Mergi la conţinutul principal
Cofinanțări de proiecte între CJ Brăila și comune, aprobate tardiv

Primari, cereți bani!

* consilierii județeni au aprobat în cadrul celei mai recente ședințe ordinare a CJ Brăila șase proiecte privind cofinanțarea unor investiții alături de comunele din județul nostru * este vorba despre reabilitări, extinderi de străzi, realizarea unei piețe agroalimentare, dar și resturi de executat la un centru multifuncțional și modernizarea unei străzi * președintele CJ, Francisk Chiriac, a anunțat că în luna august vor avea loc două ședințe ordinare, astfel încât primarii să se înscrie cu proiecte într-un număr cât mai mare * problema este că se acordă cofinanțări abia în luna iulie și august, când sezonul cald se apropie de final, astfel că rămâne de văzut când vor fi lucrările executate

 

Membrii Consiliului Județean Brăila au început de luna trecută să aprobe cofinanțări pentru proiecte venite din partea primarilor din județ. În luna iulie au fost introduse suplimentar pe ordinea de zi, șase proiecte în acest sens. De asemenea, președintele CJ Brăila, a anunțat că în această lună are de gând să convoace două ședințe ordinare pentru ca primarii să aibă timp până pe 31 august (termen final de primire a proiectelor) să solicite cofinanțare pentru lucrările pe care le consideră prioritare, în baza regulamentului aprobat de consilieri în acest sens. Problema este că acest sprijin din partea Consiliului Județean vine destul de târziu, astfel că multe dintre lucrări cel mai probabil că vor fi începute, dar nu și încheiate în 2021, având în vedere că sezonul cald se apropie de final. Discuții în acest sens au existat și în plenul Consiliului Județean în ședința din luna iunie, când s-a aprobat regulamentul asocierilor pentru cofinanțări, iar liberalii s-au plâns că primarii nu vor avea suficient timp să depună proiecte. La vremea respectivă, Chiriac a explicat că aceste întârzieri provin de la faptul că bugetul național a fost aprobat târziu, ceea ce a condus la o reacție în lanț în plan județean și local. Revenind la ședința din luna iulie și la proiectele propuse de primari deocamdată, precizăm că este vorba despre șase investiții, realizate în comunele Jirlău, Scorțaru Nou, Bărăganul și Tufești. Suma totală alocată de CJ Brăila pentru aceste investiții este de 1.157.868 lei (cu TVA).

 

Ce doresc să realizeze primarii cu sprijin din partea CJ Brăila

Pe scurt, cele șase proiecte propuse de primari până acum, se referă fie la încheierea unor investiții mai vechi, fie la demararea unora complet noi. Cele mai multe vizează refaceri, extinderi sau modernizări de străzi, însă există și câteva excepții. Dar să le luăm pe rând.

Comuna Jirlău, condusă de primarul Daniel Drăguț (PSD), a propus pentru cofinanțare, prin Consiliul Local, reabilitarea șanțurilor pe Strada Râmnicu Sărat, prin realizarea de rigole carosabile și a benzilor de încadrare, tronsoane între Străzile Lalelelor – Zorilor, respectiv Str. Bălții – Grădinarilor. Valoarea totală a obiectivului este de 569.497,58 lei cu TVA din care construcție plus montaj 524.781,67 lei cu TVA. După cum se specifică în raportul proiectului, la nivelul comunei Jirlău au fost întocmite documentații tehnico-economice și s-a alocat suma de 209.913.67 lei cu TVA pentru cofinanțare. Contribuția CJ Brăila este în sumă de 314.868 lei cu TVA.

CJ a mai aprobat cofinanțarea, alături de Comuna Scorțaru Nou, condusă de primarul Nicușor Vasilache (PNL) a obiectivului modernizare străzi comunale secundare: Strada Nordului și Strada Horei în localitatea Sihleanu. Valoarea totală este de 493.925,70 lei cu TVA, din care construcție plus montaj 460.838,95 lei cu TVA. La nivelul comunei Scorțaru Nou au fost întocminte documentații tehnico-economice și s-a alocat suma de 223.925,70 lei cu TVA pentru cofinanțare. Partea CJ Brăila este de 270.000 lei cu TVA. Tot cu comuna Scorțaru Nou, CJ Brăila a mai aprobat cofinanțarea unui alt proiect care vizează modernizarea de străzi comunale. Mai exact, încheierea lucrărilor la Strada Crizantemei din localitatea Scorțaru Nou. Valoarea totală rămasă de executat este de 155.040,79 lei cu TVA, din care construcție plus montaj este de 143.635,48 lei cu TVA. Și aici se precizează că la nivelul comunei Scorțaru Nou au fost întocmite documentații tehnico-economice și s-a alocat suma de 75.040,79 lei cu TVA pentru cofinanțare, în timp ce de la nivelul bugetului propriu al județului Brăila se plusează cu 80.000 lei cu TVA.

Alte două proiecte aprobate de CJ Brăila pentru cofinanțare sunt alături de comuna Brăganul, condusă de primarul Sandu Mihail Daniel (PSD). Primul dintre acestea se referă la terminarea lucrărilor privind construirea unei clădiri multifuncționale pentru servicii sociale. Mai precis, valoarea totală pentru lucrările care mai sunt necesare acolo, potrivit proiectului, este de 829.870,15 lei cu TVA, din care construcție plus montaj – 488.198,57 lei cu TVA. La nivelul comunei au fost întocmite documentații tehnico-economice și s-a alocat suma de 388.198,57 lei cu TVA pentru cofinanțare, în timp ce Consiliul Județean vine cu 100.000 lei cu TVA. Totodată, un alt proiect cofinanțat alături de Bărăganul face referire la construirea unei piețe agroalimentare. Valoarea totală a acestui obiectiv de investiții este de 615.276,79 lei cu TVA, din care construcție plus montaj este de 529.920,65 lei cu TVA. Și aici, la nivelul comunei s-a aprobat suma de 365.276,79 lei cu TVA pentru cofinanțare, în timp ce contribuția CJ Brăila pentru acest proiect este de 250.000 lei cu TVA.

Tot în cadrul celei mai recente ședințe ordinare, consilierii județeni au aprobat și cofinanțarea unui proiect propus de comuna Tufești, condusă de primarul Ion Mărgineanu (PSD), care face referirea la extinderea Străzii Eroilor din localitate. Valoarea totală a acestui obiectiv de investiții se ridică la 474.422,66 lei cu TVA din care construcție plus montaj – 399.377,89 lei cu TVA. La nivelul Comunei Tufești a fost aprobată documentația tehnico-economică și s-a alocat suma de 256.377,89 lei cu TVA, în timp ce CJ Brăila a plusat cu o cofinanțare de 143.000 lei cu TVA.

 

Chiriac susține că primarii au suficient timp să vină cu investiții

Așa cum am precizat, toate aceste proiecte au fost introduse suplimentar pe ordinea de zi a ședinței ordinare a CJ Brăila din luna iulie, fiind aprobate în unanimitate și fără discuții. Totuși, la punctul ”Alte probleme”, consilierul județean PNL Dănuț Lungu a dorit să îl felicite pe președintele Consiliului pentru faptul că a dat startul aprobării de cofinanțări de proiecte venite din partea primarilor din județ și în acest an.

”Am aprobat astăzi șase proiecte de hotărâri de asocieri. Aș dori dacă se poate, Comisia respectivă, sau cei care se ocupă cu acest tip de asociere în participațiune cu UAT-urile, să îndrume, să ajute și chiar să roage primarii să acceseze aceste fonduri puse la dispoziție de către Consiliul Județean. Ținând cont că mai avem o lună, o lună și ceva. Vă mulțumesc”, a declarat Lungu.

La rândul său, Chiriac a anunțat că tocmai pentru ca toți primarii doritori să aibă timp să promoveze proiecte spre cofinanțare până în luna septembrie, în august vor avea loc două ședințe ordinare a CJ Brăila, astfel încât cât mai multe UAT-uri să reușească să se încadreze în termen. Cât despre informarea primarilor privind scrierea proiectelor, președintele CJ a precizat că regulile nu s-au schimbat aproape deloc față de anii trecuți, astfel că șefii de comune și orașe nu ar trebui să întâmpine dificultăți.

”La ședința de data trecută aveați dumneavoastră niște bănuieli, niște scindări, că aș face eu, că am face noi doar pentru unii, că alții nu sunt. Eu vă spun ce spuneați dumneavoastră. Acum v-am demonstrat că este pentru toată lumea, ca de fiecare dată, în fiecare an. În ceea ce privește primarii... nu este primul an în care facem cofinanțări! E același regulament. Este 99,9% identic. Băi, fraților, dacă îi învățăm în fiecare an să facă câte un proiect... Eu înțeleg că repetiția este mama învățării. Dar îi așteptăm cu documente, le explicăm, le dăm răspunsuri. Chiar mai avem niște proiecte pregătite pentru următoarele ședințe. Și chiar voiam să vă anunț că am făcut și un plan pentru luna august. O să avem două ședințe ordinare. În primul rând, pentru a aproba proiectele care sunt gata și care vin cu documentațiile complete pentru asociere cu Consiliul Județean. Deci o ședință ordinară va fi pe data de 16 august și următoarea pe 31 august. Astfel încât să avem posibilitatea, în două runde, până la finalul lunii august, să putem să aprobăm cât mai multe proiecte de asocieri. Nu am făcut discriminare. Nu o fac! Nu vă mai gândiți că nu luăm în calcul pe toată lumea. Ba dimpotrivă, ne dorim să respectăm legea, să vină cu toate documentele”, a declarat Chiriac.

Sursa citată și-a mai exprimat dorința ca la ședințele ordinare din luna august să fie cât mai mulți consilieri județeni prezenți, astfel încât proiectele să fie aprobate fără probleme.

Și am o rugăminte pentru domnii primari. Chiar eu am vorbit cu câțiva dintre ei personal și vorbesc cu toți dacă e necesar: să citească regulamentul! Să depună documentele cum scrie în regulament, astfel încăt să nu mai dăm înapoi proiectele și să spunem că mai trebuiesc aduse completări. E un anumit tipar. De trei ani de zile este 99,9% la fel. Identic. Sunt aceiași secretari, aceiași directori economici. Unii dintre ei, aceiași primari. Trebuie să respecte regulamentul și cu asta am spus totul!”, a conchis Chiriac.

Reamintim că în ședința ordinară din luna iunie, consilierii județeni au aprobat regulamentul pentru finanțarea asocierilor dintre CJ Brăila, comunele și orașele din județul nostru în 2021. Consilierul județean PNL Dănuț Lungu a venit atunci cu o serie de întrebări, nemulțumiri și amendamente la proiect. Acesta a acuzat că regulamentul este aprobat târziu, că termenul până la care se acceptă proiectele spre finanțare (31 august) este prea scurt, astfel că primarii nu vor avea suficient timp pentru punerea la punct a documentațiilor și chiar a subliniat că i se dă impresia că vor fi favorizate unele comune. De cealaltă parte, președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a dat atunci asigurări că regulamentul este corect și că există suficient timp pentru aprobarea documentaților.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro