Numărul cazurilor de viroze respiratorii continuă să fie în creştere la Brăila, iar medicii avertizează că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă. Ministerul Sănătăţii recomandă continuarea procesului de vaccinare antigripală, cel puţin până la sfârşitul lunii martie. Ca în fiecare an, campania de vaccinare a MS se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi. Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Brăila, la cabinetele medicilor de familie mai există 1.502 doze de vaccin antigripal. Ministerul Sănătăţii recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit.
La nivelul judeţului Brăila, au fost vaccinate până în prezent 27.098 de persoane. Cu toate acestea, săptămâna trecută au apărut 6 noi cazuri de gripă sezonieră, dintre care 3 au fost la categoria de vârstă 30-64 de ani, iar unul dintre bolnavi a fost internat în spital. După cum a precizat dr. Andreia Gavrilescu, şeful Serviciu Supraveghere/Control Boli Transmisibile din cadrul DSP Brăila, în perioada 1-6 martie, s-a înregistrat o creştere uşoară a numărului de viroze respiratorii, faţă de săptămâna anterioară. Concret, nu mai puţin de 1.121 de brăileni s-au îmbolnăvit, cei mai afectaţi fiind copiii cu vârste între 0 şi 4 ani, în număr de 239, iar 18 persoane au ajuns în spital din cauza virozelor respiratorii. În aceeaşi perioadă, s-au mai înregistrat 414 cazuri de pneumonii, dintre care 65 au necesitat internarea.
În această perioadă cu creşteri importante de viroze respiratorii şi gripă, MS atrage atenţia populaţiei cu privire la necesitatea unui comportament adecvat de evitare a îmbolnăvirilor, cu respectarea măsurilor de igienă personală şi respectarea unui regim de viaţă sănătos - alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare, dar şi adoptarea unei ţinute vestimentare de protecţie împotriva frigului. De asemenea, MS reaminteşte că medicaţia antigripală (antivirală) existentă în stoc la fiecare secţie / spital de boli infecţioase se administrează la indicaţia medicului, în cazurile grave sau în prezenţa bolii la persoane cu factor de risc cu complicaţii, indiferent de rezultatul de laborator pentru gripă.