Skip to main content
Baschetbalişti hăcuiţi la “Music Pub”

Americani înjunghiaţi de interlopi

• doi baschetbalişti americani de la CS Cuza Sport Brăila au fost la un pas să-şi piardă viaţa sub o “ploaie” de lovituri de cuţit, sâmbătă noaptea • incidentul extrem de grav s-a produs la Terasa The Music Pub, unde sportivii se aflau alături de colegii de echipă • potrivit martorilor, agresorii ar fi interlopul Dasaev şi acoliţii acestuia • conflictul ar fi izbucnit din senin, iar cei doi americani ar fi fost înjunghiaţi pe holul toaletei terasei • unul dintre sportivi a fost lovit în torace şi picior, a fost operat, iar acum se află la Terapie, la Spitalul Judeţean Brăila • celălalt sportiv a fost înjunghiat în abdomen, colonul fiind înţepat în 3 locuri, plus tăieturi pe faţă şi pe gât • după ce a fost operat de către medicii brăileni, baschetbalistul a fost transferat la Spitalul Floreasca din Bucureşti cu elicopterul SMURD

 

Atac sângeros, sâmbătă spre duminică noaptea, la Terasa The Music Pub de lângă patinoar. Doi baschetbalişti americani, jucători aduşi recent la Brăila de Clubul Cuza Sport, au fost înjunghiaţi de mai mulţi interlopi, apropiaţi ai termutului Dasaev. Au dat cu cuţitul şi au fugit, la ora închiderii ediţei poliţiştii brăileni fiind încă pe urmele lor. Incidentul este unul grav, atât pentru duritatea atacului, cât şi prin prisma faptului că cei doi sportivi sunt cetăţeni americani. Ambasada SUA la Bucureşti urmăreşte cazul.

Concret, sâmbătă spre duminică noapte, mai mulţi jucători ai echipei de baschet Cuza Sport Brăila, printre care şi cei doi americani, au ieşit să se distreze în oraş. La câteva minute după ora 12.00, distracţia s-a transformat într-o tragedie. Martorii susţin că, din senin, între sportivi şi Dasaev, care se afla la masă cu mai mulţi bărbaţi, a izbucnit un conflict, iar pe holul toaletei băieţii ar fi fost atacaţi cu cuţitul. Surse din apropierea anchetei ne-au confirmat că atacul a fost unul extrem de violent şi că nu doar Dasaev ar fi lovit cu cuţitul, ci şi alte persoane din anturajul său. Au lovit şi au fugit! Sportivii au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, unde au fost operaţi. Unul din ei este în stare stabilă, la Terapie, în timp ce pentru celălalt sportiv s-a luat decizia transferului la un spital din Bucureşti. Între timp, poliţia a deschis o anchetă şi, sub coordonarea procurorilor, au dat startul audierilor. Duminică dimineaţă, oamenii legii aveau un cerc de suspecţi, între care şi cunoscutul interlop brăilean. Pe de altă parte, CS Cuza Sport îşi face griji că va rămâne fără jucători din alte judeţe sau ţări, căci incidentul însângerat i-a afectat psihic pe toţi şi i-a pus pe gânduri dacă vor să mai rămână într-un oraş în care integritatea fizică le este pusă în pericol.

Patronului terasei unde a avut loc atacul nu a putut fi contactat.

 

Clipe de coşmar

Cei doi sportivi care au picat victime cuţitelor interlopilor sunt Darrel Bowie şi Joseph McClain, în vârstă de 24, respectiv, 25 de an, şi au fost aduşi la Cuza Sport în urmă cu circa două săptămâni, alături de alţi doi baschetbalişti americani. Unul dintre ei a fost înjunghiat în torace şi în picior, iar celălalt a fost înjunghiat în abdomen, iar colonul i-a fost înţepat în 3 locuri, plus alte tăieturi pe faţă şi pe gât. Cu ultimele puteri, au reuşit să fugă de sub ploaia de lovituri de cuţit şi să-şi anunţe prietenii.

Martorii au chemat imediat ambulanţa. La faţa locului au sosit două salvări cu medici şi asistenţi, care i-au transportat rapid la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, potrivit managerului Serviciului de Ambulanţă Judeţean, dr. Viorica Iuga.

Ajunşi la spital, medicii chirurgi i-au preluat imediat şi au intrat în sala de operaţie. Dacă pe cel înjunghiat în torace, doctorii au reuşit să-l stabilizeze şi să elimine pericolul, în cazul celuilalt a fost nevoie de o intervenţie chirurgicală mai amplă, căci acesta avea sânge în abdomen. Deşi operaţia s-a încheiat cu bine, pacientul a fost ţinut sub strictă observaţie, fiind predispus la complicaţii. Ambii pacienţi au fost mutaţi în secţia de Terapie, aşa cum ne-a declarat dr. Alina Neacşu, director medical şi purtător de cuvânt al SJU Brăila. Totuşi, medicii brăileni au început încă de duminică dimineaţă demersurile pentru transferul la un spital din Bucureşti a sportivului aflat în stare mai gravă. În jurul orei 13.30, un elicopter SMURD l-a preluat de pe Stadionul Municipal şi a luat drumul spre Capitală.

 

Cine este Dasaev şi cum a scăpat de închisoare

Celebru în Brăila anilor 90 pentru faptele sale deosebit de violente, braţul armat al lui Titel Crăcănatu în perioada de după revoluţie, Husein Daniel Gabriel (41 de ani), cunoscut sub porecla Dasaev, a fost eliberat în februarie 2014 din Penitenciarul Focşani. Era condamnat la 20 de ani de puşcărie pentru proxenetism şi viol de o instanţă din Spania, dar a beneficiat de modificările aduse Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, care i-au redus anii de detenţie. Dasaev se afla în spatele gratiilor din 2007.

Dasaev avea oricum un trecut infracţional bogat. În 1997, avea doar 21 de ani, dar reuşise să bage în sperieţi un oraş întreg. La acea vreme, tot în luna februarie, câţiva membri ai grupării lui Crăcănatu, conduşi de Dasaev, l-au măcelărit în propria locuinţă pe Costel Marin, din cartierul Vidin. Cu feţele acoperite de cagule şi înarmaţi cu săbii şi topoare, membrii “comandoului” au acţionat rapid, încercând să părăsească zona fără a lăsa urme. Nu era însă prima faptă a lui Dasaev. Pe 18 mai 1994, Dasaev, abia trecut de vârsta majoratului, l-ar fi rupt în bătaie pe Viorel Ciobotaru, zis “Grecu”, victima având nevoie de nu mai puţin de 100 de zile de îngrijiri medicale. Această faptă a intrat în atenţia procurorilor brăileni abia la 5 ani de la comitere şi doar după ce Dasaev intrase deja la puşcărie pentru un alt eveniment ce avea să aducă şi furia oamenilor legii: tâlhărie şi ultraj la poliţist. Însă, după ce un martor cheie şi-a schimbat declaraţiile în timpul procesului, Dasaev şi tovarăşii săi implicaţi în acest dosar, inclusiv Titel Crăcănatu (acuzat că ar fi ordonat atacul), au fost achitaţi.

Iată, deci, cum modificarea Codului Penal şi de Procedură Penală din 2013, prin scăderea pedepselor şi alte peste 300 de schimbări ale textului legii în favoarea infractorilor, i-au scăzut pedeapsa de la 20 de ani la 10 de ani de închisoare. Acum, în contextul în care actuala guvernare pregăteşte iar ciuntirea legilor justiţiei şi, din nou, modificarea Codului Penal şi de Procedură Penală, s-ar putea ca Dasaev să scape repede de braţul legii şi pentru nenorocirea din Music Pub.

 

Poliţiştii, pe urmele lui Dasaev şi ale «locotenenţilor» săi

Imediat după apelul la 112, la faţa locului au sosit şi poliţiştii, însă interlopul şi cunoscuţii săi plecaseră de la terasă. A fost deschisă o anchetă sub coordonarea procurorului, iar pe tot parcursul zilei de duminică au avut loc audieri. Potrivit unor surse, se pare că nu numai interlopul Dasaev i-a agresat pe cei doi sportivi, ci şi alte persoane care-l însoţeau la terasă. Până la ora închiderii ediţiei, făptaşii nu fuseseră prinşi. Interlopul se ascunde de oamenii legii.

Cu ochii pe anchetă stă şi Ambasada Statelor Unite la Bucureşti, după cum informează presa centrală.

De altfel, poliţiştilor le este cunoscut localul cu pricina. În luna iunie 2018, mai multe persoane s-au luat la ceartă din senin, în incinta terasei, însă au fost daţi afară. Acest lucru nu i-a împiedicat să continue conflictul şi chiar să degenereze. Unul dintre cei implicaţi în scandal a fost tăiat la o mână, cel mai probabil cu un cuţit. Atunci, nimeni nu a depus plângere, însă poliţiştii nu s-au lăsat intimidaţi de “solidaritatea” bătăuşilor şi au deschis dosar penal pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice, distrugere şi lovire sau alte violenţe. Dosarul încă se află în lucru, potrivit reprezentanţilor IPJ Brăila.

Potrivit unor surse, doi dintre cei implicaţi în conflictul violent ar fi fost “locotenenţi” ai lui Buricea.

 

Reacţia Cuza Sport: «Sportivii ar putea să-şi rezilieze contractul cu clubul»

Cei doi sportivi americani pe care Cuza Sport i-a transferat la sfârşitul lunii august, pentru ca echipa brăileană să poată face o figură frumoasă în Liga Naţională de baschet masculin, dar şi pentru spectacolul pe care aceştia îl pot oferi iubitorilor de baschet din Brăila, ies din circuitul competiţional o perioadă mai îndelungată. Potrivit declaraţiei managerului clubului Cuza Sport, Mircea Totolici, după această experienţă neplăcută, cei doi ar putea să-şi rezilieze contractul cu gruparea de la Dunăre. Însă nu doar Bowie şi McClain ar putea lua în calcul despărţirea de Cuza Sport, ci şi ceilalţi trei americani – doi aduşi tot la finele lunii august, iar cel de-al treilea este la echipă încă de anul trecut – ar putea părăsi Brăila, considerând că integritatea corporală le este în pericol.

“Sâmbăta trecută am avut un antrenament şi urma să revenim la pregătire luni seara. Bowie şi McClain erau în timpul lor liber şi sâmbătă au decis să meargă alături de alţi colegi ai lor în club. Pe la 12.10 am fost sunat şi mi s-a spus că americanii au fost înjunghiaţi. În acel moment am simţit că-mi fuge pământul de sub picioare. Am plecat imediat la spital şi am discutat cu toţi cei care au fost în club, toţi au avut acelaşi răspuns, că au fost atacaţi prin surprindere fără niciun motiv din partea lor. Cei doi americani au fost înjunghiaţi din senin. Bowie are mai multe plăgi prin înjunghiere, iar la McClain, iniţial s-a crezut că i-a fost atins plămânul, dar nu s-a întâmplat acest lucru. Ambii au fost operaţi şi ni s-a spus că sunt în afara oricărui pericol. Dar am primit asigurări că în cazul unor complicaţii cei doi baschetbalişti vor fi trimişi la Bucureşti”, a explicat Mircea Totolici, managerul clubului Cuza Sport.

Sursa citată a lăsat să se înţeleagă că poliţia are deja un cerc de suspecţi, iar cap de listă ar fi un cunoscut interlop: “Se pare că deja se cunoaşte numele atacatorului, dar Poliţia ne-a recomandat să nu vorbim despre acest subiect deocamdată, pe perioada cercetărilor. Se pare că este vorba despre un personaj cunoscut în lumea interlopă”.

Managerul clubului brăilean de baschet face un apel la oficialităţile locale pe care le roagă să ia măsuri urgente pentru a stopa valul de violenţe din ultima vreme din Brăila. Totodată, acesta a spus că este posibil ca jucătorii americani să părăsească Cuza Sport după acest incident neplăcut.

“Cei doi jucători au fost operaţi şi lucrurile din acest punct de vedere merg bine, problema este că ei sunt afectaţi psihic de acest incident şi este posibil să considere că integritatea lor corporală este în pericol şi să plece din Brăila. Dar nu numai cei doi îşi pun această problemă, ci toţi cei cinci americani ar putea pleca de la noi. De aceea fac un apel la oficialităţile locale, pe care le rog să ia măsuri urgente pentru a stopa valul de violenţe din ultima vreme. Dacă nu vom avea 100% sprijinul conducătorilor acestui oraş, vor pleca toţi jucătorii care nu sunt brăileni de la Cuza Sport. Am mai avut americani acum doi ani, anul trecut, dar nu s-a întâmplat niciun eveniment, acum ei nu se simt în siguranţă pe domeniul public şi vor pleca, probabil, dacă nu se iau măsuri”, a mai spus Mircea Totolici.

 

Americanii, jucători experimentaţi

Darrell Bowie s-a născut pe 22 octombrie 1993 şi are o experienţă bogată în NCAA la N. Illinois şi Iowa State, formaţii la care a fost titular. Acesta a mai evoluat în Thailanda, unde în acest an a fost component al echipei Kabayan Pilipinas şi a avut o medie de 23 de puncte înscrise pe meci.

