Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Programul “Masă caldă în şcoli” ajunge în Brăila

• unităţile din Măraşu, Ciocile şi Rîmnicelu se află pe lista programului pilot al Ministerului Educaţiei de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din învăţământul preuniversitar de stat • programul se va derula începând cu anul şcolar 2020-2021

 

Brăila intră pe lista judeţelor care vor beneficia de programul “Masă caldă în şcoli”. Este vorba despre programul pilot al Ministerului Educaţiei şi Cercetării (MEC) de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din învăţământul preuniversitar de stat, măsură ce are ca scop reducerea abandonului şcolar. Proiectul a fost înfiinţat prima oară în perioada Guvernului Cioloş, în 2016 mai exact, atunci când Monica Anisie, actualul ministru demis al Educaţiei, era secretar de stat în minister. Următorul Guvern, Grindeanu, a decis continuarea programului pilot tot în 50 de şcoli, după care a urmat o decizie similară şi a Guvernului Dăncilă. Acesta din urmă a adoptat şi publicat în Monitorul Oficial cu întârziere de un semestru normele de aplicare, astfel că în multe şcoli autorităţile locale, responsabile de aplicarea programului, nu au derulat procedurile de implementare, după cum scrie edupedu.ro.

Cum programul s-a dovedit a fi unul benefic pentru elevi, anul trecut, Monica Anisie a decis extinderea programului la 150 de unităţi de învăţământ. Astfel, la nivelul judeţului Brăila, şcolile din Măraşu, Ciocile şi Rîmnicelu vor fi incluse în programul “Masă caldă în şcoli”, anunţul fiind făcut de prof. Viorel Botea, inspectorul şcolar general, în cadrul unei conferinţe de presă organizată zilele trecute. Acesta a explicat şi care au fost criteriile care au stat la baza nominalizării acestor unităţi pentru a intra în program.

“Au fost mult mai multe propuneri iar ministerul le-a ales pe acestea trei. Haideţi să începem cu zona Măraşu, din Insula Mare a Brăilei. Ştim foarte bine că mai nimeni nu trece pe acolo, mai nimeni nu se gândeşte la ei. De aceea, am hotărât ca aceasta să fie una dintre propunerile care a fost aprobată. La Ciocile colegii fac eforturi foarte mari ca să vină copiii la şcoală. Sunt mai multe sate componente şi, evident, a fost şi un criteriu depărtarea faţă de municipiul Brăila. Spre exemplu, satul Odăeni este la 102 km, cea mai îndepărtată localitate de municipiul Brăila. Alegerea comunei Rîmnicelu, în schimb, reprezintă un model de bune practici. De ce? Pentru că acolo colegii au hotărât să facă un program after school după ore, un program remedial şi de creştere a calităţii învăţământului”, a spus inspectorul şcolar general.

Întrebat de jurnalişti detalii despre acest program, cum ar fi dacă există spaţii de servire a mesei, dacă mâncarea va fi preparată în cadrul şcolii sau va fi livrată printr-o firmă de catering, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean nu a putut oferi detalii, spunând că programul este abia la început şi va veni cu mai multe informaţii pe parcursul implementării acestuia.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Guvernului, în perioada derulării activităţii didactice, preşcolarii şi elevii din cele 150 de unităţi de învăţământ vor primi, cu titlu gratuit, un pachet alimentar sau o masă caldă pe zi, în limita valorii zilnice de 10 lei/beneficiar (inclusiv TVA). Numărul beneficiarilor programului  pentru anul în curs este de 65.343 de elevi iar suma necesară estimată pentru implementării acestuia este de 81.983 mii lei.
Categorie articol: 

Comentarii