• în luna decembrie, Judecătoria Brăila l-a condamnat pe inculpatul L. Iacob la pedeapsa închisorii de 2 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, plus 6 luni pentru săvârșirea infracțiunii de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă • inculpatul a rămas cu pedeapsa cea mai grea, respectiv 2 ani, plus un spor de 2 luni, dar judecătorii au dispus suspendarea executării pedepsei • patronul are de plătit daune morale consistente pentru familia muncitorului decedat • în noiembrie 2019, în timp ce efectua lucrări la un hotel cu spaţii de cazare pentru lucrători sezonieri, în satul Baldovineşti, un muncitor a căzut de la etaj și a murit • ulterior s-a stabilit că bărbatul de 46 de ani lucra fără forme legale
Acuzat că nu a luat măsurile legale și de protecție pentru protecția angajaților, un patron a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoarea, însă cu suspendare, pentru ucidere din culpă. În noiembrie 2019, în timp ce efectua lucrări la un hotel cu spaţii de cazare pentru lucrători sezonieri, în satul Baldovineşti, un muncitor a căzut de la etaj și a murit. Ulterior s-a stabilit că bărbatul de 46 de ani lucra fără forme legale la o firmă de construcții.
La data de 12 decembrie, magistrații Judecătoriei Brăila au dat pedeapsa pentru inculpatul L. Iacob (n.r. - nume postat pe site-ul instanței), în vârstă de 50 ani, acesta fiind condamnat la pedeapsa închisorii de 2 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă și pedeapsa închisorii de 6 luni, pentru săvârșirea infracțiunii de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. ”Dispune contopirea celor două pedepse, aplicând inculpatului pedeapsa cea mai grea, respectiv 2 ani, la care se va adăuga un spor de o treime din cealaltă, respectiv 2 luni, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 2 ani și 2 luni închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei. Obligă inculpatul L. Iacob să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Consiliul Local Municipal Brăila - Serviciul de utilitate publică, administrare şi gospodărire locală Brăila sau Biblioteca Județeană ”Panait Istrati”, pe o perioadă de 120 de zile, instituţie care va fi stabilită de către consilierul de probaţiune. Atrage atenţia cu privire la consecinţele care vor urma dacă inculpatul nu respectă măsurile de supraveghere, nu execută obligaţiile stabilite de instanţă pe perioada termenului de supraveghere sau dacă săvârşeşte o nouă infracţiune în acest termen”, au stabilit magistrații primei instanțe.
Patronul în cauză are de dat importante sume de bani, ca daune morale, către membrii de familie ai victimei. Astfel, se admite acţiunea civilă exercitată de C. N. şi dispune obligarea inculpatului la plata către aceasta a sumei de 25.000 euro, obligarea inculpatului la plata către C.B. a sumei de 6.000 euro, plata către V.A. a sumei de 6.000 euro. Se admite și acţiunea civilă exercitată de C.D. şi dispune obligarea inculpatului la plata către aceasta a sumei de 10.000 euro, plus alți 10.000 euro către partea civilă C.C.
Patron acuzat că a adus moartea unui om
După cum v-am informat în edițiile anterioare ale cotidianului nostru, în vara acestui an procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila l-au trimis în fața instanței pe inculpatul L. Iacob, în vârstă de 50 ani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de ”ucidere din culpă” şi ”neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă”. Asta pentru un accident de muncă mortal, din noiembrie 2019, când o femeie a sesizat Poliţia municipiului Brăila că l-a găsit decedat în locuinţă pe fiul său, C. Grigore, de 46 ani. În urma cercetărilor, polițiștii și procurorii au stabilit că victima a suferit leziunile traumatice ce au condus ulterior la deces, în timp ce presta servicii pe un şantier – punct de lucru Baldovineşti. Victima lucra fără forme legale pentru SC LOVINGIPSCARTON SRL dar a căzut de pe un balcon de la etajul 1, care nu era îngrădit, pe un postament din beton de la parter. Lucrările se făceau la un hotel cu spaţii de cazare pentru lucrători sezonieri, în satul Baldovineşti. S-a constatat că muncitorul care și-a pierdut viața, în vârstă de 46 de ani, lucra fără forme legale, la respectiva firmă de construcții.
Patronul societății, inculpatul L. Iacob, în vârstă de 50 ani, fără antecedente penale, a fost cercetat în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunilor de care era acuzat.
În urma sesizării transmise chiar de mama victimei, polițiștii au efectuat o cercetare la faţa locului în incinta punctului de lucru din comuna Vădeni, satul Baldovineşti, în prezenţa reprezentantului legal al acestei societăţi și inculpatului L. Iacob, dar şi a unui reprezentant al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Brăila. S-a constatat că în curtea punctului de lucru se afla în construcţie o clădire cu destinaţia de hotel, având regim de înălţime P+1E+M. Totodată s-a stabilit că SC LOVINGIPSCARTON SRL presta servicii pentru SC CARVAL TRANS SRL în baza unui contract ce avea ca obiect finisaje-rigipsare la interiorul clădirii aflate în construcţie. În data de 21 noiembrie 2019, victima C. Grigore lucra fără forme legale pentru SC LOVINGIPSCARTON SRL. Inculpatul a precizat organelor de poliţie că victima a căzut de pe un balcon de la etajul 1, care nu era îngrădit, indicând şi locul în care a căzut, respectiv pe un postament din beton de la parter situat sub planşeul balconului.
Potrivit anchetatorilor, inculpatul şi-a asumat obligaţia că va executa singur lucrările conform contractului, cumulând calităţile de şef al formaţiei de lucru şi coordonator privind securitatea şi sănătatea în muncă. Administratorul SC CARVAL TRANS SRL a întocmit două «fişe de instruire colectivă», în fapt fiind instruit doar inculpatul, prin care i-a adus la cunoştinţă acestuia materiale specifice pe linia sănătăţii şi securităţii în muncă, au mai stabilit anchetatorii.
Anchetatorii mai arată că inculpatul L. Iacob i-a contactat ulterior pe martorii C. A. şi V. I., precum şi pe victima C. Grigore, determinându-i să accepte să presteze servicii pentru SC LOVINGIPSCARTON SRL, promiţându-le acestora că îi va angaja cu forme legale. În urma anchetei, s-a stabilit că, deși exista risc de cădere de la balcon, muncitorii erau lăsați să lucreze fără echipament de protecţie.
”Deşi cunoştea că balcoanele nu erau îngrădite cu balustrade şi exista riscul de cădere în gol, inculpatul şi-a menţinut aceeaşi conduită pasivă şi nu a luat nicio măsură de a instrui victima C. G. şi pe martorul I. V. cu privire la acest risc, după cum nu le-a asigurat nici echipamente individuale de protecţie, inclusiv care să le permită ancorarea pentru a putea lucra la înălţime în condiţii de siguranţă. Victima a căzut cu partea superioară a corpului pe postamentul din beton aferent balconului de la parter, ceea ce a accentuat gravitatea leziunilor traumatice suferite”, mai explică anchetatorii.
Căderea victimei i-a alertat pe ceilalți muncitori și pe inculpatul L. Iacob, iar acesta din urmă a ajuns lângă victimă și a constatat că era în stare de incoştienţă, astfel că a udat-o cu apă pentru a-şi reveni. Victima şi-a revenit în cele din urmă, nu prezenta vătămări corporale vizibile ori hemoragie, dar era ameţită, apucându-se cu mâinile de suportul unui aparat de aer condiţionat pentru a se putea ridica în picioare. În continuare inculpatul a ajutat victima să urce în autoturismul său, în care a urcat ulterior şi o rudă a inculpatului şi, deşi ar fi trebuit să transporte victima la spital pentru a fi examinată şi a-i fi acordate îngrijiri medicale, având în vedere căderea acesteia de la etajul 1 pe postamentul din beton, a transportat-o la domiciliu în municipiul Brăila.