În această vară, Cuza Sport l-a achiziţionat pe Joseph McClain, baschetbalist de 25 de ani care măsoară 1.96 metri. Are toate calităţile necesare pentru a juca pe poziţia 2, dar şi pentru a ajuta eficient pe poziţiile 1 şi 3. Născut pe 12 august 1992, McClain a fost un jucător de elită în cadrul Colegiului Bluefield. După un sezon la KTU Kaunas din Lituania, în care a avut o medie de 33 minute în teren şi 17 puncte realizate pe meci, Joseph McClain a evoluat în sezonul 2017-2018 în cadrul campionatului din Bosnia, liga I, la Radnick Goradze, unde a avut o medie de 31,40 minute în teren şi 17 puncte realizate pe meci.

 

Brăila şi-a “recâştigat” renumele de “oraşul cuţitarilor”

Brăila, “Oraşul Cuţitarilor”: în doar cinci zile au avut loc trei atacuri cu cuţitul în municipiul nostru. Dacă până acum aşa era cunoscut la nivel naţional, de sâmbătă spre duminică noaptea reclama negativă a Brăilei a ajuns şi peste Ocean, în urma acestui incident extrem de grav.

Dar faptul că cineva a folosit un cuţit şi a rănit o persoană nu este ceva neobişnuit pentru Brăila, din păcate. Tot sâmbătă seară, un brăilean de 37 de ani a fost tăiat pe faţă cu un cuţit de către un alt brăilean, trecut de 50 de ani, într-un local din municipiu. Victima a ajuns la spital, iar medicii i-au cusut rana de 15 cm. Ulterior, aceasta a ajuns la sediul IPJ Brăila, pentru declaraţii. Şi agresorul a ajuns tot la poliţie, după ce un echipaj l-a identificat imediat după incident.

Pe 12 septembrie, trei adolescenţi – un băiat şi două fete – au fost atacaţi de un cuţitar, aproape de Liceul “Nicolae Iorga”. Din fericire, niciunul dintre adolescenţi nu a fost rănit. Întreaga scenă a fost surprinsă de o cameră montată pe bordul unei maşini. La Poliţie nu s-a primit nicio plângere, însă oamenii legii s-au autosesizat.

La începutul lunii iulie a acestui an, trei poliţişti din cadrul Biroului Investigaţii Criminale au fost ameninţaţi cu cuţitul de către un spărgător auto, după ce oamenii legii au vrut să-l aducă la sediu pentru audieri. Iniţial, făptaşul a fugit, însă a fost prins a doua zi şi acuzat de ultraj.

În luna martie 2018, un paznic al Spitalului de Psihiatrie Brăila a fost atacat cu cuţitul de către un vizitator, după ce angajatul nu l-a lăsat să intre în unitatea medicală. Vizitatorul a scos un briceag şi l-a înţepat în arcadă.

 

Dragomir, dezgustat total de atacul asupra celor doi baschetbalişti

Primarul Marian Dragomir a criticat dur atacul asupra celor doi sportivi americani, precizând că din punctul său de vedere astfel de incidente nu caracterizează municipiul Brăila, însă în mod cert sunt episoade care strică renumele oraşului. Potrivit edilului-şef, persoanele care recurg la astfel de gesturi violente nu îşi au locul în societate, ci în închisoare.

“Astfel de incidente nu caracterizează municipiul Brăila, dar, din când în când, anumite persoane strică renumele oraşului cu astfel de fapte. Astfel de acţiuni trebuie să înceteze, iar aceste persoane trebuie eliminate din oraşe. Locul lor nu e într-o societate civilizată, ci în puşcărie. Atacul respectiv s-a produs într-un club privat în cel mai mişelesc mod posibil de către o persoană care a fost certată cu legea foarte mult timp şi care s-a întors recent din străinătate”, a declarat Dragomir.

Primarul a ţinut să puncteze că municipalitatea a sprijinit financiar toate disciplinele sportive din Brăila, printre care şi baschetul, lucru pe care va continua să îl facă şi de acum înainte.

“Clubul de baschet Cuza Sport a fost susţinut de Primăria Brăila şi va beneficia de susţinere şi în viitor”, a conchis primarul.

Citeste si: Atacul asupra sportivilor americani: Sunt indicii că doar Dasaev a dat cu cuțitul!

UPDATE/VIDEO: Sportivii echipei Cuza Sport Brăila au fost atacați, în primă instanță, de un agresor, apoi alți 8 -9 indivizi s-au năpustit asupra lor

UPDATE/VIDEO: Dasaev s-a predat. Ce spune principalul suspect despre înjunghierea celor doi sportivi

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

winmediaLeaderboard

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu