Mergi la conţinutul principal

PSD. Războiul din Ucraina justifică renegocierea PNRR

* anunțul a fost făcut, ieri, de către președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, care a dorit să sublinieze că este nevoie de o renegociere a Planului Național de Redresare și Reziliență, având în vedere schimbările petrecute de la momentul asumării angajamentelor * acesta a făcut referire la faptul că România este printre cele mai afectate țări de războiul din Ucraina, astfel că în viziunea PSD este nevoie să fie renegociate cel puțin trei puncte: agricultura, energia și pensiile

 

În condițiile în care războiul din Ucraina afectează și România, PSD-iștii susțin că ar trebui renegociate câteva dintre angajamentele din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, a transmis ieri un comunicat de presă pe această temă, punctând că România este printre cele mai afectate state de războiul pornit de Rusia în Ucraina. Mai precis, potrivit acestuia, trebuie să facă față valului uriaș de refugiați, dar și escaladării crizei energetice cu efecte grave pentru economie și societate. În viziunea PSD sunt trei elemente care ar trebui renegociate: agricultura, politicile de mediu - energie și pensiile.

În ceea ce privește agricultura, este foarte important să avem acces la banii din PNRR pentru investiții. Investițiile în sistemul de irigații sunt vitale pentru producția agricolă a României, mai ales în contextul războiului de la graniță, care a dus la restricționarea exportului de cereale din țările vecine. Este foarte important ca România să obțină în continuare producții agricole mari și pentru aceasta este nevoie de investiții masive în sistemul de irigații, în sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor. În acest context se impune cu necesitate asigurarea de fonduri pentru construirea de depozite și fabrici de procesare astfel încât materia primă pe care o obținem să fie transformată în produse finite”, se arată în comunicatul PSD.

Referitor la politica de mediu și energie, potrivit lui Rotaru, criza energetică amplificată de războiul din Ucraina, a făcut ca UE să-și reconsidere poziția privind producția de energie electrică pe bază de cărbune și să permită redeschiderea minelor de cărbune.

”Zilele următoare UE urmează să adopte legislația necesară pentru ca statele membre să poată utiliza în continuare cărbunele. De asemenea elaborarea și votarea legii offshore pentru exploatarea gazelor și realizarea de proiecte de investiții la Marea Neagră vor scădea semnificativ dependența României de gazele din import. În ceea ce privește pensiile, PSD a susținut și va susține în continuare măsuri care să ducă la creșterea lor. Scumpirile din ultimele luni au făcut ca puterea de cumpărare a pensionarilor să scadă, și în aceste condiții, prevederea din PNRR de 9,4% din PIB pentru cheltuieli cu pensiile face imposibilă creșterea acestora în următorii ani, de aceea este nevoie ca procentul alocat pentru pensii să fie apropiat de media UE care este de 11,9%, creându-se astfel condiții de majorare a punctului de pensie și de eliminare a inechităților din sistem”, a mai adăugat Rotaru.

Potrivit sursei citate, în contextul actual al războiului de la granițe, România rămâne solidară cu Uniunea Europeană, dar trebuie să fie sprijinită, dată fiind schimbarea realității economico-sociale. Senatorul a anunțat că miniștrii PSD pregătesc un set de propuneri ce vizează renegocierea anumitor aspecte din PNRR, care au fost neglijate sau prost negociate și obținerea de bani europeni pentru domeniile esențiale și care vor fi dezbătute în interiorul coaliției și în Guvern.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro