• la Brăila, aproape 18.000 de persoane, majoritatea încadrate la grupele de risc au făcut vaccinul antigripal, de la începutul sezonului și până în prezent • după cum ne-am obișnuit deja pentru imunizarea antigripală, pe lângă cabinetele de medicină a familiei, sunt acreditate și farmacii comunitare pentru administrarea vaccinului
Imunizarea antigripală are adresabilitate mare la Brăila! În sezonul actual, la nivelul județului, au fost administrate aproape 18.000 de doze de vaccin antigripal, majoritatea la persoane încadrate în grupe de risc. Vorbim, mai exact, despre 17.754 de doze de ser eliberate din farmacii în baza rețetelor compensate și alte 90 de vaccinuri achiziționate fără rețetă, deci fără niciun fel de reducere. Datele au fost centralizate de la începutul campaniei de imunizare a populației, respectiv 1 septembrie și până la data de 2 decembrie și au fost puse la dispoziție cotidianului ”Obiectiv”, de către directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brăila, Gabriel Ciochină.
Serurile se administrează fie la medicul de familie, la fel ca până acum, fie direct în farmaciile comunitare acreditate de către Ministerul Sănătății, în prezent, la Brăila fiind disponibile mai multe astfel de farmacii, atât în municipiu cât și în județ. După cum știți deja, dacă pacientul nu se va putea vaccina imediat după ce a ridicat vaccinul, trebuie să-l transporte spre casă într-o geantă specială izotermă și să-l depoziteze în frigider, la o temperatură de 2-8 grade Celsius.
Cine beneficiază de compensare?
Legea spune că beneficiază de gratuitate în administrarea vaccinului antigripal persoanele care au împlinit 65 de ani, copiii până în 18 ani, pacienții cu boli cronice și cadrele medicale. Totodată, beneficiază de 50% reducere din prețul vaccinului, persoanele care au între 45 și 65 de ani și fără boli cronice.
Conform DSP Brăila, segmentele populaționale care beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare 100% din prețul de referință al dozelor de ser, pentru vaccinarea împotriva gripei, sunt următoarele: copii cu vârsta 6 luni și < 19 ani; gravide; persoane cu vârsta 19 ani și < 65 de ani, aflate în una dintre următoarele situații: boli cardiovasculare cronice; boli respiratorii cronice; boli renale cronice; boli hepatice cronice;
boli neurologice cronice; boli metabolice; boli oncologice; boli autoimune; malformații congenitale; obezitate; asplenie; persoane cu infecție HIV/SIDA; terapie imunosupresoare; transplant; imunosupresie congenitală; persoane cu vârsta de peste 65 de ani și personal de specialitate medico-sanitar și auxiliar.
Perioada de incubație a gripei, 1-4 zile
Gripa este o infecție virală contagioasă care poate apărea sporadic, la nivel local sau chiar la nivel global, fiind cauzată de diverse tipuri de virusuri, cum ar fi A, B sau C. Aceasta poate provoca simptome variind de la moderate la severe, iar în anumite cazuri poate duce la decese. Debutul gripei este brusc și violent, diferit de o răceală obișnuită, unde simptomele se intensifică treptat.
În sezonul gripal, perioada de incubație variază între 1 și 4 zile, iar transmiterea virusului poate începe chiar înainte de apariția simptomelor, cu o zi înainte de primele semne. Nu există un tratament specific pentru gripă; medicamentele disponibile în prezent au efecte limitate și sunt eficiente doar dacă sunt administrate în primele 24-48 de ore de la apariția simptomelor. Însă, aceste medicamente nu vindecă gripa, ci doar reduc intensitatea simptomelor inițiale, cum ar fi febra, durerile de cap și durerile musculare.