Mergi la conţinutul principal

Agitaţie maximă la CJ Brăila pe tema modificării regulamentului la Apă

• consilierii PNL au venit cu o serie de amendamente la cea mai recentă şedinţă ordinară a CJ Brăila la un proiect privind modificarea regulamentului Serviciului de alimentare cu apă şi canalizare, care au fost respinse pe bandă rulantă • printre altele, aceştia au propus din nou stabilirea coeficientului de calcul pentru apa de ploaie la ZERO • propunerile acestora au scandalizat tabăra PSD, care i-a acuzat, în frunte cu preşedintele Consiliului, Francisk Chiriac, de faptul că fac propuneri ilegale • tot atunci s-a încercat clarificarea situaţiei privind modul în care se face plata apei de ploaie în judeţ

 

Consilierii judeţeni au dezbătut, în cea mai recentă şedinţă ordinară a CJ Brăila, un subiect controversat: modul în care se facturează apa de ploaie la Brăila. Mai exact, aceştia au avut de aprobat un proiect privind modificarea şi completarea

Regulamentului Serviciului de Alimentare cu Apă şi de Canalizare, aprobat iniţial în luna martie 2017, printr-o hotărâre a Adunării Generale a Asociaţiei. Liberalii au semnalat că modificările propuse de majoritatea PSD nu sunt în regulă şi au venit cu o serie de amendamente proprii pentru a clarifica situaţia. De cealaltă parte, PSD-iştii s-au arătat revoltaţi de atitudinea liberalilor şi i-au acuzat că fac propuneri nelegale şi populiste.

Interesant este că în toată această bulibăşeală a declaraţiilor, s-a ajuns la concluzia că modul de calcul al apei de ploaie la nivelul judeţului nu este unul extrem de clar, motiv pentru care se încearcă montarea de pluviometre la nivelul oraşelor din judeţ şi a câtorva comune mai mari (unde există canalizare), pentru a se rezolva problema.

 

Ce amendamente au propus liberalii

Consilierul judeţean PNL Alexandru Dănăilă a venit cu o serie de amendamente care au stârnit contre între PSD-işti şi cei din opoziţie. Pe scurt, acesta a afirmat că prin modificările aduse regulamentului se încearcă “albirea” managerului CUP Dunărea, Silviu Mangiurea, de orice vină în scandalul privind facturile la apa meteo. Acesta a subliniat că una dintre modificări face referire la introducerea obligativităţii directorului Companiei de a semna fiecare anexă a contractelor pe care le are CUP, deşi înainte acestea erau semnate doar de directorul economic şi cel comercial. Dănăilă a propus eliminarea acestui articol din regulament, însă propunerea a picat la vot, la fel ca toate celelalte amendamente ale liberalilor susţinute doar de ei şi de consilierul judeţean PND Cătălin Iordache.

Liberalii s-au arătat împotriva montării de pluviometre la nivelul unor localităţi din judeţ (oraşele şi câteva comune mai mari unde există canalizare), cerând explicaţii suplimentare privind modul de calcul al apei în judeţ până în acest moment. 

“Măsurarea cu pluviometru se referă la localităţile din judeţ: Ianca, Însurăţei, Făurei, Viziru, Tufeşti, pentru care ANM nu are posibilităţi tehnice să măsoare apa pluvială şi meteorică. În momentul de faţă, ANM comunică precipitaţii numai pentru Municipiul Brăila. Noi toţi cunoştem că nu plouă în acelaşi timp nici în tot Municipiul Brăila. Plouă în Vidin şi nu plouă pe Şoseaua Buzăului, de exemplu. Operatorul a gândit ca şi în cartiere, unde sistemul de alimentare cu apă şi sistemul de canalizare este zonal, să monteze câte un pluviometru pentru a face comparaţii între cantitatea de apă comunicată de ANM la nivel de Municipiu şi cantităţile de precipitaţii înregistrate zonal. Deci este valabilă pentru localităţile respective”, a intervenit Didina Stănescu, directorul ADI Dunărea.

Pentru a regla toate neclarităţile legate de apa pluvială, Dănăilă a solicitat un amendament privind stabilirea coeficientului ZERO în baza căruia să se calculeze facturile. Amendament care de asemenea a fost respins ca nelegal.

Liberalii s-au arătat împotriva posibilităţii CUP Dunărea de a decupla de la reţea orice client care refuză să îşi declare suprafeţele (S1 construite şi S2 - neconstruite) ale proprietăţilor şi au cerut tot printr-un amendament ca Primăriile să îşi transfere baza de date către Companie pentru a fi folosite ulterior la calculul facturilor, iar cetăţenii să nu mai fie nevoiţi să dea declaraţii pe proprie răspundere, însă nu a fost aprobat.

“Dacă ANM nu a dat niciun fel de cifră pentru judeţ, cum s-a calculat acolo? Doamna director a spus că avem cifre numai pentru Municipiul Brăila, unde plouă ba într-un loc, ba în altul şi că pentru judeţ nu are. Atunci, cum le-a calculat dacă nu ştie cum le-a calculat?”, a cerut lămuriri la rândul său Iordache.

“În judeţ nu se calculează, nu s-a calculat apă pluvială şi meteorică utilizatorilor casnici, numai autorităţilor publice. Deci apa meteorică pentru utilizatorii casnici s-a calculat numai în Municipiul Brăila. Pentru că sistemele de canalizare, inclusiv cele construite prin POS1 de mediu, nu preiau apele pluviale şi meteorice de la gospodăriile populaţiei”, a răspuns Stănescu.

În cele din urmă proiectul privind modificarea regulamentului a fost aprobat cu voturile majorităţii. PNL-iştii şi Iordache au votat “împotrivă”. PSD-iştii Ionel Avram şi Marius Dobrotă nu au participat la vot.

 

Cum se plăteşte apa de ploaie în judeţ

Contactat ulterior de reporterii “Obiectiv”, directorul economic al CUP Dunărea Brăila, Ionel Avram, a confirmat că nu toţi abonaţii companiei din mediul rural plătesc acest serviciu de preluare a apei pluviale, punctând de asemenea, că lucrurile vor fi tranşate la nivelul Asociaţiei de Dezvoltare Intracomunitară ECO Dunărea din care fac parte toate Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT) din judeţul nostru, inclusiv Primăria Brăila şi Consiliul Judeţean Brăila.

“Nu se plăteşte peste tot în judeţ, în mediul rural, pentru că nu există canalizare, după cum şi în municipiu sunt cetăţeni în zone unde nu există reţea de canalizare care nu plătesc acest serviciu. Deci în judeţ s-a plătit acest tarif în localităţile unde există reţea de canalizare aşa cum este Însurăţei, Făurei, Ianca şi acolo numai în cazul celor care locuiesc la blocuri. În algoritmul de calcul al taxei, care este stabilit printr-un ordin al ANRSC, se determină pornindu-se de la cantitatea de apă pluvială comunicată de Agenţia Naţională de Meteorologie cu care noi avem contract. Astfel avem raportări lunare cu situaţii detaliate pe zile privind regimul pluviometric de la staţia meteo Brăila, fără a face precizarea dacă e vorba de înregistrări doar pe municipiu sau şi pe judeţ. Într-un final, s-a zis că, de fapt, e doar municipiu şi atunci s-a pus problema să se monteze pluviometre în anumite zone din judeţ, iar cineva să citească măsurătorile rezultate. S-a pus problema să facă această investiţie CUP Dunărea, numai că au existat voci în rândul consilierilor judeţeni care au spus că nu e normal pentru că, până la urmă, CUP Dunărea ar fi subiectivă în această speţă: ea centrează, ea dă cu capul. Atunci să o facă altcineva. Adunarea generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intracomunitară ECO Dunărea, programată pentru 15 martie, urmează să hotărască cum se va proceda în această speţă”, ne-a declarat sursa citată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro