• consilierii județeni au aprobat, recent, documentația tehnico-economică (DALI), indicatorii și proiectul de reabilitare și reamenajare a spațiilor interioare a Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila • valoarea totală este de 90.261.823 lei cu TVA • clădirea în care funcționează spitalul este monument istoric • la fel ca în cazul Spitalului 3, autoritățile brăilene încearcă să obțină finanțare pentru reabilitarea imobilului în cadrul Programului Național de Investiții în Infrastructura Unităților Spitalicești (PNIIUS)
Membrii Consiliului Județean Brăila au mai bifat în cadrul unei ședințe extraordinare din 11 decembrie câțiva pași importanți pentru reabilitarea și consolidarea clădirii în care funcționează Spitalul de Pneumoftiziologie Brăila. Consilierii au aprobat documentația tehnico-economică, faza actualizare DALI (Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții), indicatori tehnico-economici noi și proiectul în sine pentru reabilitarea și reamenajarea spațiilor interioare din Spitalul de Pneumoftiziologie Brăila, situat în Municipiul Brăila, str. R.S. Campiniu, nr. 21. De asemenea, cheltuielile legate de proiect. Pe modelul demersului privind reabilitarea Corpului B al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila (Spitalul 3), conducerea CJ Brăila intenționează să depună acest proiect de reabilitare în cadrul Programului Național de Investiții în Infrastructura Unităților Spitalicești (PNIIUS). Este vorba despre Apelul de proiecte de Tip A, competitiv, cu termen limită de depunere 20 decembrie, pentru investiții în infrastructura spitalelor județene/județene de urgență, spitalelor de specialitate, spitalelor clinice și clinice de urgență. Totul în vederea atragerii de fonduri nerambursabile pentru implementarea acestui proiect.
Din referatele de aprobare semnate de președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac, aflăm că acest obiectiv de reabilitare și reamenajare a spațiilor Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila este inclus în portofoliul de proiecte prioritare ale Consiliului Județean, din Strategia de dezvoltare a Județului în perioada 2021-2027, aprobată printr-o hotărâre din septembrie 2021.
Imobilul este format dintr-un teren în suprafață de 5.846 mp și 11 construcții numerotate de la C1 la C11. Acesta este în proprietatea județului Brăila și sub administrarea Spitalului de Pneumoftiziologie.
Se află pe lista monumentelor istorice, actualizată în 2015 ca ”Institutul Sancta Maria”, în prezent Spitalul de Pneumoftiziologie. Este situat în zona de protecție cuprinsă între Bd. Al. I. Cuza și Dunăre – Centrul Istoric al Municipiului Brăila.
Clădirea a fost șubrezită de cutremure
”Conform expertizei tehnice, corpurile studiate au fost încadrate în clasa de risc seismic RsII. Clădirea face parte din categoria construcțiilor susceptibile de avariere majoră la acțiunea cutremurului de proiectare corespunzător Stării Limită Ultime, care pune în pericol siguranța utilizatorilor, dar la care prăbușirea totală sau parțială este puțin probabilă”, se precizează în referatul de aprobare.
De asemenea, se explică faptul că sistemul structural alcătuit din pereți din zidărie pe toate etajele are comportare nefavorabilă la acțiuni seismice, în special ”din slaba capacitate în preluarea forțelor tăietoare din încărcări alternante”. Structura a suferit degradări în urma cutremurelor din anii 1944, 1977 și 1986. Imobilul are deficit de rezistență, rigiditate și ductilitate față de cerințele de proiectare pentru structuri noi. În urma reabilitării, clădirea ar trebui încadrată în cel puțin clasa de risc seismic IV.
În prezent, toate corpurile prezintă degradări la nivelul finisajelor interioare și exterioare, precum și la nivelul instalațiilor interioare, care sunt vechi și nu corespund standardelor și normelor în vigoare. Obiectul acestui proiect îl reprezintă intervențiile pentru corpurile de clădire C1, C2, C3 și C4, singurele din cele 11 care au funcțiunea de Spital.
Valoarea totală se ridică la 190.648.961 lei cu TVA din care construcția plus montajul înseamnă 90.261.823 lei cu TVA. De asemenea, din valoarea totală, contribuția proprie a Județului Brăila va fi de 28.883.025 lei (reprezentând cheltuieli neeligibile ale proiectului). Durata de execuție a lucrărilor este estimată la 24 de luni.
Pentru actualizarea documentației tehnico-economice faza DALI, CJ Brăila a încheiat un contract în octombrie 2023 cu SC Be Home Concept SRL, București.
În ce va consta reabilitarea
Investiția urmărește să aducă la standarde de funcționare actuale imobilul (prin reabilitarea și reamenajarea spațiilor interioare), în condiții de stabilitate la cutremur, securitate la incendiu și protecția mediului.
”Măsurile de intervenție asupra clădirii trebuie să asigure un echilibru al performanțelor, costurilor și termenelor, avându-se în vedere realizarea calităților care să satisfacă cerințele utilizatorilor și cerințele provenite din calitatea de monument istoric a clădirii. Nerealizarea investiției va duce la o continuă alterare a calității serviciului medical și la o degradare a stării de sănătate a populației orașului. În plus, incapacitatea de a răspunde într-un timp adecvat necesității cazurilor urgente poate duce la pierderea de vieți omenești”, după cum se precizează în documentație.
Soluțiile tehnice și măsurile propuse de către expertul tehnic și auditorul energetic pentru lucrările de reabilitare, consolidare și reamenajare a corpurilor C1, C2, C3 și C4 sunt: consolidarea fundațiilor de zidărie existente; refacerea pardoselii de pe sol; realizarea de cămășuieli cu grosimea de minim 10 cm ale tuturor pereților; introducerea de pereți noi din beton armat pentru preluarea forțelor tăietoare induse de acțiunea seismică; realizarea de centuri din beton armat pentru toți pereții din zidărie; înlocuirea planșeelor existente din lemn de peste etajul 1 pentru corpul C1 și de peste etajul 2 pentru C2; repararea locală a elementelor din zidărie sau din beton degradate. Pentru C1 și C2 – desfacerea acoperișurilor din lemn și realizarea unora în structură metalică; realizarea unui lift exterior la corpul C2; termoizolarea distinctă cu soluții tehnice diferite a pereților exteriori în cele patru corpuri etc.
De asemenea, tot pentru reabilitarea spitalului se vor achiziționa și dotări specifice: ecograf, sondă vase, cord, părți moi, ecograf musculoscheletar și părți moi, bronhoscop cu mașină de spălat, dulapuri, canapele, aparat radiologie, CT, pletismograf, autovehicul electric pentru transportul probelor, bandă transportoare magazie, paturi.
Comisia tehnico-economică a CJ Brăila a avizat favorabil DALI-ul acestui proiect, iar în ședința extraordinară a CJ Brăila din 11 decembrie votul consilierilor județeni a fost unanim.