Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Primarul Dragomir, amendat cu 10.000 lei de Consiliul pentru Combaterea Discriminării

instituţia s-a autosesizat, anul trecut, cu privire la faptul că persoanele cu dizabilităţii locomotorii nu au cum să călătorească prin Brăila cu tramvaiul • în schimb, autobuzele care circulă în municipiu sunt dotate cu rampe de acces pentru această categorie de persoane • primarul Marian Dragomir a subliniat că municipalitatea a bugetat o investiţie constând în amenajarea staţiilor de tramvai, iar în completare operatorul public de transport a anunţat că va cumpăra rampe mobile ce vor fi montate în tramvaie, pentru a rezolva problema semnalată de CNCD • alături de primarul Brăilei au mai fost amendaţi alţi 26 de primari de municipii, inclusiv edilul capitalei, şi au scăpat cu un avertisment doar primarii din Buzău şi Focşani

 

Primarul Brăilei a fost amendat cu 10.000 lei de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării din cauză că accesul persoanelor cu dizabilităţi locomotorii este îngrădit în mijloacele publice de transport în comun. Mai precis, persoanele cu handicap locomotor nu au posibilitatea să circule cu tramvaiul prin oraş din cauza lipsei unor rampe de acces din staţii. Pe lista primarilor amendaţi se află alţi 26 de edili din tot atâtea oraşe. De exemplu amendă de 10.000 lei au primit primarii din Bucureşti, Alba Iulia, Baia Mare, Bacău, Brăila, Călăraşi, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Drobeta Turnu Severin, Iaşi, Piatra Neamţ, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Reşiţa, Timişoara, Târgu Mureş, Tulcea şi Zalău. De amendă nu au scăpat nici primarii din Arad, Braşov, Oradea, Satu Mare, Slatina, Suceava, Târgu Jiu şi Vaslui, însă în cazul acestora sancţiunea a fost ceva mai mică, de 8.000 lei. În schimb, primarii oraşelor Buzău şi Focşani au scăpat doar cu avertisment. Sancţiunile au fost aplicate de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării în contextul în care instituţia s-a autosesizat în cursul lunii mai 2016 cu privire la accesul îngrădit al persoanelor cu handicap locomotor la serviciile publice de transport public în comun.

Contactat de reporterii “Obiectiv Vocea Brăilei”, primarul Marian Dragomir a spus că “Neregula semnalată şi sancţionată de către CNCD vizează faptul că persoanele cu dizabilităţi locomotorii nu pot călători prin oraşul nostru cu tramvaiul din cauză că nu există rampe de acces în aceste mijloace de transport de pe raza municipiului. În bugetul public pe acest an sunt prinse investiţii în cuantum de 1,4 miliarde de lei vechi constând în amenajarea staţiilor de tramvai astfel încât să se rezolve şi problema accesului pe platforma staţiei”. În completare, directorul operatorului public de transport în comun, Cornel Săndulescu a precizat că societatea are în plan să cumpere mai multe rampe de acces în tramvaie. “Din surse proprii vom face investiţii pentru a adapta nişte rampe cu plan înclinat pentru urcarea şi coborârea din tramvaie a acestei categorii de persoane. Practic aceste rampe mobile vor fi montate în fiecare tramvai şi utilizate ori de câte ori va fi cazul”, a spus sursa citată.

Dat fiind faptul că autosesizarea celor de la CNDC a fost înregistrată pe ultima sută de metri a mandatului fostului primar Aurel Simionescu, reporterii “Obiectiv Vocea Brăilei” au luat legătura şi cu acesta pentru a obţine un punct de vedere privitor la sancţiunea aplicată de Consiliu. “Noi am comunicat celor de la CNDC faptul că autobuzele au rampe de acces. La fel, şi câteva taxiuri sunt dotate astfel încât să permită şi acestei categorii de persoane să circule prin oraş, dar problema rămânea pentru tramvaie. Dacă staţiile, atât de autobuz cât şi de tramvai, recent modernizate au fost amenajate astfel încât să poată urca pe platformă şi persoanele cu handicap locomotor, în cazul tramvaielor efectiv nu exista nici o soluţie pentru dotarea lor cu rampe mobile de acces, cel puţin la vremea respectivă. Noi am comunicat toate aceste aspecte CNDC care în final a emis acea sancţiune. Din câte cunosc, a fost contestată la instanţă”, ne-a spus sursa citată.
Categorie articol: 

Comentarii