Mergi la conţinutul principal

Brăila, droguri la colţ de stradă

Poliţiştii de la Crimă Organizată şi procurorii DIICOT continuă "vânătoarea" declanşată împotriva traficanţilor de droguri şi etnobotanice.
Zilele acestea, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Biroul Teritorial Brăila au dispus trimiterea în judecată a încă opt inculpaţi, dintre care doi minori, cercetaţi toţi pentru comiterea unor infracţiuni de trafic de droguri de risc, în formă continuată. Măsura vine după ce, în ziua de 17 iunie 2014, alţi cinci brăileni, în frunte cu administratorii pub-ului "Insomnia" de pe Calea Călăraşilor, Gabriel Anghel şi Eduard Leonard Marcopol, au fost deferiţi justiţiei pentru implicarea în comerţul cu cannabis şi rezină cu cannabis (haşiş), precum şi pentru "efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive".
Deşi riscă puşcăria, tot mai mulţi tineri şi chiar minori se implică în traficul cu etnobotanice şi "ierburi", iar Brăila tinde să devină un adevărat "rai al drogaţilor".

"Jony" Buzoianu, întâi traficant, apoi student

Potrivit informaţiilor puse la dispoziţie de procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila, în ziua de 29 aprilie 2013, poliţişti din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) s-au sesizat din oficiu în legătură cu o minireţea de trafic de rezină de cannabis (haşiş), care comercializa droguri de risc în municipiu şi nu numai. "Un tânăr care se recomanda cu numele de «Jony» şi care a fost identificat ulterior ca fiind inculpatul Buzoianu Vlad Ştefan deţinea şi distribuia haşiş tinerilor de pe raza judeţului Brăila, contra sumei de 80 de lei gramul", precizează sursa citată.
Astfel, oamenii legii au probat faptul că, în ziua de 29 aprilie 2013, inculpatul Vlad Ştefan Buzoianu a vândut unor tineri (doi cumpărători) o doză de rezină de cannabis (haşiş) contra sumei de 80 de lei. De asemenea, în ziua de 13 mai 2013, aceiaşi (doi) tineri au mai cumpărat de la Buzoianu zis "Jony", prin intermediul altei persoane, o doză de rezină de cannabis pentru care au plătit alţi 80 lei. Procurorii DIICOT precizează: "După cea de-a doua tranzacţie, inculpatul Buzoianu Vlad Ştefan a părăsit municipiul Brăila şi nu s-a mai putut relua contactul cu el. S-a dovedit, pe parcursul cercetărilor, că inculpatul a plecat în municipiul Constanţa şi că s-a înscris la Facultatea de Management Turistic «Dimitrie Cantemir», unde urmează şi în prezent cursurile".

Gruparea traficanţilor din Viziru-Obor

În altă ordine de idei, la data de 28 ianuarie 2014, ofiţeri din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Brăila "s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în zona cartierelor Viziru şi Obor din municipiul Brăila s-a constituit o grupare infracţională ce are ca preocupări traficul de droguri de risc, respectiv haşiş".
Printre distribuitorii de droguri luaţi în vizor de poliţişti se afla un individ cunoscut sub numele de "Florinel". Suspectul colecta, de regulă, banii de la clienţi, după care revenea cu cantitatea de droguri solicitată şi o preda drogaţilor. Preţul de vânzare pentru o doză de haşiş era de 60 de lei, de aceea şi cererea era destul de mare.
"Din întreg materialul probator administrat în cauză până în prezent s-a stabilit că în toate tranzacţiile cu droguri au fost implicate mai multe persoane care nu au acţionat ca un grup infracţional organizat, ci şi-au acordat sprijin pentru a realiza vânzarea de droguri, sprijin care a fost remunerat doar la jumătate din tranzacţii. Aceştia au participat la tranzacţii în funcţie de conjunctura din momentul încheierii acestor tranzactii", precizează reprezentanţii acuzării. Oamenii legii au identificat nu mai puţin de opt tineri, dintre care doi minori, implicaţi în afacerile cu droguri care prospera în acel moment în cartierele Viziru şi Obor.
Astfel, Claudiu Miron, primul suspect luat în colimator de anchetatori, este acuzat că "a depozitat haşiş la domiciliul său, a vândut el însuşi mai multor persoane câteva doze de haşiş şi a predat şi altor persoane din haşişul pe care îl deţinea, respectiv inculpaţilor Vlad Ştefan Buzoianu şi Paul Olmazu". Al doilea suspect, Florin Pîrlog zis "Florinel", a vândut haşiş mai multor persoane, drogurile fiind procurate de la inculpatul minor G.R. De asemenea, "Florinel" a vândut cannabis mai multor persoane, drogurile fiind procurate, de data aceasta, de la un alt inculpat minor, I.R.
Anchetatorii precizează că inculpatul Vlad Ştefan Buzoianu, zis "Jony" a vândut, la rândul său, mai multe doze de haşiş unor persoane, drogurile fiind procurate de la inculpatul Miron Claudiu Miron. Inculpatul minor G.R., precizează procurorii DIICOT, "a vândut doze de haşiş mai multor persoane, printre care şi inculpatului Pîrlog Florin".
Marcel Romario Gheorghe, zis "Marcel", un alt individ pus sub acuzaţie, "a intermediat tranzacţii între clienţi şi depozitarul drogurilor, respectiv inculpatul Miron Claudiu", iar inculpatul minor I.R. i-a vândut cannabis inculpatului Florin Pîrlog, în ziua de 27 martie 2014. Cannabis-ul a fost procurat de la un alt individ, George Ciprian Popa.
Potrivit acuzării, inculpatul George Ciprian Popa a procurat şi a deţinut la domiciliul său cannabis şi i-a predat inculpatului minor I.R. o parte din cantitatea de droguri. Nu în ultimul rând, inculpatul Paul Olmazu este acuzat că a vândut de două ori rezină de cannabis (haşiş) aparţinând inculpatului Claudiu Miron, contribuţia sa constând în aceea că, la cererea acestuia, s-a întâlnit cu cumpărătorul. Olmazu a luat banii de la cumpărător şi i-a predat drogurile, la solicitarea lui Miron.

Flagrantul. Percheziţiile din aprilie

Procurorii DIICOT şi ofiţerii SCCO Brăila au reuşit să probeze, prin mijloace specifice, efectuarea mai multor tranzacţii cu droguri în mai multe locuri publice din Brăila.
Astfel, în ziua de 28 ianuarie 2014, Forin Pîrlog a vândut unui consumator de droguri, în zona Pieţei Mari două doze de haşiş, contra sumei de 120 de lei, iar la data de 25 februarie acelaşi traficant a mai vândut trei doze de haşiş, tot în Piaţa Mare, primind în schimb suma de 210 lei. Tot Florin Pîrlog i-a oferit unui tânăr o doză de cannabis, în ziua de 27 martie 2014, pentru suma de 100 de lei.
O nouă tranzacţie cu droguri s-a derulat în ziua de 17 aprilie 2014, fiind vândute unui consumator, în mod succesiv, două doze de haşiş, pentru 70 de lei doza. De data aceasta nu a mai venit la întâlnire Florin Pîrlog zis "Florinel", ci minorul G.R.
Telefonul folosit în tranzacţia din 17 aprilie îi aparţinea lui Marcel Romario Gheorghe zis "Marcel" sau "Marcelică". Afară de minorul G.R., a mai folosit respectivul telefon - tot pentru încheierea tranzacţiilor cu droguri - şi inculpatul Paul Olmazu.
În ziua de 24 aprilie 2014, un cumpărător a fost contactat telefonic de către o persoană aflată în directă legătură cu inculpatul Claudiu Miron, în vederea vânzării unor doze de haşiş. Tranzacţia a avut loc tot în Piaţa Mare. În acel moment, Paul Olmazu (direcţionat de către inculpatul Claudiu Miron) a oferit spre cumpărare două doze de haşiş contra sumei de 100 de lei. Preţurile, după cum se poate observa, variau în funcţie de cumpărător.
Pe 28 aprilie 2014, Claudiu Miron s-a întâlnit cu un tânăr căruia i-a vândut cinci doze de rezină de cannabis contra sumei de 250 de lei. Tot atunci, traficantul de droguri a fost prins în flagrant de poliţişti. Totodată, în baza mandatelor emise de Tribunalul Brăila, procurorii DIIOCT au dispus efectuarea mai multor percheziţii domiciliare autorizate. "Vânătoarea" a dat roade: în locuinţa traficantului Miron au fost găsite 13,11 grame de rezină de cannabis (haşiş), ambalate într-o folie din material plastic transparent.
În ziua de 29 aprilie 2014, instanţa de judecată a dispus arestarea preventivă a traficanţilor de droguri Florin Pîrlog şi Claudiu Miron şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpatul Vlad Ştefan Buzoianu pe durata efectuării urmăririi penale.
Procurorii DIICOT - BT Brăila precizează că suportul de specialitate în dosarul celor opt traficanţi de droguri a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale (DOS) din cadrul IGPR, iar cercetările au fost efectuate cu sprijinul BCCO Galaţi şi SCCO Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro