNL și să candideze independent. Știind că ei au fost o echipă atâția ani, foarte - foarte apropiați. Am simțit nevoia să le adresez rugămintea de a nu se implica în acea campanie a lui Tabarac. Pentru că ar face rău partidului, în fond. Ei probabil că au considerat că fac rău unui anumit candidat. Dar nu așa se privesc lucrurile. Așa este în partide: când vrei să te răzbuni pe cineva, trebuie să te gândești bine pentru că s-ar putea de fapt să te răzbuni pe partid, care nu ți-a făcut nimic”, a mai adăugat Boboc.
Liderul interimar al PNL Brăila a dat de înțeles că Alexandru Dănăilă a contestat în instanță decizia BPM de a-l exclude din partid, însă a făcut precizarea că dincolo de proceduri, atunci când un for compus din primarii unui județ și liderii unui partid ia o decizie, orice astfel de încercare de a nu le respecta decizia este de prisos.
Întrebat când va avea loc Comitetul Director Județean în care ar trebui dezbătută excluderea lui Cîrligea, Boboc a declarat: ”CDJ nu este programat. Îl vom convoca. Nu știu exact când. O să vedem. Ideea este că nu poți să convoci un Comitet Director Județean, în care vin toți oamenii din tot județul, doar pentru lucrul acesta. Sunt multe de discutat. Avem multe de făcut. Iar asta este o chestiune care nu era neapărat de dorit, dar este o chestiune de procedură. În partid sunt alte treburi mai serioase de atât. Și nu aș chema oamenii doar pentru asta!”
Cîrligea nu comentează, însă consideră problema departe de a fi încheiată
Contactat de redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei”, consilierul județean Florin Cîrligea nu a dorit să comenteze excluderea sa din partid, votată de actuala conducere a organizației județene. Chiar și așa, acesta a lăsat să se înțeleagă că lucrurile sunt departe de a fi ”bătute în cuie” și că mai pot exista ”surprize”. Și asta chiar în câteva zile.
”Nu am de făcut niciun comentariu. Ce să comentez? Nu știu dacă am să contest, dar mai vedem până la contestație care va fi treaba. Eu nu știu dacă sunt lucrurile «bătute în cuie». Mai vedem zilele următoare ce se va întâmpla”, a declarat Cîrligea.
Acesta a mai adăugat și că nu a dorit să participe la ședința BPJ de săptămâna trecută.
Ieri, până la închiderea ediției print a cotidianului nostru, la nivel național exista, de asemenea, un scandal la nivelul PNL de la Centru, unde o parte dintre membrii importanți ai partidului îi cereau demisia fostului premier Ludovic Orban din funcția de președinte