Mergi la conţinutul principal

Părinţii copiilor cu CES îşi vor primi banii de la CJ

• Consiliul Judeţean a aprobat în şedinţa de miercuri un proiect de hotărâre pentru acordarea drepturilor la alocaţie de hrană, rechizite şi cazarmament copiilor cu CES din învăţământul special şi special integrat până acum doar copiii cu CES din şcolile de masă beneficiau de aceste drepturi • proiectul a fost aprobat cu 32 de voturi “pentru” şi o abţinere din partea PNL-istului Ovidiu Nechita

 

După o lungă perioadă în care s-au luptat cu indiferenţa instituţiile locale, părinţii copiilor cu cerinţe educaţionale speciale (CES) din Brăila vor primi drepturile băneşti care li se cuvin, conform legii. În şedinţa ordinară lunară de Consiliu Judeţean, desfăşurată miercuri, consilierii judeţeni au aprobat proiectul de hotărâre privind “alocarea drepturilor la alocaţie zilnică de hrană, la rechizite şcolare, la îmbrăcăminte şi încălţăminte de care beneficiază copiii, elevii şi tinerii cu cerinţe educaţionale speciale integraţi în învăţământul special şi special integrat, care nu se află în sistemul de protecţie socială din Brăila, pentru anul 2017”. Precizăm că până acum beneficiau de aceste sume doar copiii cu CES din învăţământul de masă din Brăila.

Acum, de la 1 ianuarie 2017, peste 100 de copii care învaţă la Centrul Şcolar de Educaţie Inclusivă (CSEI) Brăila vor beneficia şi ei de aceste ajutoare băneşti. Valoarea alocaţiei zilnice de hrană este de 12 lei/zi pentru grupa de vârstă 0-1 an şi de 16,6 lei/zi pentru grupele de vârstă 3-7 ani, 7-14 ani, 14-18 ani şi 18-26 ani. Sumele ce se vor acorda pentru îmbrăcăminte, încălţăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, transport, materiale cultural-sportive sunt următoarele: 366 lei/an pentru grupa de vârstă 0-3ani, 498 lei/an pentru 3-7 ani, 611 lei/an pentru 7-14 ani, 754 lei/an pentru 14-18 ani şi 844 lei/an pentru 18-26 ani.

Potrivit proiectului aprobat în mini-parlamentul brăilean, drepturile aferente se vor plăti începând cu data de 1 ianuarie 2017. Alocaţia de hrană se plăteşte până în data de 5 ale lunii următoare. Celelalte sume de care beneficiază copiii cu CES se vor plăti până la finalul anului calendaristic, cu menţiunea că se vor acorda sumele alocate conform tranşei grupei de vârstă la care se află elevul la începutul anului caledaristic. 

Pentru că încă nu se cunosc sursele de finanţare alocate bugetului propriu al judeţului Brăila pe 2017, conform legii bugetului de stat, sumele vor fi acordate după aprobarea bugetului propriu al judeţului Brăila pe anul 2017, în limita aprobată cu această destinaţie din bugetul CSEI.

 

Discuţii în CJ pe marginea alocaţiilor copiilor cu CES

Proiectul privind acordarea drepturilor băneşti copiilor cu CES din şcolile speciale a fost subiect de discuţii în şedinţa de CJ. Mai exact, înainte de supunerea la vot a proiectului, liberalul Ovidiu Nechita i-a cerut preşedintelui Francisk Chiriac să îi explice care este baza legală pentru alocarea acestor sume din bugetul judeţului.

