Mergi la conţinutul principal

Nicu Filote blochează CJ

O nouă situaţie tulbure la Consiliul Judeţean Brăila, în ciuda declaraţiilor date de toate părţile că se doreşte deblocarea instituţiei şi intrarea într-o etapă de funcţionare normală. Reamintim că situaţia fără precedent a apărut în urma arestării preşedintelui CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, şi delegării, într-o primă fază, a atribuţiunilor de preşedinte, către vicepreşedintele aflat în funcţie, Ovidiu Nechita. După o serie de decizii, contestaţii, sentinţe ale instanţei şi procese aflate încă pe rol, din data de 9 octombrie, Nechita a rămas fără atribuţiunile de preşedinte, ceea ce a dus la blocarea activităţii judeţului, cel puţin în ceea ce priveşte documentele legate de partea financiară: achiziţii, plăţi, inclusiv plata salariilor către angajaţi, rectificări bugetare şi multe altele.
Semnalele date de Nechita către aleşii judeţeni păreau să ducă spre o situaţie de normalitate în urma şedinţei de Consiliu Judeţean de luni, când consilierii au decis să delege atribuţiunile de preşedinte de CJ lui Ovidiu Nechita, până pe 7 noiembrie 2014. "Am încercat să aflu care a fost motivul pentru care s-a stabilit această dată, de 7 noiembrie, dar nu am primit niciun răspuns serios. S-a invocat doar faptul că trebuie convocată o şedinţă ordinară, iar data cea mai potrivită ar fi ziua de 7 noiembrie. Ar trebui pus la socoteală şi faptul că prima hotărâre adoptată în această şedinţă a fost nelegală, deoarece legea precizează clar că şedinţele de consiliu judeţean sunt conduse de preşedinte, vicepreşedinte şi, doar în caz de neprezentare a acestora, de un consilier desemnat. Vicepreşedintele era în sală, dar PSD a vrut cu orice preţ ca şedinţa să fie condusă de domnul Avram. Am acceptat situaţia, pentru că noi, liberalii, chiar am vrut deblocarea şi reluarea activităţii la Consiliul Judeţean Brăila", a declarat Nechita.

Alte probleme

Surpriza a apărut, însă, în timpul zilei de ieri, când vicepreşedintele Nechita a constatat că cea de a doua decizie, prin care i s-au acordat atribuţiunile de preşedinte este, de fapt, nelegală. "Conform Legii 215, orice hotărâre a consilierilor judeţeni trebuie semnată de preşedinte, de vicepreşedinte sau de preşedintele de şedinţă şi contrasemnată de secretarul judeţului. Domnul Nicu Filote, secretarul Consiliului Judeţean Brăila, a contrasemnat decizia de numire a domnului Avram ca preşedinte de şedinţă, dar nu şi hotărârea prin care îmi sunt delegate atribuţiuni de preşedinte de consiliu. În aceste condiţii, eu nu pot în continuare să semnez nimic şi situaţia rămâne cum era şi anterior. Eu nu vreau să încalc legea şi să îmi pun semnătura pe documente, dacă acest lucru nu este legal", a completat Nechita.
Consilierii judeţeni ar urma să se întrunească astăzi într-o nouă şedinţă extraordinară, unde să dezbată chestiuni legate de bugetul judeţului. "Şedinţa e legal constitută, tot legal o pot conduce, dar hotărârile pe care le vom adopta nu le voi putea semna. Eu nu pot să cad în plasa de a fi un preşedinte ilegal şi de a-mi bate joc de banii contribuabililor. Este clar un atac al majorităţii PSD şi a secretarului judeţului şi e regretabil că pesediştii vor să dirijeze activitatea judeţului după bunul plac. Am îndoieli întemeiate în secretarul Filote şi în departamentul juridic al CJ care, şi cu altă ocazie, a validat o şedinţă desfăşurată ilegal, iar documentele votate atunci au fost anulate de Prefectură", a mai spus sursa citată, subliniind că i-a solicitat ieri, printr-un document scris, secretarului Nicu Filote să precizeze de ce nu a contrasemnat hotărârea prin care i-au fost delegate atribuţiunile.

Răspunsul lui Filote

Ulterior, până la închiderea ediţiei, vicepreşedintele Nechita ne-a înştiinţat că a primit un răspuns oficial din partea secretarului judeţului prin care i-a confirmat că a refuzat să contrasemneze hotărârea prin care i-au fost delegate atribuţii de preşedinte, deoarece consideră hotărârea ca nelegală. În răspunsul său, printr-un limbaj foarte tehnic, Filote îşi motivează absenţa semnăturii prin faptul că există un vid legislativ în domeniu. "Dată fiind competenţa specializată a CJ nu se poate adăuga la lege o altă atribuţie, în cazul de faţă, în Legea 215/2001 neexistând competenţa de delegare a atribuţiilor preşedintelui de CJ. În consecinţă, chiar dacă un asemenea act administrativ este oportun, dată fiind situaţia de excepţie în care se regăseşte autoritatea publică, neexistând o prevedere legală în care să se fundamenteze hotărârea de consiliu, am formulat prezentele obiecţii reprezentând opinia motivată a secretarului judeţului. Faţă de cele prezentate, refuzul de viză pentru contrasemnarea hotărârii privind delegarea exercitării atribuţiilor preşedintelui CJ Brăila, de către domnul Ovidiu Nechita, vicepreşedinte al CJ Brăila, se întemeiază pe prevederile articolului 48 din Legea 215, privind Administraţia Publică Locală, urmând a fi prezentat Instituţiei Prefectului", se arată în documentul semnat de secretarul judeţului, după cum ne-a declarat Nechita. Trebuie menţionat că prevederile articolului 48 din Legea Administraţiei publice prevede că secretarul unităţii administrativ teritoriale nu va contrasemna hotărârea în cazul în care consideră că aceasta este ilegală, caz în care trebuie să depună în scris la Consiliu opinia sa motivată, consemnată ulterior în procesul verbal al şedinţei.

Concluzia lui Nechita

"Domnul secretar a lăsat să fie convocată şedinţa de luni, dar avea deja raportul făcut. Putea spune dinainte pentru că astfel şedinţa nu ar mai fi avut loc. După aceea, în timpul şedinţei, a fluturat acest raport şi a spus că nu semnează pentru că este ilegal. Acum pun întrebarea retorică: ce legalitate va avea şedinţa de mâine (n.r. astăzi)? Vom vota bugetul şi va trebui semnat de un preşedinte şi contrasemnat de secretarul judeţului, care totuşi nu va semna, pentru că din punctul dumnealui de vedere eu nu sunt ordonator de credite. Înseamnă că cei de la PSD iarăşi îşi vor bate joc de consilierii judeţeni. Dar mă gândesc că s-ar putea ca toate aceste demersuri să fie făcute cu bună ştiinţă de domnul Ionel Avram, tocmai pentru a nu se semna bugetul şi a-mi fi pus în spate faptul că mi s-au dat atribuţii şi nu vreau să semnez", a conchis vicepreşedintele liberal al CJ Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro