Mergi la conţinutul principal

Liceele brăilene la pământ

* în prima sută de şcoli, Brăila nu are decât două instituţii, "Murgoci" şi "Bălcescu" * la categoria licee vocaţionale, cel mai bine stă Liceul de Artă, al treilea din ţară * licee din Dăbuleni sau Paşcani au luat-o înaintea liceelor "Iorga" sau "Cerna"

Într-un top al liceelor, realizat la nivel naţional şi publicat pe site-ul admitereliceu.ro, care include 1.516 şcoli, unităţile de învăţământ brăilene sunt concentrate în ultima treime a clasamentului. La realizarea acestei situaţii s-au luat în considerare: media de admitere - 50%, media de la examenul de bacalaureat - 30% şi media rezultatelor obţinute la olimpiade - 20%, cifre obţinute de pe site-ul Ministerului Educaţiei. Media de admitere reprezintă o medie ponderată a ultimelor medii de admitere de la toate specializările din liceul respectiv, iar media de la bacalaureat reprezintă media aritmetică a mediilor de la bacalaureat ale tuturor elevilor din liceul respectiv, de la toate specializările. Media de la olimpiade s-a obţinut luând în calcul următoarele elemente: numărul de elevi premiaţi, fazele la care au participat, numărul total de elevi din liceul respectiv. De asemenea, pe site-ul amintit se pot face şi altfel de topuri, variind cele trei criterii luate în considerare, însă, oricum, învăţământul nostru stă jalnic, pentru că în prima treime a clasamentului se regăsesc foarte puţine dintre şcolile brăilene. Inspectorul şcolar general Viorel Botea a refuzat să comenteze această situaţie atâta timp cât clasamentul nu este realizat oficial de Ministerul Educaţiei.

13top1 Colegiul "Murgoci" a reuşit să se situeze între primele 25 de licee din ţară "Nu cred că vom putea să concurăm cu liceele care sunt în centre universitare mari"

Din păcate pentru noi, în prima treime a clasamentului, adică în primele 500 de şcoli, Brăila nu are decât şapte, adică mai puţin de o treime dintre şcolile brăilene. Mai mult, în primele 100 de poziţii nu avem decât două unităţi, "Murgoci" şi "Bălcescu", doar prima fiind ceva mai apropiată de vârf, pe poziţia 23, în timp ce "Bălcescu" este pe poziţia 32. Faţă de anul trecut însă, Colegiul "Murgoci" este în declin, în 2009 unitatea de învăţământ situându-se pe locul 14. "Acestă scădere am înregistrat-o din cauza scăderii mediilor de la admitere. Chiar şi la bacalaureat au fost note mai mici decât anul trecut şi probabil că alte licee au reuşit să menţină ştacheta în privinţa notelor. Anul acesta am avut şi un picat la bacalaureat, din păcate", a explicat prof. Viorica Moşescu, directorul Colegiului. Cu toată această scădere, Colegiul "Murgoci" este primul liceu brăilean în top, situându-se pe un loc onorabil. Cum anume s-a reuşit performanţa de a ocupa totuşi această poziţie a explicat tot directorul colegiului. În primul rând, promovarea permanentă a rezultatelor obţinute de elevi, cu un vârf al acestor acţiuni în perioada dinaintea înscrierilor la liceu, este secretul care le aduce cele mai mari medii de admitere de ani de zile. Rezultatele la bacalaureat sunt în exclusivitate datorate muncii constante atât a elevilor, cât şi a profesorilor. Se fac pregătiri suplimentare şi simulări, mai multe decât cele oficiale. Şi în privinţa olimpicilor există o strategie a conducerii. "În clasa a IX-a îi întrebăm de performanţele de la gimnaziu şi lucrăm cu ei, dar mai sunt şi alţii pe care îi descoperim pe parcurs. În septembrie formăm un lot lărgit pentru olimpiadă, apoi, până în decembrie, îi selectăm. Înainte de fazele olimpiadelor, şi profesorii de la celelalte discipline sunt mai indulgenţi, pentru că elevii stau la bibliotecă şi învaţă numai pentru olimpiadă. Se creează o legătură profesor-elev strânsă, care dă rezultate, dar nu cred că vom putea să concurăm cu liceele care sunt în centre universitare mari. Acolo copiii au altă bază materială la dispoziţie, profesori universitari cu care se pregătesc şi obţin rezultate mai bune", a mai explicat directorul Viorica Moşescu.
Colegiul "Bălcescu" a făcut un salt important, de pe locul 49, în 2009, pe 32 în 2010. Cum mediile de admitere şi de bacalaureat nu au suferit modificări spectaculoase, se poate concluziona că saltul se datorează rezultatelor bune la olimpiade. "Avem mai mulţi olimpici decât anul trecut. La matematică, de exemplu, Brăila a urcat multe poziţii în clasamentul naţional, ajungând pe locul 13. În ceea ce priveşte bacalaureatul, considerăm că este foarte important ca elevii să fie informaţi, să ştie exact ce-i aşteaptă, pe ce anume trebuie să se concentreze ca să obţină rezultate foarte bune", a explicat directorul Carmen Botea.
Pe poziţii ceva mai bune se situează Liceul "Iorga", în creştere pe locul 110 în 2010 şi Liceul de Artă aflat pe poziţia 136.

13top2 Olimpicii de la Liceul de Artă au ridicat şcoala pe locul III între liceele vocaţionale de profil Ultimul liceu brăilean - Grupul Şcolar Agricol, poziţia 1.319

Abia după primele 200 de şcoli mai apar de la Brăila Colegiul Sanitar "Ana Aslan", aflat în creştere spectaculoasă de pe locul 282 pe locul 226, şi Liceul Pedagogic "Perpessicius", care însă a căzut de pe locul 222 pe locul 260 în acest an. Tot în scădere a mers şi Liceul "Cerna", 42 de poziţii, de la 345 la 387. Cu ceva creşteri s-au remarcat Liceul cu Program Sportiv, de la 551 la 544, şi Colegiul Economic "Ion Ghica", de la 658 la 605. Liceul "Angelescu" Ianca se situează pe locul 621 în 2010. O scădere dramatică s-a înregistrat şi la Liceul "Sebastian", de la 566 la 677 în 2010. "Această scădere cred că este cauzată de scăderea mediilor de admitere. Anul acesta, la noi, la specializarea matematică -informatică, ultima medie a fost cinci şi ceva. Am avut şi noi un şoc atunci când am văzut rezultatele. Am discutat deja la nivelul şcolii şi am luat hotărârea să ne regândim oferta educaţională. Mulţi copii şi părinţi fug de specializare matematică - informatică, pentru că la bacalaureat se dă greu. Toţi absolvenţii noştri care au picat la bacalaureat, au picat din cauza matematicii. Cred că dacă ne vom regândi oferta educaţională şi vom renunţa la profilul amintit, vom reveni măcar la poziţia din 2009", a explicat directorul Georgeta Rusu.
"Vâlsan" Făurei este situat pe locul 940, "Istrati" pe locul 1.185, "Matei Basarab" Măxineni - 1.203, iar "Edmond Nicolau" - 1.280. Cea mai mare scădere a fost înregistrată la Grupul Şcolar Agricol "Gh. K. Constantinescu", care a ajuns de pe poziţia 1.113 pe poziţia 1.319, adică a căzut 206 de poziţii în top.
Celelalte unităţi de învăţământ au înregistrat poziţii mai bune în top anul acesta, deşi sunt situate aproape de coada clasamentului. Grupul Şcolar Însurăţei este pe locul 890, "Brâncoveanu" - 891, iar "Moisil" - 979, ca şi Brâncuşi - 990, "Saligny" - 991, "Oncescu" Ianca - 1.046, sau "Neniţescu" - 1.170.
Foarte interesant este şi faptul că, în acest clasament, Centrul Şcolar pentru Educaţie Inclusivă este pe poziţia 1.362, iar Şcolile de Arte şi Meserii de la Jirlău, Şuţeşti şi Viziru sunt sub această poziţie.

Liceul de Artă - al treilea din cele 28 de licee vocaţionale din ţară

O surpriză plăcută a constituit-o Liceul de Artă "Hariclea Darclee", care se situează în topul general pe poziţia 136, dar în topul liceelor vocaţionale este pe locul trei, după Liceul de Artă din Drobeta Turnu Severin şi Colegiul Naţional de Arte "Regina Maria" Constanţa, luând-o astfel înaintea multor licee care au în oraş instituţii muzicale consacrate sau instituţii de învăţământ superior de prestigiu. Secretul aici sunt premiile câştigate de elevi la concursuri şi olimpiade, despre care am scris în timp. O performanţă de invidiat, mai ales dacă se ţine cont de faptul că nu toţi elevii admişi sunt foarte talentaţi. "E adevărat că selectăm dintre elevi pe cei care au talent şi cu ei lucrăm intensiv, peste programă, şi aşa ajungem la realizări deosebite, mai ales că avem şansa de a avea unii elevi chiar de la clasa I. Şi avem performanţe la toate specializările", a explicat directorul adjunct, prof. Ionel Filip.
Şi Liceul cu Program Sportiv se situează mulţumitor faţă de celelalte 19 licee de profil din ţară, respectiv pe locul şase.
Tot în cadrul liceelor vocaţionale este inclus şi Liceul Pedagogic "Perpessicius", însă el ocupă aici o poziţie mai puţin avantajoasă. Din 15 licee este abia pe locul 11.

Brăila nu apare în topul primelor zece licee din ţară

Pe primele zece locuri la nivel naţional nu sunt numai şcoli din capitală. Pe primele trei locuri sunt chiar numai colegii din Iaşi: "Naţional", "Emil Racoviţă" şi "Costache Negruzzi". Urmează Colegiul Naţional "Mircea cel Bătrân" din Costanţa, "Vasile Alecsandri" din Galaţi, "Sf. Sava" din Bucureşti, "Brediceanu" din Lugoj. Ultimele trei şcoli din primele zece sunt: Liceul Teoretic "Ovidius" din Constanţa, Colegiul Naţional "Carol I" din Craiova şi Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" din Bucureşti. Dintre aceste şcoli, salturile impresionante faţă de anul trecut le-au făcut colegiul din Lugoj, care era pe locul 90, şi Colegiul "Emil Racoviţă" din Iaşi, care era pe locul 36. Interesant mai este şi faptul că înaintea unor licee bune din Brăila se situează licee din Dăbuleni - 50 sau Paşcani - 63.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro