Mergi la conţinutul principal

Porcii lui Caruz, în pericol

Situaţie disperată la ferma de creştere a porcilor de la Tichileşti, aparţinând familiei omului de afaceri Gheorghe Caruz. Unitatea este notificată de către APIA să dea înapoi vreo 13 milioane de lei, banii de subvenţie pe ultimii 3 ani, plus că i s-a blocat plata altor 5 milioane de lei, diferenţa la aceeaşi subvenţie pe 2015 şi avansul pe 2016. În acest context, conducerea complexului spune că pur şi simplu şi-a epuizat stocul de hrană pentru porci, iar cum alţi bani pentru realimentare nu mai sunt, de lunea viitoare nu mai are ce să le dea de mâncare animalelor. Cine este de vină pentru această situaţie? Şeful Complexului de la Tichileşti, Marcel Gârbă, spune răspicat că unitatea ar fi victima unui abuz al APIA Brăila. Disperaţi că-şi pierd locurile de muncă, cei 130 de angajaţi i-au sesizat cazul prefectului judeţului şi aşteaptă o rezolvare. De cealaltă parte, APIA Brăila spune că firma ar fi încălcat 3 ani la rând regulile privind acordarea subvenţiei, că i s-a atras atenţia supra acestor probleme şi că nu are cum să vireze banii până când lucrurile nu se tranşează la APIA central. Gârbă recunoaşte că au fost ceva probleme, dar insistă că sunt minore şi că nu s-ar fi ajuns la criză dacă ar fi existat înţelegere din partea APIA.

Circa 41.000 de animale de la ferma de creştere a porcilor de la Tichileşti au fost puse la regim şi urmează să rămână, de săptămâna viitoare, fără hrană. Semnalul de alarmă a fost tras de către şeful complexului de la Tichileşti, Marcel Gârbă, care spune că lipsa banilor stă la baza acestei crize, totul din cauza APIA Brăila, care a exclus societatea din programul de subvenţionare europeană privind bunăstarea porcinelor. Pe scurt, sursa citată a explicat că a fost vorba despre depăşiri minore ale indicatorului de densitate per metru pătrat la transportul animalelor către beneficiar, depăşiri care puteau fi corectate prin excluderea de la plată ca neconforme a transporturilor cu pricina, iară nu sancţionate drastic prin eliminarea societăţii din schema de plată a subvenţiei pentru bunăstarea la porcine. Gârbă a punctat că cea mai recentă adresă din partea APIA Brăila face referire la obligaţia societăţii de a returna cele 13 milioane lei cu titlu de subvenţie încasate până acum în cadrul Măsurii 215 şi la blocarea la plată a ultimei tranşe de bani pe anul 2015 şi prima tranşă din 2016, adică 5 milioane lei.
"APIA Brăila, fără nici un fel de responsabilităţi şi colaborare instituţională cu societatea noastră, a decis prin aplicarea unor sancţiuni tendenţioase pe motive derizorii, să excludă societatea de la Măsura 215 (...). În primii doi ani, APIA Brăila, pentru că nu a ştiut să aplice Măsura 215 corect, ne-a pus să modificăm de zeci de ori documentele depuse, deci s-a putut colabora când a fost vorba de problemele şi interesele proprii ale instituţiei. (...) În anul I s-a publicat târziu Măsura 215 şi până s-a aplicat efectiv, nu s-a putut respecta, inevitabil, apărând depăşiri. În această situaţie, societatea a solicitat excluderea de la plată a transporturilor neconforme, lucru care nu a fost însuşit de APIA, cu toate că în norme există şi această posibilitate, fără să se aplice penalizări. În anul II a fost o eroare la 9 capete livrate în data de 21 ianuarie 2014, când se pregătea aplicarea codului roşu de zăpadă în judeţul nostru şi probabil că înalţii funcţionari APIA stăteau la căldură, iar salariaţii noştri au stat în complex câteva zile, dormind pe unde au putut în halele de porci, circulaţia fiind oprită. La cele 9 capete greutatea a fost de 540 kg, faţă de 526,35 kg permise la suprafaţa de 3,19 mp, cât era autorizată maşina, ajungând la o densitate de 169,28 kg/mp faţă de 165 kg/mp cât permit normele Măsurii 125", ne-a povestit sursa citată.

Gârbă: "Nu se poate ca o instituţie să-şi distrugă propria economie"

Şeful complexului de la Tichileşti a punctat că societatea a primit notificări din partea instituţiei, privind aceste greşeli, însă "în faţa problemelor curente din activitatea societăţii au rămas neobservate". În fine, în anul III de aplicare a măsurii în cauză, probleme au fost constatate la două transporturi pentru 42 de capete de animale, cu depăşirea densităţii de la 165 kg/mp, cât prevede normativul, la 167 kg/mp în realitate. "Această «mare hoţie» a dus la stabilirea infracţiunii de «intenţie» şi aplicarea sancţiunii de excludere de la plată pe Măsura 125. Repet: APIA avea posibilitatea ca aceste neconformităţi să le înscrie legal, fără sancţiuni, în categoria livrărilor excluse, conform normelor metodologice aferente Măsurii 125. (...) Gândirea acestora este că îi încarcă buzunarul cu bani d-lui Caruz, nu că prin această măsură se ajută la creşterea porcilor în perioada actuală de criză în Europa. Nu se poate ca o instituţie să-şi distrugă propria economie din răzbunare sau alte motive. (...) Această înverşunare împotriva familiei Caruz s-a accentuat în momentul când aceasta a acţionat în instanţă APIA Brăila pentru un alt abuz, pe Măsura 830, proces pe care l-a şi câştigat", a mai spus şeful Complexului de la Tichileşti.
Întrebat care este impactul sancţiunii excluderii asupra activităţii societăţii, Gârbă a spus că stocul de materie primă pentru hrana animalelor este pe final, iar cum alţi bani nu mai sunt, va fi pus în situaţia în care de săptămâna viitoare să nu mai aibă ce să le dea de mâncare animalelor din fermă, circa 41.000 de porci. "În acest moment, Complexul Tichileşti are peste 41.000 porcine, deoarece nu se vând porcii în România, iar preţul este de 3,0 - 3,5 lei/kg, cu o pierdere de 1,5 - 2,0 lei/kg de porc vândut. Din data de 1 februarie în hrana porcilor se dau numai cereale măcinate, fără a mai respecta reţetele de creştere profesioniste. Începând cu data de 15 februarie, Complexul nu mai are mâncare pentru porci - acţionarul nu mai poate susţine financiar activitatea în aceste condiţii. O să anunţăm toate instituţiile statului şi în primul rând APIA, să hotărască pentru că cele 41.000 capete porcine vor muri de foame şi frig", a încheiat sursa citată.

Speranţa de rezolvare: marja de eroare a cântarului de la fermă

De cealaltă parte, conducerea APIA Brăila a respins orice acuzaţie privind o tentativă de răzbunare din partea funcţionarilor ori a instituţiei locale în relaţia cu SC "Complexul de Creştere a Porcilor" SRL Tichileşti. Directorul executiv al APIA Brăila, Daniela Militaru, a subliniat sec faptul că nu se pot acorda banii de subvenţie dacă nu sunt respectate prevederile legale. "Există regulamente şi prevederi legale stricte în ce priveşte aplicarea măsurilor de sprijin. Dacă acestea nu sunt respectate, indiferent despre ce beneficiar este vorba, nu se fac plăţile. Cazul firmei respective este singular, cel puţin la nivel local, şi a fost adus în atenţia APIA Central cu urmarea paşilor de procedură. Va fi luată o decizie finală, care va fi comunicată societăţii în discuţie. Dacă-mi este permis, ca o notă personală, însă, nu este normală reacţia domnului Caruz, care a venit aici, la sediu, şi a strigat pe holul instituţiei, inclusiv la mine în birou, că ne bagă pe toţi la puşcărie. Este de înţeles supărarea dumnealui, însă ameninţările repetate la adresa colegilor mei şi a mea, personal, cu siguranţă nu reprezintă soluţia pentru a rezolva problema firmei, cu toată bunăvoinţa şi interesul nostru pentru a soluţiona lucrurile în favoare fermierilor, la modul general", a spus Militaru.
Surse din cadrul Ministerului Agriculturii ne-au explicat că o posibilă soluţie pentru a rezolva problema de la Brăila ar fi luarea în calcul, la stabilirea densităţii de animale pe timpul transportului, a marjei de eroare aferente cântarului folosit de companie la momentul livrărilor. În acest sens, i-au fost solicitate firmei locale manualul şi specificaţiile tehnice ale respectivului aparat de măsură. Vom reveni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro