Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Stancu şi Costin, legături penale

Sorin Costin, omul de legătură al lui Stancu. Strânsa legătură dintre cei doi a reieşit şi din interceptările procurorilor DNA. Chiar după ce a fost arestat la domiciliu, Gheorghe Bunea Stancu, prin telefonul fiului său, ar fi vorbit cu intermediarul Sorin Costin, pentru a-i transmite instrucţiuni suspectului Vasile Soare, administratorului firmei Concivia. "Bursagrirom", unde şeful CJ Brăila Bunea Stancu este acţionar majoritar cu 69,9841 %, deţine portofolii de acţiuni de control la firmele "Concivia"- 62,5%, dar şi la "Hercules" şi "Istru", peste 51%.
La "Concivia" SA, administrator general este Vasile Soare, cercetat şi el de DNA alături de Stancu în dosarul de corupţie, în timp ce Sorin Costin este directorul general al operatorului portuar "Hercules" SA.

 

CITESTE SI: Caracatiţa. Debarcadere pentru Costin

Decizia instanţei, contestată

Deşi a luat legătura cu unul dintre suspecţii din dosarul DNA în care este cercetat şi Gheorghe Bunea Stancu, iar procurorii anticorupţie au cerut arestarea preventivă, preşedintele CJ Brăila nu a ajuns în spatele gratiilor. Ieri, judecătorii Tribunalului Galaţi au respins solicitarea procurorilor DNA de a înlocui măsura arestului la domiciliu cu arestul preventiv. În aceste condiţii, Stancu s-a întors liniştit acasă. Decizia instanţei nu a fost însă acceptată de procurorii DNA, aceştia formulând imediat contestaţie împotriva măsurii, cauza urmând să ajungă la Curtea de Apel Galaţi, instanţa superioară fiind cea care va da soluţia definitivă.
"La data de 26 august 2014, instanţa a analizat, în camera de consiliu, propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - DNA - Serviciul Teritorial Galaţi de înlocuire a măsurii arestului la domiciliu cu măsura arestului preventiv pentru 30 de zile, privind pe inculpatul Gheorghe Bunea Stancu, iar în urma evaluării criteriilor de înlocuire a măsurii preventive, instanţa a dispus respingerea propunerii formulată de către Parchetul de pe lângă ÎCCJ - DNA - privind înlocuirea măsurii preventive a arestului la domiciliu luată faţă de inculpatul Bunea Gheorghe Stancu prin Încheierea de şedinţă din data de 8 august 2014, cu măsura arestului preventiv. Încheierea pronunţată este supusă contestaţiei în termen de 48 de ore, contestaţie ce urmează a fi soluţionată de către instanţa ierarhic superioară. Reprezentanţii DNA - Serviciul Teritorial Galaţi au formulat contestaţie împotriva încheierii pronunţate", se arată în comunicatul transmis de Biroul de Informare şi Relaţii Publice al Tribunalului Galaţi.

 

CITESTE SI: Caracatiţa. Terenuri pentru Costin

Ieri, în jurul orei 7.30, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a fost ridicat de poliţişti de la domiciliul său, de pe strada Rahova. Stancu a ieşit din curte şi a urcat liniştit în maşina poliţiei, fără a face vreun comentariu. Preşedintele CJ Brăila nu avea cătuşe, iar poliţiştii erau îmbrăcaţi în civil. În mai puţin de jumătate de oră, preşedintele PSD Brăila a ajuns la Tribunalul Galaţi, şedinţa de judecată, la care publicul nu a avut acces, începând cu puţin înainte de ora 11.00. După mai puţin de două ore de dezbateri, judecătorii au decis să păstreze măsura arestului la domiciliu, respingând solicitarea procurorilor DNA.

Atenţionări pentru Soare

Potrivit presei centrale, în ziua de 9 august, la ora 11.25, Gheorghe Bunea Stancu ar fi vorbit cu intermediarul Sorin Costin. Principala grijă a lui Bunea Stancu, care a purtat convorbirea telefonică suspectă de pe telefonul fiului, era ca Soare să nu-l sune pentru a-l întreba cum să rezolve anumite probleme ale societăţii Concivia. În primă fază, cel care a discutat cu omul de legătură a fost fiul lui Stancu, ulterior convorbirea telefonică fiind purtată, se pare, chiar de preşedintele suspendat al CJ.
Redăm mai jos parte din stenogramele interceptărilor telefonice:

SORIN: Ce faci, dom-le?
RĂZVAN (fiul lui Bunea Stancu): Ce să fac, bine! Ă... p-acasă, p-aicea.(...)
SORIN: Spune-i să nu cumva, să facă greşeala, că...
RĂZVAN: Da.
SORIN: ... să... să ia legătura sau să-i răspundă la telefon sau dacă vine la poartă, să nu-l primească pă VASILE, pă SOARE.
RĂZVAN: Da, da, da. Păi fac acuma o listă, cu toţi ăştia de aicea.
SORIN: Pentru că este... este parte în aşa şi...
RĂZVAN: Da, da.
SORIN:... el poate că din neştiinţă, din ... na, ca tot omul...
RĂZVAN: Da, da.

 

CITESTE SI: Nimeni nu ştie cine a instalat camerele video la CJ

SORIN: ... s-ar putea să vină. Deci dacă este...
RĂZVAN: Nu, deci nici, nici eu nu o să-i... n-o să-i mai răspund la telefon, nicio problemă.
SORIN: Poftim?
RĂZVAN: Nici eu nu-i mai răspund, nu.
SORIN: De ce? A, nici tu nu mai răspunzi? Dar ce treabă ai tu?
RĂZVAN: Nu! Bine, n-am.
SORIN: Da. Bine mă, hai! Bine, bine!
RĂZVAN: Staţi puţin, că vrea să vor...

Răzvan pasează telefonul unui "domn" pentru a continua convorbirea cu SORIN, care ar fi fost chiar Gheorghe Bunea Stancu.

DOMN: Să trăieşti, SORIN!
SORIN: Să trăieşti, bună dimineaţa!
DOMN: Deci, vezi că RĂZVAN nu mai are ce să caute la "CONCIVIA"!
SORIN: Da domnule, ştiu!
DOMN: De aici încolo, de aici încolo, îi spui lu domnu respectiv, orice problemă este pe "CONCIVIA", nu are treabă cu mine, nu are treabă cu RĂZVAN, de la mine citire...
DOMN: Tu... acuma n-ai cum să vii, că-i presa pe aicea şi te filmează, dă-i în mama lor! Nu vreau să te filmeze, mai pă seară, vorbim noi mai pă seară, vedem noi.
SORIN: Da dom-le, dar nu am nicio jenă, dom-le, eu îs mut, nu... îs imun! Ei mă întreabă, eu nici nu-i bag în seamă, ca şi cum văd nişte statui!"

Vizitele lui Costin

Sorin Costin a ţinut permanent legătura cu Gheorghe Bunea Stancu, acesta vizitându-l aproape în fiecare zi de când şeful PSD a fost izolat la domiciliu. Chiar pe data de 7 august, când preşedintele CJ Brăila a primit vizita procurorilor DNA şi a mascaţilor, el fiind urcat în duba jandarmeriei şi dus la sediul DNA Galaţi, Costin i-a fost alături. Tot la fel, în timpul percheziţiei desfăşurate la domiciliul lui Stancu şi-a făcut apariţia Sorin Costin, acţionar la Bursagrirom, alături de Stancu. La ieşirea din curte, acesta a refuzat să facă vreun comentariu în cazul Stancu, urcând în maşină şi văzându-şi de drum. Vizitele au continuat şi în zilele următoare, martori oculari trimiţându-ne o serie de fotografii cu Sorin Costin intrând pe poarta casei de pe strada Rahova, domiciliul liderului de la CJ, la sfârşitul săptămânii trecute.

Cine este Sorin Costin

Sorin Costin a fost până anul trecut liberal cu acte în regulă, ba chiar şi consilier municipal din partea aceluiaşi partid. Toate acestea în condiţiile în care între Costin şi Bunea Stancu, preşedintele organizaţiei PSD, a existat o vădită legătură (ex-liberalul deţine acţiuni la aceleaşi firme cu Stancu, ba chiar conduce una dintre firmele controlate de şeful CJ Brăila - "Hercules") fiind recunoscut drept "omul lui Stancu" în tabăra liberalilor. În toamna anului trecut, PNL Brăila a reuşit excluderea lui Costin din organizaţie. Mai departe, după ce a rămas fără susţinere politică, şeful de la "Hercules" a fost nevoit să-şi dea demisia şi din CLM.
În luna martie, "Hercules", firma condusă de Sorin Costin, a pus mâna pe 6,6 hectare de teren în zona Vadului Ghecet, firma fiind declarată câştigătoare în urma unor licitaţii publice organizate de Primăria Brăila. Oricum, Costin a tot luptat în numele "Hercules" pentru acapararea cât mai multor terenuri în zona portuară.
Este de notorietate scandalul iscat în 2005, când proaspătul liberal Sorin Costin, unul dintre susţinătorii primarului PNL de atunci, Constantin Cibu, a cerut concesionarea a 25 ha de teren aflat în proprietatea municipalităţii. Preţul: doar 400.000 lei/an. Dedesubturile afacerii au fost date în vileag de un funcţionar onest, Gheorghe Scarlat, şeful la vremea respectivă a Direcţiei Administraţiei Portuare din Primăria Brăila. Scarlat a fost demis de primarul Cibu, iar "Hercules" a obţinut concesionarea celor 25 ha.
Un alt episod la fel de interesant s-a consumat în primăvara anului 2011, când aceeaşi firmă a solicitat "concesionarea prin încredinţare directă a terenului în suprafaţă de 7.886 mp, aparţinând domeniului privat al municipiului Brăila, situat pe str. Vadul Ghecetului, lot 2, în vederea edificării unui depozit pentru extinderea capacităţii de depozitare şi operare a portului Brăila". Proiectul a creat însă vâlvă atunci în rândul consilierilor, fiind probleme cu numărarea voturilor, iar propunerea nu a trecut. Se pare însă că terenul cu pricina a ajuns în final unde trebuia, adică în concesionarea "Hercules", întrucât lotul cu pricina este înglobat în cele 6,6 hectare câştigate anul acesta de "Hercules".

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii