Mergi la conţinutul principal

Scandal pe piața gunoiului

* Primăria Municipiului Brăila a dat ”șah” conducerii RER Ecologic Service SRL, după ce societatea a refuzat să semneze niște prevederi contractuale, chiar și după ce a pierdut un proces în instanță pe această temă * în cadrul celei mai recente ședințe ordinare a CLM Brăila, s-a aflat un proiect pe ordinea de zi ce viza rezilierea contractului cu operatorul, dar a fost scos în ultima clipă de primarul Marian Dragomir, în speranța că lucrurile se vor rezolva pe cale amiabilă * edilul-șef ne-a transmis, recent, că a purtat o discuție cu directorul RER și că a primit semnale că situația se va îndrepta * în caz contrar, primarul susține că va urma procedurile legale și va propune din nou rezilierea * dincolo de acest subiect, surse administrative ne-au precizat că RER are șanse mari de a câștiga contractul de operator unic pe tot județul

 

Unul dintre operatorii de salubrizare ai Municipiului Brăila, SC RER Ecologic Service SRL este amenințat cu rezilierea contractului de către Primărie, pentru că refuză să accepte anumite condiții aprobate în urmă cu mai mulți ani de consilieri privind colectarea selectivă. Mai precis, cea mai recentă ședință ordinară a Consiliului Local Municipal Brăila din 28 februarie a început într-o atmosferă destul de încordată. Primarul Marian Dragomir a anunțat că a luat decizia de a retrage pentru moment un proiect de pe ordinea de zi, care viza tocmai rezilierea contractului cu RER. La vremea respectivă, edilul-șef a oferit și o serie de explicații în legătură cu acest subiect, în prezența reprezentantului societății, Gina Agoston. Pe scurt, primarul a povestit faptul că în mandatul trecut consilierii au votat mai multe hotărâri care au adus schimbări la contractele dintre operatorii de salubrizare și municipalitate, conform unor modificări legislative. În acest sens s-au aprobat și anumite acte adiționale ce vizau atingerea anumitor procente privind colectarea selectivă a gunoiului. Dacă ceilalți doi operatori SC ”Brai-Cata” și ECO au colaborat, RER a refuzat să accepte modificările la regulamentul privind serviciul public de salubrizare, precum și două acte adiționale și a acționat în instanță Primăria. În 2020 instanțele de judecată s-au pronunțat definitiv în această problemă și au dat dreptate Primăriei Brăila, dar chiar și așa, RER ar fi transmis adrese municipalității în care informa că refuză să accepte respectivele acte adiționale. Motivul refuzului, potrivit edilului-șef, ar fi acela că respectiva decizie vine la pachet și cu plata anumitor sancțiuni pentru neîndeplinirea unor praguri legate de colectarea selectivă.

Potrivit primarului, după un lung șir de corespondențe, în acest an a luat decizia de a pune piciorul în prag și de a propune rezilierea contractului cu operatorul, în special având în vedere faptul că atât ECO cât și ”Brai-Cata” au semnat de la bun început modificările contractuale impuse prin modificările legislative, ba chiar au semnalat situația Primăriei, acuzând că nu este corect ca RER să nu respecte aceleași prevederi contractuale.

”Totuși, după mai multe corespondențe și discuții cu reprezentanții RER, aceștia au semnat un act adițional. Există, putem să o numim, o eroare materială, în actele semnate, sau o chestiune care trebuie clarificată în perioada următoare și în calitate de inițiator având în vedere faptul că RER înțelege să semneze actele adiționale, dar mai există o chestiune legată de termene, propun să retrag acest proiect de pe ordinea de zi. Dar dacă cumva actele adiționale nu vor fi semnate conform prevederilor sentințelor judecătorești atunci cu siguranță că vom reveni în această situație și vom reintroduce pe ordinea de zi. Lucru pe care nu ni-l dorim nici noi, și cu siguranță nici RER, prin reprezentantul care este astăzi la ședință, a declarat Dragomir la finele lunii februarie.

Prezentă la acel moment în videoconferința CLM Brăila, Gina Agoston, reprezentantul RER, a anunțat că va transmite conducerii societății argumentele primarului Marian Dragomir și că va urma o altă întâlnire pe această temă. Ulterior reprezentantul RER a ieșit din conexiunea video, punctul respectiv a fost retras de pe ordinea de zi, iar consilierii au continuat ședința.

 

Situația persistă, însă Dragomir este încrezător că se va rezolva

Contactat săptămâna aceasta și întrebat cum a evoluat situația în legătură cu asumarea modificărilor din contract de către operatorul de salubritate, primarul Marian Dragomir a precizat că a avut o întâlnire cu directorul RER, Radu Merica, în urma căreia a primit semnalul că lucrurile vor intra pe un făgaș normal. Totuși, acesta a precizat că dacă RER nu va semna respectivele acte adiționale, nu are de ales decât să urmeze pașii legali și totodată să propună încă o dată rezilierea contractului.

”A existat o întâlnire cu directorul RER, domnul Radu Merica. În urma întâlnirii, Primăria le-a transmis varianta actului adițional conform sentinței instanței și dânșii au o perioadă de timp pentru analiză și pentru a proceda în consecință. Noi am apreciat faptul că am putut să avem dialog cu ei și de aceea am retras proiectul de pe ordinea de zi. În ceea ce privește decizia instanței, aceasta doar a certificat faptul că hotărârile CLM au fost valabile, legale și că trebuie să fie puse în practică. Societatea RER nu a vrut să le semneze la momentul respectiv și a dat în judecată Primăria, solicitând anularea hotărârilor de Consiliu Local, dar instanța le-a considerat temeinice, legale și în consecință procedura din CLM trebuie pusă în aplicare”, a declarat Dragomir.

Întrebat ce anume prevăd respectivele acte adiționale pe care RER nu a dorit să le semneze, edilul-șef a explicat că documentele vizează anumite procente stabilite la vremea respectivă privind colectarea selectivă a gunoiului. Mai mult, a dorit să sublinieze că deși actele adiționale vor avea data de la momentul semnării, ele trebuiesc puse în aplicare de la data adoptării hotărârii de consiliu local, deci cu o restanță de câțiva ani, ceea ce atrage de la sine anumite sancțiuni.

 

Ce prevedea proiectul privind rezilierea și care este contextul

Potrivit raportului de specialitate al proiectului care a fost propus consilierilor spre aprobare, însă ulterior a fost retras, activitățile de salubrizare în Municipiul Brăila sunt prestate din 1998 în baza unui contract de asociere. După aprobarea unui act adițional în februarie 2011, acesta a fost spart în patru contracte de delegare: trei pentru gestiunea activităților de colectare și transport a deșeurilor, între Municipiul Brăila și fiecare dintre cei trei operatori: SC ”Brai-Cata”, SC ECO și SC RER. De asemenea, un contract de delegare a gestiunii activității de depozitare a deșeurilor, încheiat între Municipiul Brăila și SC ”Tracon” SRL.

Astfel, între Municipiul Brăila și SC RER a fost încheiat acest contract de delegare a gestiunii activităților de colectare și transport a deșeurilor în septembrie 2011, prin care au fost transferate operatorului toate drepturile și obligațiile stabilite prin legislația incidentă în sarcina unității administrativ-teritoriale. Municipalitatea a încredințat RER o serie de obiective din contract, printre care și cel legat de diminuarea cantităților de deșeuri eliminate prin depozitare, în procentul stabilit prin lege. Potrivit raportului proiectului de hotărâre, această obligație contractuală își are izvorul într-un articol dintr-o OUG prin care s-a stabilit obiectivul de reducere cu 25% a cantităților de deșeuri eliminate prin depozitare pentru anul 2017. Mai precis, art. 9. alin (1), lit. p) din OUG privind modificarea și completarea OUG nr. 196/2005.  Ei bine, printr-o HCLM din ianuarie 2018 a fost aprobat actul adițional nr. 7 la contractul dintre RER și Primărie și plecând de la o Ordonanță din 2017, de modificare a OUG196/2005 prin care s-a stabilit obiectivul de reducere cu 35% a cantităților de deșeuri eliminate prin depozitare, pentru anul 2018. Totodată anumite aspecte referitoare la redevența și introducerea clauzei conform căreia nesemnarea acestui act adițional conduce la rezilierea întregului contract. Prin HCLM 20 din decembrie 2018 privind aprobarea unui alt act adițional la contract (nr. 8), s-a stabilit obiectivul de reducere cu 42% pentru anul 2019 și cu 60% pentru anul 2020 a cantităților de deșeuri eliminate prin depozitare. De asemenea, s-au stabilit penalități pentru nerealizarea indicatorilor de performanță.

În acest context, potrivit respectivului raport, RER a atacat în instanță aceste modificări, refuzând să semneze actele adiționale. Însă a pierdut atât la Tribunalul Brăila cât și la Curtea de Apel Galați. Dar chiar și așa, a refuzat să semneze respectivele modificări la contract până în prezent.

Interesant de precizat ar fi totuși că RER a fost fruntaș în Municipiul Brăila la colectarea selectivă a gunoiului, acoperind destul de repede mai multe zone din oraș, în special cele cu case. Dar poate și mai interesant în acest context ar fi faptul că, potrivit unor surse de încredere, RER ar avea în momentul de față șanse foarte mari săștige licitația pentru contractul de operator unic al întregului județ. Mai precis, după ce Asocierea ECO și Brai-Cata ar fi câștigat licitația, o contestație a RER ar fi răsturnat complet situația, în prezent ajungându-se la reluarea unor proceduri legate de întreaga licitație. Dacă în urma acestor mutări, Asocierea ECO - Brai-Cata ar fi eliminată din schemă și implicit ar ajunge în imposibilitatea de a contesta la rândul său un posibil rezultat favorabil RER, operatorul care în prezent se află în acest ”joc de șah” cu Primăria Municipiului Brăila ar avea șanse mari săștige marele premiu și să devină operatorul unic al județului. Totuși procedurile sunt încă în derulare și este greu de spus care va fi rezultatul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro