Fără Noaptea Muzeelor la Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Fără Noaptea Muzeelor la Brăila

* majoritatea angajaților Muzeului Brăilei ”Carol I”, care sunt sindicaliști, participă la protestul organizat de Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă CULTURMEDIA în Piața Victoriei din București * „Salariații Muzeului Brăilei „Carol I” susțin revendicările legate de creșterile salariale, de condițiile de muncă și de subfinanțarea sistemului”, ne-a declarat Geta Șerbănescu, președintele Sindicatului Lucrătorilor din Muzeul Brăilei „Carol I” * managerul Muzeului Brăilei „Carol I”, conf. dr. Costin Croitoru, ne-a confirmat că, cel puțin pentru moment, s-a renunțat la Noaptea Muzeelor

 

 

 

Aflat la cea de a 20-a ediție, evenimentul Noaptea Muzeelor nu va mai avea loc, anul acesta, la Brăila, situație similară cu a altor orașe din țară, în contextul protestelor inițiate de muzeografi la nivel național. Potrivit managerului instituției, conf. univ. dr. Costin Croitoru, majoritatea angajaților instituției de cultură sunt membri de sindicat și s-au solidarizat cu revendicările colegilor din toată țara. În semn de protest față de ignorarea revendicărilor formulate din luna aprilie, aceștia nu vor mai organiza evenimentul Noaptea Muzeelor.

Noaptea Muzeelor este denumirea dată evenimentului anual cultural patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, prin care muzeele, în parteneriat cu alte instituții de cultură, își deschid liber porțile, simultan, până târziu în noapte. Activitățile sunt organizate pe bază de voluntariat, în beneficiul publicului, astfel că renunțarea la acest eveniment nu înseamnă absență de la program.

Reprezentanții Sindicatului Lucrătorilor din Muzeul Brăilei „Carol I”, afiliat la Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă CULTURMEDIA - Cartel ALFA, vor participa la protestul organizat sâmbătă, 18 mai, în Piața Victoriei din București, de Federația CULTURMEDIA. În jurul orei 16.00, sindicaliștii vor picheta Ministerul Culturii, iar la ora 19.00 vor protesta cu toții în Piața Victoriei.

„Salariații din Muzeul Brăilei „Carol I” susțin revendicările legate de creșterile salariale, de condițiile de muncă și de subfinanțarea sistemului”, ne-a declarat președintele Sindicatului Lucrătorilor din Muzeul Brăilei „Carol I”, muzeograf Geta Șerbănescu.

 

Revendicările sindicaliștilor

Ediția aniversară de 20 de ani a Nopții Muzeelor va fi marcată, anul acesta, printr-un protest fără precedent pentru lumea culturală din România. Angajați din muzee și biblioteci publice din toată țara vor ieși în stradă la București, iar instituțiile pe care le reprezintă vor fi închise în noaptea în care, în mod obișnuit, primeau sute de mii de vizitatori. Potrivit unor surse, peste 80% dintre muzeele din țară participă la protest, inclusive Muzeul Brăilei „Carol I”.   

Lucrătorii din muzee spun că sunt, în acest moment, pe ultimul loc în sistemul salarial public din România și că s-a ajuns la un moment de tensiune maximă. Deși au tot atras atenția în ultimii ani că sunt nevoiți să lucreze de multe ori în condiții precare și pe salarii considerate derizorii, au fost ignorați în mod sistematic.

Pe 4 aprilie a.c., mare parte dintre angajații din muzeele și bibliotecile publice din România au intrat în grevă japoneză (inclusiv muzeografii brăileni) și au amenințat cu greva generală. Aceștia spun că, de mai bine de două decenii, se confruntă cu „discriminarea, nesustenabilitatea și uitarea” și atrag atenția, printre altele, asupra degradării mediului de muncă, subfinanțării, depopulării și deprofesionalizării domeniului.

Deși problemele din sistem trenează de ani de zile, nemulțumirile s-au intensificat odată cu emiterea OUG 128/2023, în urma căreia au crescut salariile personalului din învățământ și alte sectoare de activitate bugetară. În urma emiterii ordonanței, personalul bibliotecilor publice subordonate Ministerului Culturii sau autorităților locale și județene a rămas cu salarii mai mici cu 30% față de cei din bibliotecile din subordinea Ministerului Educației, deși au aceeași pregătire și îndeplinesc aceleași sarcini.

Mai mult, protestatarii se simt discriminați și față de angajații din instituțiile de spectacol, care beneficiază de bugete mai mari. Odată cu aplicarea OUG 2/2017, prin care s-au dublat salariile angajaților din instituțiile de spectacol, s-a creat o discrepanță între aceștia și angajații muzeelor și bibliotecilor publice.

„Liniște nu va fi în muzee, iar ceea ce am făcut acum a fost doar începutul, dar vom ajunge și la grevă generală. Practic, ne-au decretat cultură de rang inferior”, a declarat, pentru mass-media centrală, Decebal Vleja, prim-vicepreședintele Federației Naționale a Sindicatelor din Cultură și Presă CULTURMEDIA, și președinte al Sindicatului Lucrătorilor din Muzeul Național de Istorie a României (MNIR).

Sindicaliștii nu contestă majorarea salariilor pentru colegii lor, mai ales într-un domeniu oricum subfinanțat, însă se așteaptă ca autoritățile să îi trateze pe toți în mod egal. Asta în condițiile în care mulți salariați din muzee și biblioteci câștigă la ora actuală salariul minim pe economie, adică 3.300 de lei brut (2.079 lei net).

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro