Mergi la conţinutul principal

VIDEO: Brăila şi-a făcut propriul film istoric

Municipalitatea a sărbătorit, ieri, încheierea proiectului "Istoria holografică multietnică a Brăilei" şi se laudă cu realizarea unui scurtmetraj cvasiholografic, intitulat "Clipiri". Filmul este format din două părţi: "Eliberarea", ce are ca subiect momentul în care Brăila a ieşit de sub cei 300 de ani de dominaţie turcească şi "Povestea europeană a Brăilei", care urmăreşte evoluţia unui imigrant grec în oraşul nostru şi arată cum au contribuit diferitele etnii la dezvoltarea urbei. Fostul primar al municipiului, Aurel Simionescu, actualul edil-şef Marian Dragomir, preşedintele CJ Brăila Francisk Chiriac şi şefa Direcţiei de Strategii, Proiecte şi Programe de Dezvoltare, Realţii Internaţionale din cadrul Primăriei, Iuliana Neagu, au ţinut, ieri, să îşi manifeste mulţumirea în privinţa finalizării proiectului, în cadrul unei conferinţe de presă comune. Potrivit acestora, filmul a fost realizat printr-un mecanism financiar oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României. Astfel, valoarea totală a proiectului este de 513.973 lei, din care Grantul partenerilor din străinătate este de 436.877 lei, iar cofinanţarea de la Bugetul de stat - 77.095 lei, după cum a subliniat Neagu. "Prin realizarea acestui proiect ne-am dorit, pe de o parte, să prezentăm 2 secvenţe din istoria tumultoasă a oraşului, istorie amprentată de etniile care de-a lungul timpului, în armonie, au dezvoltat vechea cetate a Brăilei, iar pe de altă parte să promovăm educaţia prin artă şi cultură pentru un public cat mai larg. Cele 2 momente alese pentru a fi transpuse prin filmele realizate sunt războiul ruso-turc din 1828-1829 şi contribuţia celor 13 minorităţi la reconstrucţia şi dezvoltarea economică a oraşului Brăila în perioada 1829 - 1945", a afirmat sursa citată, cu menţiunea că filmul a fost realizat în perioada mai-august 2015. "Acest film îşi propune o relatare dintr-o anumită perioadă, pentru că, de fiecare dată, trebuie să ne raportăm la trecut, dar să privim şi către viitor. Dacă în trecut într-adevăr au fost anumite animozităţi între etniile care au venit şi au dezvoltat oraşul nostru, iată că astăzi suntem într-o situaţie în care cei ce reprezintă etniile se asociază, pot să ţină spectacole împreună şi trebuie să ne gândim în viitor la dezvoltarea lor în acelaşi context de unitate pe care îl avem acum", a declarat Dragomir.

Unde poate fi văzut filmul

Scurtmetrajul "Clipiri" va putea fi vizionat de cei interesaţi începând de astăzi până duminică, în sala Studio a Teatrului "Maria Filotti" Brăila. Potrivit şefei Direcţiei Strategii, Iuliana Neagu, filmul va rula în cele trei zile la ora 17:00 şi la 18:00. "Materialele promoţionale vor fi distribuite cu ocazia prezentării filmelor. Echipamentele sunt speciale pentru proiecţie holografică şi cvasiholografică. Filmul durează 25 de minute. Există o idee de hologramă. Nu o să iasă un personaj hologramă să vină să vorbească cu dumneavoastră, dar va fi o proiecţie în faţa ecranului, care va ocupa locul ca o hologramă", a mai completat aceasta.
Proiectul "Istoria holografică multietnică a Brăilei" a fost implementat de municipiul Brăila, în parteneriat cu Jazzmontor AS Norvegia, în perioada ianuarie 2015 - iulie 2016.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro