Mergi la conţinutul principal
Bani de la copii, bani de la CJ, dar tot nu le ajunge

Afacerea „Săli de sport” nu mai merge ca unsă

* președintele clubului de baschet ”Cuza Pirates” Brăila, Mircea Totolici, le-a cerut consilierilor județeni brăileni să rezolve problema închirierii de către cluburi a sălilor de sport ce țin de unitățile de învățământ * acesta a subliniat că legislația permite acest lucru, însă la Brăila lucrurile ar fi blocate, fără să explice de ce se întâmplă acest lucru * președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac, a precizat că problema nu ține de instituția pe care o conduce, dar a reamintit că în prezent se lucrează la proiectul privind edificarea unei noi săli polivalente de 4.000 de locuri, care ar rezolva și această situație * CJ Brăila a alocat în ședința din luna iulie peste 570.000 lei pentru proiectele propuse de diverse cluburi sportive * în realitate, în baza unui regulament aprobat de consiliile de administrație, școlile au posibilitatea – dacă vor – să închirieze sălile de sport, fără intervențiile/presiunile autorităților locale * în consecință, intervenția lui Totolici este lipsită de obiect

 

 

 

Problema accesului cluburilor sportive la sălile de sport ale unităților de învățământ a rămas în continuare valabilă în Municipiul Brăila, deși legislația a fost modificată la începutul anului pentru rezolvarea acestor cazuri. Asta a semnalat, recent, Mircea Totolici, președintele clubului de baschet ”Cuza Pirates” Brăila, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean, de la finele lunii trecute. Acesta a profitat de moment la rubrica ”Alte probleme” și a solicitat să i se permită o intervenție în plen, lucru care a fost acceptat. Totolici a mulțumit în primul rând pentru finanțările primite, însă a insistat și pe implicarea autorităților locale în ceea ce privește lipsa sălilor de antrenament în sezonul rece. În fapt, ne-au declarat surse autorizate, decizia este de competența consiliilor de administrație ale unităților școlare care trebuie să aprobe un regulament și apoi să decidă dacă închiriază sau nu sălile de sport. În plus, este vorba despre cluburi private care încasează bani de la copii și față de care autoritățile locale NU au obligația de a le asigura spații de antrenament. Totodată, este absurd să ceri primăriei sau oricărei autorități locale să facă presiuni asupra conducerii unei școli să închirieze sala de sport unui anumit club, mai ales că discutăm în condiții de autonomie a unităților de învățământ.

Sunt reprezentantul clubului de baschet «Cuza Pirates». Avem și noi câteva subiecte pe care aș vrea să le aduc în atenția dumneavoastră. În primul rând, fără sprijinul financiar, an de an, acordat sportului de performanță, activitatea noastră, clar, nu s-ar putea desfășura! Al doilea aspect: această promovare a Brăilei, «a pune Brăila pe hartă» nu trebuie să fie doar la cel mai înalt nivel. Trebuie să mai mergem și de la cei mici la cei mai mari, în piramidă. Anul trecut, pe acest subiect am avut șase echipe înscrise în campionate naționale. Din 51 de meciuri am putut juca opt la Brăila, deoarece de un an de zile există un blocaj doar la nivelul județului Brăila, doar la nivelul orașului Brăila, în ceea ce privește accesul copiilor în sălile de sport pe bază de închiriere. Sau de punere spre folosință, gratuit sau cu plată, conform legii. Cred că prin intervenția, prin sprijinul financiar și prin construirea acestei baze de selecție, aș dori, atât cât se poate, din partea dumneavoastră, să găsim aplecarea necesară asupra acestui aspect. În lunile de vară putem folosi spațiile de afară. Dar va fi al doilea an la rând, în care vom pune copiii să facă antrenament într-o sală de atletism care este cât o treime din aceasta în care ne aflăm acum (Sala Mare a Palatului Administrativ). Grupul nostru are peste 300 de copii, toți din Brăila. Singurul loc unde la ora actuală – și vă mulțumesc pentru treaba asta -, prin contract de închiriere, ne putem desfășura activitatea este Sala Polivalentă. Este singurul loc unde putem juca meciuri oficiale sau face antrenamente cu acești copii. Lucru pentru care vă mulțumim, pentru că datorită deschiderii tuturor am reușit să închiriem sala”, a declarat Totolici.

Sursa citată a insistat pe ideea că începând cu luna ianuarie a acestui an, s-au făcut anumite modificări legislative care ar permite cluburilor sportive să folosească sălile de sport ale școlilor și liceelor pentru a se antrena, totul în baza unor hotărâri aprobate în consiliile locale.

Vreau să menționez că am discutat cu doamna ministru Ligia Deca, s-au făcut foarte multe diligențe către Primăria Brăila. Către colegiile cu care 17 ani de zile am lucrat și de la care am fost înlăturați din anumite considerente care nu fac obiectul discuției de astăzi. Aș dori, vă rog frumos, domnilor consilieri, am spus că vrem să sprijinim performanța… Haideți să sprijinim și această bază piramidală a copiilor din Brăila! Să investim în ei. Să le oferim spații unde să se poată antrena. Am rugămintea să căutăm o soluție legală. Pentru că ea există. Din luna ianuarie a apărut în Monitorul Oficial, prin Ministerul Sportului, o variantă de a pune în folosință printr-un regulament. Este apărut clar în M.O. De a avea un regulament votat și de a folosi sălile pe contract de închiriere sau gratuit. Spațiile sau terenurile de sport. Este strict legat de copiii din Brăila”, a mai afirmat Totolici.

Președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac (liderul PSD Brăila) i-a transmis lui Totolici faptul că nu consiliile județene hotărăsc aceste aspecte. Totuși acesta a atras atenția că în prezent se lucrează la proiectul privind edificarea unei noi săli polivalente cu o capacitate de 4.000 de locuri, care ar rezolva indirect și această problemă a cluburilor sportive privind spațiile necesare antrenamentelor.

Bun. Mulțumesc foarte mult, dar nu este o chestiune legată strict de Consiliul Județean. Este legată de copiii din Brăila, dar nu putem noi lua mari decizii aici, la nivelul Consiliului Județean. Ceea ce putem face este referitor la Sala Polivalentă. Și vă aduc în atenție faptul că noi suntem într-o procedură de depus de documente pentru a face o nouă Sală Polivalentă la Brăila de 4.000 de locuri. Așa că lucrăm la partea aceasta de infrastructură. Nu numai pentru anumite sporturi, ci pentru mai multe ramuri sportive. De a oferi copiilor mai multe variante de a se antrena. Și aici pun punct intervenției mele”, a explicat Chiriac, fără alte intervenții pe acest subiect.

 

Milioane pentru sport din partea CJ Brăila

Tot în cadrul ședinței ordinare din luna iunie, consilierii județeni au aprobat o serie de proiecte privind acordarea de finanțare din partea CJ Brăila către diferite cluburi sportive, în baza proiectelor depuse de acestea. Suma totală se ridică la 571.406 lei. Astfel, în cazul programului sportiv ”Baschetul la Brăila – campion pe teren, caracter în viață!” al Asociației Club Sportiv Pirates Brăila s-a aprobat finanțarea de puțin peste 163.642 lei din partea CJ Brăila. Pentru ”Promovarea imaginii, spiritului și valorilor fotbalului de performanță la nivel de copii și juniori în județul și municipiul Brăila” al Clubului Sportiv Suporter Club Brăila, s-a aprobat o finanțare de puțin peste 51.313 lei. Pentru ”Fotbalul juvenil brăilean – prezent și viitor” 2023 al Asociației Fotbal Club 1919 Dacia Unirea Brăila, contribuția din fonduri publice a CJ Brăila este de 197.620 lei. La ”Promovarea sportului de performanță” al Asociației Club Sportiv Emil Gym Brăila discutăm despre o finanțare de 21.120 lei. În cazul ”Promovării imaginii, spiritului și valorilor fotbalului de performanță la nivel de seniori în județul și municipiul Brăila” al Clubului Sportiv Suporter Club Brăila, discutăm despre o finanțare de peste 48.262 lei. Pentru ”Promovarea sportului de performanță” proiect al Asociației Clubul de Arte Marțiale Arashi-Do Brăila, finanțarea de la CJ Brăila se ridică la valoarea de puțin peste 36.114 lei. În cazul programului ”Astăzi juniori, mâine campioni – Cupa Radu S. Corbu la Oină” al Asociației Județene de Oină Brăila contribuția din partea CJ Brăila este de 13.800 lei. În ceea ce privește ”Promovarea sportului de performanță” al Asociației Clubul de Arte Marțiale Tsunamy Brăila finanțarea din partea Consiliului se ridică la puțin peste 39.535 lei.

Reamintim că în luna noiembrie a anului trecut Ministerul Educației a transmis că legislația nu permite școlilor să desfășoare activități economice. În contextul acestui scandal, deputații au încercat să remedieze problema și au venit cu o variantă legislativă, astfel încât bazele sportive ale unităților de învățământ să poată fi închiriate. În luna ianuarie a acestui an, la nivel teoretic, situația s-a rezolvat printr-o modificare la nivelul Legii educației fizice și sportului, nr. 69/2000, ce a fost publicată în Monitorul Oficial.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro