Mergi la conţinutul principal

Reducerea taxei pe apa de ploaie. Un nou capitol

• consilierii municipali au aprobat un proiect de hotărâre menit să ducă în final la înjumătăţirea costului cu apa de ploaie pentru abonaţii brăileni ai CUP Dunărea • subiectul însă a stârnit dezbateri lungi între consilierii municipali ai PNL şi cei de la PSD • liberalii au venit cu trei amendamente la acest proiect, însă le-au fost respinse ca nelegale • aşa că în conferinţa de presă de ieri ce a urmat şedinţei CLM au tunat şi fulgerat la adresa PSD şi a conducerii CUP Dunărea, acuzând în continuare abuzuri şi nereguli grave în ce priveşte serviciul de apă-canalizare

 

Primii paşi spre diminuarea taxei pe apa de ploaie. În şedinţa Consiliului Local Municipal de lunea aceasta a fost aprobată modificarea şi completarea Regulamentului Serviciului de Alimentare cu Apă şi de Canalizare fix la capitolul privind calculul taxei pentru apa pluvială pe care brăilenii o regăsesc în factura lunară emisă de CUP Dunărea. După cum a explicat primarul municipiului, Marian Dragomir, intervenţia asupra acestui regulament vine de fapt să deschidă calea administrativă şi procedurală pentru aplicarea în formula de calcul a apei de ploaie a unor indicatori cu valori reduse care, în final, conduc la un cost final mai mic pentru populaţie. “Ţinta este ca în calculul respectiv, care a fost reglementat de către ANRSC, să ajungem să aplicăm indicatori cu valoare redusă care în final conduc la aproape înjumătăţirea costului cu apa pluvială pentru abonaţii CUP Dunăre. Mai departe se va merge procedural în comitetul de conducere al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ECO Dunărea”, ne-a declarat sursa citată.

Toate acestea s-au întâmplat după scandalul iscat odată cu aflarea veştii că un abonat casnic a reuşit să câştige în instanţă un proces cu operatorul regional de apă-canal-epurare, CUP Dunărea Brăila, speţa vizând taxa pe apa de ploaie. Mai precis, instanţa a stabilit definitiv şi irevocabil că brăileanului i-a fost facturată greşit această taxă rezultând astfel diferenţe în plus pe care acum omul şi le va recupera de la CUP Dunărea. De altfel întreaga comunitate locală este nemulţumită de cuantumul prea mare al apei pluviale solicitând în mod expres măsuri de micşorare.  

 

«Război» PNL vs. PSD la şedinţa CLM Brăila pentru apa de ploaie

Revenind la şedinţa CLM de luni, 19 februarie, cum era de aşteptat, proiectul privind avizarea modificării şi completării regulamentului serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare a stârnit dezbateri lungi între consilierii municipali ai PNL şi cei de la PSD. De altfel, liberalii au venit cu trei amendamente la acest proiect de hotărâre, însă le-au fost respinse ca nelegale.

“Regulamentul de servicii de alimentare cu apă şi canalizare aduce consumatorul în situaţia de slugă. Sunt anumite liste de coeficienţi care par a fi modificate, dar sunt modificate numai în avantajul operatorului unic şi total în dezavantajul cetăţenilor. Aparent am spune că se echilibrează lucrurile. Se oferă un serviciu care este corect din punct de vedere al preţului faţă de cetăţeni. Din nefericire, nu este aşa şi de aceea grupul de consilieri liberali va vota împotriva acestei modificări”, a declarat  liberalul Petrică Popa.

“În această sală reprezentantul Primăriei Municipiului Brăila a votat pentru actualii indicatori pe care dumneavoastră îi blamaţi astăzi. Tot aici, preşedintele ADI Dunărea, în persoana mea, în baza acestui regulament pe care dumneavoastră nu o să îl votaţi, va reduce coeficienţii la care a fost părtaş cel care ştim cu toţii cine este. Logic. Despre viceprimarul Alexandru Dănăilă este vorba. Şi dumneavoastră recunoaşteţi. Tot în această sală, fără votul dumneavoastră noi vom scădea indicii apei meteorice din municipiul Brăila la aproximativ jumătate. Aştept să iasă şi legislaţia la nivel naţional, pentru a scăpa şi de această taxă, stabilită prin lege. Şi ştiţi că iniţiator este tot un fost sau actual coleg de-al dumneavoastră. Nu domnul Dănăilă, domnul Emil Boc”, a replicat imediat primarul Marian Dragomir.

Iar “războiul” dintre cele două părţi a continuat câteva minute bune. Cert este că liberalii, prin consilierul Constantin Sârbu, au venit cu trei amendamente: coeficientul la apa de ploaie să fie Zero, CUP Dunărea să folosească informaţiile din Cadastru pentru a factura în baza suprafeţelor construite şi să nu mai ceară declaraţii pe proprie răspundere de la cetăţeni şi majorarea termenului de depunere a contestaţiilor pentru facturi, de la 15 zile la 60.

În cele din urmă s-a supus la vot un singur amendament, fără a se specifica extrem de clar care dintre cele trei  amintite mai sus (cel mai probabil, ultimul propus), însă a fost respins de majoritate. Ulterior a fost supus votului proiectul de hotărâre şi aprobat cu 17 voturi “pentru” şi 7 “împotrivă” din partea consilierilor PNL şi a consilierului independent Lucian Căprariu. PSD-istul Petru Gojan nu a participat la vot.

 

Liberalii continuă valul de acuzaţii la adresa PSD şi a CUP “Dunărea”

PNL-iştii brăileni au susţinut ieri o conferinţă de presă în care au reluat subiectul facturilor emise de CUP “Dunărea” pentru apa de ploaie, acuzând alte nereguli. Aceştia au precizat că în urma unui control al Curţii de Conturi angajaţii CUP “Dunărea” au fost chemaţi la conducerea societăţii şi ameninţaţi să plătească sume de 500 - 600 lei din salariu, pentru a acoperi o “gaură” constatată, culmea, după scandalul izbucnit pe baza facturilor “umflate” la apa de ploaie.

“Domnul Mangiurea se face că este ultimul din casă care află despre aceste nereguli. Nu a ştiut de facturi, nu a ştiut ce se întâmplă în companie, nu a ştiut că angajaţii vor să dea singuri din salariu nişte sume de bani până la 1.000 lei pentru acoperirea unui prejudiciu constatat de Curtea de Conturi. Eu l-aş întreba dacă ştie ceva despre societatea asta? Ştie domnul Mangiurea că salariul pe care îl încasează de câteva sute de milioane de lei vine din furtul din banii populaţiei? Pentru că populaţia, pentru incompetenţa celor de la CUP «Dunărea», plăteşte 50% din apa care se pierde pe reţea. Atât timp cât au fost bani de salariu nu cred că l-a interesat. Dar acum trebuie să ştie. (...) Cum să ne spună că s-au dus de bună voie angajaţii de la CUP la casierie să lase nişte sume de bani?! În legislaţia românească nu este permisă donaţia, restituirea benevolă a unor sume de bani de către angajaţi către companie. Reţinerea sumelor, procedural, se face în baza unui titlu executoriu: hotărâri judecătoreşti, contracte de împrumut, dar una dintre forme este şi act administrativ emis de autoritatea competentă. Adică fără semnătura domnului Mangiurea pe o dispoziţie de reţinere nu era posibil ca vreunul dintre angajaţi să restituie bani”, a declarat Dănăilă.

În replică, directorul general al CUP Dunărea, Silviu Mangiurea, contactat de reporterii “Obiectiv” a explicat că, de fapt, la mijloc este vorba despre recuperarea unor sume pe care Curtea de Conturi le-a constatat în urma unui control vizând perioada dinaintea începerii mandatului său la conducerea operatorului de apă-canal. “Este vorba despre recuperarea cheltuielilor de judecată în cazul unor procese pe care CUP Dunărea le-a pierdut din cauză că unii dintre angajaţii de la serviciul comercial nu şi-au făcut treaba corect în sensul de a prezenta o serie de documente de care ar fi fost nevoie la instanţă pentru apărarea intereselor companiei. În total, ar fi vorba despre 160 de milioane lei vechi, cu termen de soluţionare finele lunii aprilie. În acest context, la nivelul companiei se fac verificări pentru a stabili clar culpa unor salariaţi urmând ca de la aceştia să se recupereze sumele la care face referire Curtea de Conturi. Până la urmă o soluţie ar fi executarea garanţiei de gestiune a salariaţilor care au greşit. Dar mai este un aspect: doar cine nu munceşte nu greşeşte. Practic, sunt mai multe aspecte ce trebuie luate în calcul. Dar de aici şi până la a susţine că Mangiurea i-a chemat pe salariaţi şi a vorbit cu ei şi i-a pus să plătească este distanţă mare şi resping categoric astfel de acuzaţii nefondate”, a spus sursa citată.

Revenind la conferinţa de ieri a liberalilor brăileni, aceştia au mai atras atenţia asupra câtorva nereguli privind facturile emise de CUP. Aceştia susţin că mai mulţi cetăţeni au venit cu facturi la apa de ploaie diferite deşi locuiesc în aceeaşi zonă, iar cantitatea de apă pluvială a fost aceeaşi, că la CUP “Dunărea” restanţierii nu sunt lăsaţi să îşi plătească facturile curente, fiind obligaţi să achite şi o parte din penalităţi, dar şi că oamenii continuă să sesizeze că sunt facturaţi mult mai mult la apă ca urmare a montării apometrelor inteligente.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro