Mergi la conţinutul principal

Moarte suspectă la Psihiatrie

• un bărbat de 47 de ani, fost sportiv, a murit subit, posibil din cauza unui stop cardiac, în timp ce se trata la Psihiatrie pentru o tulburare bipolară afectivă maniacală • el a fost internat o dată după ce a făcut scandal acasă, a fugit din spital, iar după două zile a fost găsit bătut pe stradă şi internat din nou la Psihotici • deşi îşi revenise şi urma să fie externat, bărbatul a intrat în stop cardiac la două săptămâni de la internare • a murit luni, pe 24 august, însă corpul neînsufleţit n-a fost dat nici până astăzi familiei pentru înhumare, Parchetul deschizând dosar penal • nici măcar nu i s-a făcut autopsia, iar cadavrul este ţinut într-o cameră a Spitalului Judeţean de Urgenţă • psihiatrul curant al bărbatului susţine că leziunile pe care acesta le avea la internare nu necesitau investigaţii amănunţite, deşi familia suspectează că victima ar fi putut avea traumatisme interne, care au condus la deces


Gheorghiţă Ion, din municipiu, avea 47 de ani şi de la 17 ani suferea de o afecţiune cronică psihiatrică. A fost internat la Spitalul de Psihiatrie, de pe 3 până pe 24 august, cu o întrerupere de două zile, timp în care a fost agresat de necunoscuţi, având tulburare bipolară afectivă maniacală, dar a murit din cauza unor probleme cardiace. Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila a deschis o anchetă pentru "moarte suspectă", la cererea Spitalului Judeţean de Urgenţă.


Bărbatul a decedat pe 24 august dimineaţa: a făcut stop cardiac (cel mai probabil), la Psihotici, unde era internat, a fost chemată echipa de resuscitare, după care a fost dus la UPU, unde s-a şi declarat decesul. "L-am dus la spital pentru o boală de nervi şi acum îl iau în coşciug, mort de inimă, mi s-a zis. Noi ne-am pregătit să-l înmormântăm, dar nimeni nu ne spune nimic, nu vor să ni-l dea acasă, acum aflu că nici măcar nu i s-a făcut autopsia, nu ştiu nici ei de ce a murit Gheorghiţă al nostru. Am fost la Parchet şi mi s-a zis că ni-l vor da acasă, dar nu ni l-au dat. Teamă mi-i că, după ce a fost bătut, n-a fost bine tratat şi de aceea a murit de inimă", povesteşte, cu lacrimi în ochi, Maria Ion, 74 de ani, mama lui Gheorghiţă.
Într-adevăr, nimeni nu-şi explică moartea subită a culturistului, ba chiar, până acum, nici nu i s-a făcut necropsia pentru stabilirea cauzei exacte a decesului.

 

CITEŞTE ŞI: RECUL ÎN CAZUL BĂRBATULUI MORT ÎN CONDIŢII SUSPECTE LA PSIHIATRIE

 

"Cadavrul nu a ajuns la Morga, este într-o cameră a Spitalului Judeţean de Urgenţă, nu ştim de ce nu ne-a fost adus pentru necropsie", ne-a declarat dr. Gina Ilie, şef Secţie Medicină Legală de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila. De fapt, în acest caz, procedura a impus sesizarea organelor de urmărire penală, tocmai fiindcă era vorba despre o moarte subită.
"Cadavrul a fost depus într-o cameră specială a spitalului, de la Anatomopatologie şi s-a făcut adresă către Parchet pentru că este vorba despre moarte suspectă. Abia după ce Parchetul răspunde şi confirmă deschiderea dosarului penal vor fi chemaţi medicii legişti pentru a efectua necropsia. Aceasta este procedura", ne-a declarat dr. Mihail Iugulescu, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila.

Povestea care doare

Pentru prima dată, la vârsta de 17 ani, după o intervenţie chirurgicală (coaserea unui muşchi rupt în timpul antrenamentelor), Gheorghiţă a fost diagnosticat cu schizofrenie paranoidă, dar, în ultimii ani, când făcea crize şi ajungea la spital, i se scria pe fişă: tulburare afectivă bipolară maniacală. Diagnosticul ne-a fost confirmat şi de către dr. Tiberiu Dobrescu, medicul curant al bărbatului. Gheorghiţă s-a căsătorit de tânăr, are două fete, una de 7 ani şi una de 20 de ani, care învaţă în străinătate şi vine acasă pentru a-şi conduce tatăl pe ultimul drum. "Era un om bun, blând, făcea rar crizele acelea şi chiar le simţea şi ne prevenea. Un om extraordinar, dădea din bucata lui de pâine oricui nu avea. Şi o ţigară dacă avea, o împărţea la doi, trei", ne-au spus rude apropiate ale bărbatului.
De fapt, "Gică", aşa cum îi spuneau ai lui, fost culturist de performanţă, decompensa o dată la câţiva ani, la 5 - 7 ani, în sensul că avea un comportament expansiv, cheltuia nejustificat pe lucruri care nu-i foloseau, vindea din casă, începea să delireze şi pretindea că vede chipuri ciudate, ba chiar devenea agresiv verbal şi, uneori, spărgea tot ce prindea în mână. S-a întâmplat şi pe 3 august.
"El era genul de om care-şi dădea seama când urma să facă o criză. De câteva ori s-a dus şi singur la internare, ba chiar îi spunea soţiei sale să se ferească de el. Dar făcea rar crize, la câţiva ani, nu bea, nu fuma, a fost o vreme agent de pază, dar acum se pensionase pe caz de boală, fiindcă era conştient că nu mai poate lucra. Pe 3 august, la ora 2 ziua am venit acasă, eu muncesc la fete, în Italia, chiar dacă am 74 de ani, am venit în concediu. Totul era în regulă, locuim în Lacu Dulce, dar pe la opt seara, deodată s-a sucit. A făcut scandal, a spart pe acolo, a devenit agresiv şi am chemat Poliţia. Au venit mascaţii. L-au luat şi l-au internat la Psihiatrie, la dr. Dobrescu. Ne-am interesat, era bine, nu l-au legat, dar în noaptea aia a fugit din spital. (...) Mă doare tare mult că a murit oarecum nervos pe mine fiindcă eu am chemat Poliţia şi l-au dus la spital, deşi după aceea părea să înţeleagă şi chiar îşi cerea iertare fiindcă îmi vorbise urât", ne-a povestit mama victimei.

Găsit pe stradă, dezbrăcat până la brâu şi cu pantalonii rupţi

Surse medicale autorizate confirmă faptul că bărbatul a fost internat prima dată pe 3 august, calmat cu psihotrope injectabile, dar în aceeaşi noapte a părăsit spitalul, fentând cadrele medicale: "Avem doar trei asistente, iar el era un munte de om, a plecat fără probleme. Nu l-am legat pentru că se calmase", a spus dr. Tiberiu Dobrescu. Cert este că în noaptea respectivă, 3 spre 4 august, aflând de la Poliţie că Gheorghiţă a fugit din spital, femeile - mama şi soţia bărbatului -, au plecat de acasă, de teamă că acesta se va întoarce şi va fi agresiv.
"Nu ne lovea, dar spărgea totul în jur şi ne cerea să fugim din calea lui. L-am căutat şi-n noaptea aia şi după aceea, atât noi, cât şi Poliţia. Ne sunau poliţiştii din oră în oră să ne întrebe dacă am mai aflat ceva, dar şi patrulau prin cartier. El s-a ascuns cu nişte tineri de pe acolo. Pe la 3 dimineaţa, pe 4 august, s-a dus acasă şi s-a culcat, ne-au povestit alţii din cartier, că şi noi plecaserăm. Pe la 7 cică ar fi plecat din nou. Nu l-am mai găsit şi poliţiştii tot aşa l-au căutat mereu. Apoi, târziu, ne-a zis că a vrut să plece cu trenul la Bucureşti şi că l-ar fi bătut unii în tren. Nu mai avea nici telefonul mobil, nici ceasul suflat cu aur la mână, n-avea niciun leu la el...", a mai spus Maria Ion.
Povestea s-a frânt undeva între 4 august, ora 7.00 şi 6 august, ora 12.00, în sensul că nimeni nu ştie unde a fost şi ce a făcut Gheorghiţă în acest timp. Cert este că pe 6 august, la prânz, bărbatul a fost găsit răvăşit, lovit, "cu pantalonii rupţi şi bustul gol", vorbind singur şi spălându-se pe mâini în apa din ghivecele stradale pentru flori, în faţa Casei de Cultură din Făurei.
"Bărbatul a fost depistat pe Strada Republicii din oraşul Făurei şi prezenta semne vizibile că suferă de afecţiuni psihice. Avea pantalonii rupţi, era dezbrăcat până la jumătate. A fost legitimat şi, deşi n-avea acte la el, a spus cum se numeşte, după care a fost dus la Psihiatrie", ne-a declarat subcomisar de poliţie Jenel Sogor, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.
Bărbatul a cooperat şi chiar n-a opus rezistenţă atunci când a fost luat de pe stradă şi dus la spital. Avea doar o mare supărare - relatată chiar şi de Maria Ion - împotriva soţiei şi a mamei sale din cauza cărora ar fi ajuns, pare-se că spunea, la Psihiatrie, la "Agitaţi".
"Adevărul este că nu-şi mai luase tratamentul de multă vreme şi părea refăcut, dar de data aceea a făcut tare urât, vorbea foarte urât. Dar nu asta e problema, că eu nu neg boala lui. Cel mai mult mă deranjează că nu ştiu de ce a murit, că nu mi se spune nimic, că l-am văzut viu, refăcut, că era un munte de om care n-a avut niciodată probleme cu inima, iar acum tre să-l iau mort acasă ", a adăugat Maria Ion.

Şi-a văzut fiul murind

Pe 6 august, după ce Poliţia l-a dus pe bărbat la Spitalul de Psihiatrie, femeia s-a dus şi ea la unitatea medicală, având un presentiment, ştiind că Gheorghiţă a avut în trecut şi episoade de dromomanie, dar că întotdeauna a sfârşit printr-o internare la dr. Dobrescu.
"M-am dus la el, l-am văzut, era bătut şi se plângea că-l dor toate. Era legat cu cătuşe din piele. Vreo trei, patru zile a stat legat, fiindcă intra în criză şi se ridica de acolo cu tot cu pat, era şi mare, avea o forţă...După câteva zile l-au dezlegat şi îşi revenise, ieşea, se plimba, şi-a cerut iertare că mi-a vorbit urât. Am fost la el în fiecare zi: când dormea sau era agitat nu intram, doar îl auzeam sau îl priveam. Pentru mine, ca mamă, el era tot copil. Pe 24 august, atunci, ştiam că domnul doctor vrea să-l externeze sau să-l mute în secţia cealaltă, la mai puţin periculoşi. Voia şi el asta. M-am dus pe la 9 şi puţin. Cred că era 9.10. Am intrat exact când era agitaţie mare acolo...Mi s-a interzis să intru! Fugeau care încotro cu targă, cu aparate...Toţi ceilalţi nebuni erau aliniaţi la perete, am băgat capul în salon şi i-am auzit pe doi cum vorbeau: e Gheorghiţă!", a spus mama victimei.
Femeia i-a urmărit pe doi dintre colegii de salon ai fiului ei când au ieşit la ţigară şi i-a întrebat: "Cine-i? Cine moare?" I-au zis că-i el! Nu putea să creadă! Apoi a ieşit dr. Dobrescu şi i-a zis: "Doamnă, îmi pare rău, e mort!" Atât! O asistentă i-a spus că inima-i bate, totuşi. Asistenţii şi medicii urgentişti au ieşit cu bărbatul pe targă, cu toate aparatele pe el. Femeia a sărit să vadă ce e, dar unul dintre oamenii aceia a ridicat din umeri, "a moarte", iar celălalt l-a contrazis: "Inima bate din când în când! Îl ducem la UPU, la Judeţean, să continue resuscitarea".
Gest de mamă: "M-am apropiat, i-am sărutat picioarele şi m-am rugat la Dumnezeu: Fă o minune, Doamne! Dar minunea nu s-a făcut! Cred că l-am văzut murind!".

Varianta medicilor

Pentru moment, medicii sunt rezervaţi în privinţa formulării unui verdict. Fără un raport medico-legal complet, totul e hazard. Astfel, dr. Delia Râşnoveanu, directorul medical al Spitalului de Psihiatrie, susţine că ştie cazul şi că nu-şi explică felul în care a murit bărbatul: "Noi încă aşteptăm punctul de vedere al Medicinei Legale, nu ştim de ce nu s-a făcut încă autopsia".
Cel mai avizat în această situaţie să descrie clipele finale ale lui Gheorghiţă este chiar dr. Tiberiu Dobrescu, psihiatrul care îl avea sub observaţie încă de la vârsta de 17 ani, el fiind şi primul care l-a tratat şi diagnosticat. Cu toate acestea, dr. Dobrescu este la fel de siderat de întâmplările zilei de 24 august, când pacientul ar fi intrat în stop cardio-respirator: "Sincer, nu ştiu să explic! La 6 dimineaţa ieşise la ţigară. Mai apoi, pe la 7.00, făcuse tratamentul, era sub calmante injectabile uşoare acum, nu mai avea psihotrope. La ora 8.45 a fost vizita. Dormea, era bine. L-a văzut o colegă a mea. La 9.10 urma să-mi încep eu vizita, când am fost chemat de urgenţă că a intrat în stop. S-a început masaj cardiac, resuscitarea, am sunat şi la echipa de urgenţă pentru SJU. 30 de minute a fost resuscitat. Inima bătea sacadat, din când în când. I s-a administrat adrenalină şi se reluau bătăile inimii. Nu ştiu de ce...N-avea antecedente cardiace! A fost dus la UPU, unde s-a constatat decesul", ne-a declarat dr. Tiberiu Dobrescu.

Expertiza medico-legală: "regina probelor"

Potrivit medicului, Gheorghiţă avea o tulburare afectivă bipolară maniacală, iar la a doua internare, după fuga din spital, "avea leziuni superficiale, tegumentare, în urma unei agresiuni, n-avea urme neurologice, de posibile traume craniene". Din acest motiv, deşi leziunile au fost scrise în foaia medicală de la internare, bărbatului nu i s-au făcut investigaţii amănunţite: "Nu, nu i s-a făcut nici examen CT (n.r. computer tomograf), nici ecograf, nu erau semne neurologice. Când a venit el atunci era delirant, pentru că psihoza poate să îmbrace diferite forme, cu delir maniacal, agresivitate, expansiune. Leziunile cu care a venit nu au legătură cu decesul", a mai spus dr. Dobrescu.
Din aceeaşi sursă am mai aflat că bărbatul nu se afla în momentul respectiv, 24 august, sub tratament cu substanţe psihotrope care să-i fi putut afecta inima, ci doar cu uşoare calmante. Asta pentru că, tot din surse medicale, am aflat că se are în vedere şi varianta unei doze şoc de medicament, iar anatomopatologii recoltează şi probe histopatologice. O a doua variantă ar fi că în urma leziunilor suferite şi neinvestigate amănunţit, bărbatul ar fi putut face o hemoragie internă la nivelul vreunui organ ori un cheag de sânge ar fi putut ajunge la inimă. Totuşi, în acest caz, expertiza medico-legală efectuată în urma autopsiei, care cel mai probabil se va realiza astăzi de către medicii legişti, rămâne "regina probelor". Vom reveni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro