Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pesta porcină, de neoprit în judeţul Brăila

• cea mai recentă localitate afectată este Movila Miresii • până la 1 octombrie, aveam confirmate în judeţ 75 focare de boală în gospodăriile populaţiei şi 7 în exploataţii comerciale • acordarea despăgubirilor pentru porcii eutanasiaţi în gospodării se apropie de sfârşit • până ieri, fusese distribuită către crescătorii afectaţi suma totală de 22.131.030 lei • mai sunt de dat încă circa 7 milioane lei

 

Pesta porcină africană continuă să se răspândească în judeţul Brăila, cea mai recentă localitate afectată fiind comuna Movila Miresii, unde s-a confirmat un caz într-o singură gospodărie. Primarul Dumitru Panţuru a anunţat crescătorii de porci din localitate că nu se vor face eutanasieri în masă, aşa cum s-a procedat în lunile iulie şi august în mai multe comune din judeţ. „Pentru că am promis să vă ţinem la curent cu evoluţia virusului de pestă porcină africană pe raza comunei noastre, vă anunţăm că ieri, 29 septembrie 2018, a fost confirmat un focar în localitatea Movila Miresii. De asemenea, ţin să anunţ că intervenţia de dezifecţie şi ridicare a animalelor s-a făcut punctual, doar în acea gospodărie afectată. Nu intraţi în panică şi nu daţi curs zvonurilor, nu se va ridica niciun animal sănătos. Săptămâna viitoare (adică săptămâna în curs n.n.) vom distribui o nouă doză de dezinfectant. O să revenim, dacă va fi cazul, cu orice informaţie utilă”, a anunţat primarul, pe o reţea de socializare, la sfârşitul săptămânii trecute.

Potrivit informaţiilor primite de la Direcţia Sanitar Veterinară Brăila, până la data de 1 octombrie în judeţul Brăila s-au confirmat 75 de focare de pestă porcină africană în gospodăriile populaţiei şi 7 focare în exploataţiile comerciale. Au fost ucise 212.294 porcine, din care 182.874 exemplare aparţinând societăţilor comerciale şi 29.420 aparţinând gospodăriilor populaţiei.

În ceea ce priveşte stadiul despăgubirilor acordate proprietarilor ale căror animale au fost ucise în vederea stingerii focarelor de boală, din 2.878 dosare de despăgubire  au fost rezolvate până în prezent 2.195, reprezentând 23.965 de porcine, cu o valoare totală de 22.131.030 lei.

Alte 386 de dosare au fost întocmite deja, fiind solicitată în baza lor, de la Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară, suma de 2.824.710 lei, pentru 3.164 de porcine, urmând ca această sumă sa fie alocată în cursul acestei săptămâni.

În momentul de faţă mai sunt în lucru un număr de 297 dosare, pentru 4.883 de porcine, în valoare de 4.093.773 lei.
Categorie articol: 

Comentarii