• consilierii județeni au aprobat, miercuri, 11 decembrie, în cadrul unei ședințe extraordinare, documentația tehnico-economică, faza DALI, indicatorii tehnico-economici, precum și proiectul propriu-zis de reabilitare a Pavilionului B al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila • clădirea de pe str. Pietății nr. 1 din Municipiul Brăila este monument istoric, iar autoritățile brăilene doresc să obțină finanțare externă pentru reabilitarea acesteia • CJ Brăila intenționează să depună proiectul de reabilitare în cadrul Programului Național de Investiții în Infrastructura Unităților Spitalicești, termenul limită fiind până pe 20 decembrie • valoarea totală a investiției se ridică la 171.958.104 lei cu TVA • ca de obicei consilierii PNL votează proiectele, dar nu și banii destinați realizării lor
Încă un pas extrem de important pentru reabilitarea Spitalului 3 din cartierul Hipodrom. Consilierii județeni s-au întrunit, miercuri, 11 decembrie, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Județean Brăila pentru a aproba câteva proiecte, printre care și două ce vizează Corpul B al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila. Mai exact, aceștia au aprobat documentația tehnico-economică faza DALI (Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții) actualizată, noi indicatori tehnico-economici, dar și proiectul propriu-zis intitulat ”Reabilitare Pavilion «B», Construcții C1, C6, C7 Spitalul Clinic Județean de Urgență Brăila, str. Pietății nr. 1,, Municipiul Brăila” și a cheltuielilor legate de acesta.
Potrivit referatelor de aprobare ale celor două puncte de pe ordinea de zi a ședinței CJ Brăila, Pavilionul B al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila a fost realizat în perioada 1923-1927 și pe parcursul funcționării sale s-au adăugat extinderi, ceea ce a dus la alipirea mai multor corpuri de clădire imobilului principal. Conform documentațiilor de urbanism, construcția este o clădire monument istoric clasată în Lista Monumentelor Istorice din 2004 (poziția 99 cu codul BR-II-m-B-02118), cu denumirea Școala Normală de Fete, azi Spitalul ”Sf. Spiridon”.
Aceeași sursă informează că autoritățile intenționează să depună proiectul de reabilitare a celor trei corpuri ale Spitalului 3, în cadrul Programului Național de Investiții în Infrastructura Unităților Spitalicești (PNIIUS), Apelul de proiecte de Tip A, competitiv, iar termenul limită era 20 decembrie, motiv pentru care a fost nevoie de aprobarea acestor puncte într-o ședință extraordinară. Scopul principal este acela de a atrage fonduri nerambursabile necesare implementării proiectului.
În prezent, conform raportului de expertiză tehnică, corpul de clădire C1, prezintă ”o stare tehnică necorespunzătoare, cu referire directă la elementele structurale, dar cu deficiențe constatate în finisajele exterioare ale clădirii și a unor zone ale planșeului peste etajul II, deteriorate de infiltrațiile apelor pluviale prin învelitoarea acoperișului. Pavilionul este vechi, cu infrastructura ce nu poate respecta compartimentarea și circuitele prevăzute Ordinului Ministerului Sănătății 914/2006 (pentru aprobarea Normelor privind condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un spital în vederea obținerii autorizației sanitare de funcționare)”.
Tot din referatul de aprobare aflăm că această clădire nu a fost reabilitată, având circuite funcționale parțial intersectate, folosindu-se programe orare (pentru circuitul alimentelor, al deșeurilor, lenjeriei curate/contaminate, instrumentarului medico-chirurgical, personalului medical, pacientului).
”Pentru desfășurarea actului medical la cele mai înalte standarde, în condiții de siguranță maximă pentru pacienți și cadrele medicale este imperios necesară reabilitarea, refuncționalizarea și modernizarea pavilionului B al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila”, motivează echipa CJ Brăila.
S-a stabilit valoarea necesară pentru reabilitarea Corpului B al Spitalului Județean
Obiectivul principal al proiectului, după cum se specifică la nivelul documentației, este atingerea celor mai înalte standarde pentru creșterea calității serviciului medical și pentru garantarea confortului pacienților internați și ocrotirea sănătății populației prin intermediul unui act medical sigur, steril, realizat în cele mai bune condiții de calitate și cu aparatură de ultimă generație, minim invazivă și prietenoasă cu mediul.
Mai precis, ”implică reabilitarea, refuncționalizarea, consolidarea și modernizarea unei clădiri cu funcțiune Spital Clinic Județean de Urgență de ultimă generație pentru întregul județ. Nerealizarea investiției va duce la o continuă alterare a calității serviciului medical și la o degradare a stării de sănătate a populației orașului. În plus, incapacitatea de a răspunde într-un timp adecvat necesității cazurilor urgente poate duce la pierderea de vieți omenești”, după cum se mai precizează în raportul proiectului, față de care Comisia tehnico-economică a CJ Brăila și-a dat avizul favorabil, după analiza documentației.
După cum se arată în documentele anexate proiectului, valoarea totală este de 144.639.210 lei fără TVA, respectiv 171.958.104 lei cu TVA. Din aceasta, construcția plus montajul va însemna 92.556.321 lei cu TVA. Din valoarea totală, Județul Brăila va avea o contribuție proprie de 14.342.675 lei, reprezentând cheltuieli neeligibile.
Planul este ca după aplicarea măsurilor de consolidare, clădirea să fie încadrată în clasă de risc seismic IV. Durata estimată pentru execuția obiectivului de investiții este de 36 de luni (trei ani), deși la aceasta se mai adaugă și perioada ce a fost necesară pentru proiectare, ceea ce înseamnă în total undeva la 60 de luni (cinci ani). Pentru actualizarea documentației tehnico-economice faza DALI s-a încheiat un contract cu SC Arhidesign GS SRL, pe 26 octombrie 2023, după cum informează Consiliul Județean.
Precizăm că instituția condusă de Francisk Iulian Chiriac (liderul PSD Brăila) deține în proprietate imobilul situat în mun. Brăila, str. Pietății nr. 1, format dintr-un teren de 20.867 mp și construcții (de la C1 la C24) cu suprafața construită totală de 7.518 mp și suprafața desfășurată totală de 14,468 mp, teren situat în intravilanul municipiului. Corpurile C1 și C7 au funcțiune de spital și C6 de magazie.
În ce va consta reabilitarea
După cum aflăm din raportului proiectului privitor la reabilitarea Corpului B al spitalului, obiectivele specifice sunt: reabilitarea, consolidarea, refuncționalizarea și modernizarea acestei secțiuni din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila. Și pentru îndeplinirea acestui deziderat se vor realiza lucrări de reabilitare, refuncționalizare și modernizare a spațiilor, astfel încât actele medicale să se desfășoare la standarde de calitate, în condiții de siguranță maximă pentru pacienți și cadre medicale. De asemenea, se urmărește eficientizarea energetică a Pavilionului B. Se propun lucrări ce vizează creșterea performanței energetice a clădirii, ceea ce are ca efect reducerea consumurilor energetice pentru încălzirea spațiilor utilizate, în condițiile asigurării și menținerii climatului termic interior, respectiv, reducerea costurilor de întreținere cu încălzirea și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Astfel, soluțiile tehnice și măsurile propuse de către expertul tehnic și auditorul energetic pentru lucrările de reabilitare cuprind: realizarea de cămășuieli la nivelul fundațiilor; refacerea continuității zidăriei/; înlocuirea elementelor degradate ale șarpantei și a asterelei, ignifugarea structurii din lemn; sistematizarea verticală și un sistem de colectare a apelor pluviale; reparații sau refacerea integrală a tencuielii, zugrăvelii, refacerea izolațiilor; recompartimentare și crearea de noi grupuri sanitare; montarea de lifturi noi; înlocuirea ferestrelor cu geam termorezistent; refacerea tuturor finisajelor interioare și reabilitarea finisajelor scărilor; reabilitarea instalațiilor existente; refacerea și realizarea instalației de climatizare și ventilație; modernizarea instalației de gaze medicale; a instalației de hidranți interiori; înlocuirea radiatoarelor cu ventiloconvectoare; refacerea instalației electrice.
În ceea ce privește măsurile care vizează eficientizarea energetică a clădirii, discutăm despre: termoizolare masivă; montarea de radiatoare în grupurile sanitare și robineți cap termostat; înlocuirea corpurilor de iluminat; montarea de tâmplărie performantă energetic; montarea a trei centrale termice și trei pompe de căldură; instalarea de panouri solare; instalarea unui sistem ce produce energie electrică cu panouri; sisteme de ventilare etc.).
Cele două proiecte privind Spitalul 3 au fost aprobate în unanimitate, la fel și celelalte de pe ordinea de zi a ședinței, mai puțin o rectificare bugetară, unde consilierii județeni PNL s-au abținut, iar Ovidiu Nechita a votat ”împotrivă”. Momentul a stârnit câteva contre în plen, președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac, acuzându-i că degeaba votează proiecte, dacă ulterior nu sunt de acord cu bugetarea lor.