“Atât timp cât nu există o bază legală pentru a aloca aceste fonduri nu este normal să votăm. Sunt la sentimentul dumneavoastră că aceşti copii trebuie să fie ajutaţi dar dacă intrăm mai mult în amănunt vom constata că ei sunt deja ajutaţi. Bani de la CJ se duc către cei care sunt în instituţiile de specialitate iar dacă noi vrem să le dăm bani acum, cel puţin eu, personal , am să mă abţin. Actele de caritate le fac din banii personali, nu din banii publici. Vă aduc la cunoştinţă că aceşti bani noi îi vom da din bugetul Consiliului şi nu din bani guvernamentali. Nu avem o bază legală, dacă dumneavoastră aveţi o bază legală, astăzi noi suntem de acord. Dar vrem să ne puneţi la dispoziţie. Suntem de acord să ajutăm aceşti copii şi vom fi întotdeauna de acord dar daţi-ne baza legală. Noi nu facem legea, noi nu suntem legislativ”, a spus Nechita

Ca o paranteză, anul trecut Guvernul a aprobat o Hotărâre prin care a repartizat pe judeţe sumele pentru finanţarea drepturilor copiilor/elevilor/tinerilor cu CES integraţi în învăţământul de masă, însă cei din învăţământul special şi special integrat au fost omişi. La acel moment, Chiriac declara că va încerca să găsească o rezolvare la nivel local.   

“Banii de la Guvern sunt doar pentru învăţământul de masă şi rămânea descoperit acest învăţământ special. Sunt peste 100 de copii din judeţul Brăila care sunt vitregiţi de soartă şi prin acest proiect de hotărâre ne asumăm că noi, consilierii, putem să le dăm aceste lucruri de care au mare nevoie. Avem baza legală. În proiect sunt trecute toate actele normative care ne dau temei legal de a vota şi de a aloca bani pentru aceşti copii”, a explicat Chiriac.

Proiectul a fost supus apoi la vot şi a fost aprobat cu 32 “pentru”  şi o abţinere. Toţi consilierii liberali au votat în favoarea proiectului, doar Ovidiu Nechita s-a abţinut.

Actele normative care vin în sprijinul copiilor cu CES sunt: Hotărârea Guvernului nr. 1251/2005 privind unele măsuri de îmbunătăţire a activităţii de învăţare, instruire, compensare, recuperare şi protecţie specială a copiilor/elevilor/tinerilor cu cerinţe educaţionale speciale din cadrul sistemului de învăţământ special şi special integrat; art. 54, alin. 3 din Ordinul Ministerului Educaţiei Naţionale, Tineretului şi Sportului nr. 5573/2011; art. 102 din Ordinul Ministerului Educaţiei Naţionale, Tineretului şi Sportului nr. 5573/2011; Legea nr.1/2011 a Educaţiei Naţionale.

 

Părinţii copiilor cu CES au parcurs un lung drum pentru a-şi câştiga drepturile

Părinţii copiilor cu autism sau alte dizabilităţi au fost purtaţi pe drumuri ani de zile până când problema alocării drepturilor băneşti ale copiilor lor să fie rezolvată. Ei au fost de nenumărate ori în audienţă la CJ, ba chiar au depus şi un memoriu la Ministerul Muncii în 2015. Tot în 2015, un grup de părinţi au decis să îşi caute dreptatea în instanţă şi au dat în judecată Consiliul Judeţean. În noiembrie 2016 aceştia au câştigat procesul iar mini-Parlamentul judeţean este obligat să le plătească, retroactiv, sumele pentru alocaţia de hrană, rechizite şi cazarmament.

“Am aflat şi noi că s-a adoptat proiectul pentru a li se da bănuţii copiilor, dar banii se vor da începând cu luna ianuarie şi de la începutul anului şcolar. Este un prim pas. Banii se vor da la toată lumea, nu doar celor care au câştigat în urma demersului făcut la Tribunal. Noi, părinţii, am început un alt demers în instanţă şi s-a trimis deja o sesizare către CJ. Sunt din nou 27 de părinţi care cer retroactiv bănuţii începând cu anul 2013, deci vor cere retroactiv pe 3 ani. Mergem mai departe. E dreptul copiilor şi eu zic că e firesc să facem aşa”, ne-a declarat Mariana Sîrbu, unul dintre părinţii care au dat în judecată CJ.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro