Mergi la conţinutul principal

Miracolul de lângă noi

Când i-a murit primul copil, cerul s-a prăbuşit asupra ei. A reuşit cu greu să se ridice, când o altă lovitură a îngenuncheat-o: nu va mai putea rămâne niciodată însărcinată. N-a acceptat verdictul medicilor. Soarta nu putea să fie atât de crudă, trebuia să devină din nou mamă. Cu orice risc. Avea 35 de ani şi o listă întreagă de boli cărora trebuia să le facă faţă. Ani de zile a încercat tot felul de tratamente, în zadar. Apoi, Dumnezeu şi-a întors faţa spre ea. Ajunsă la Lacul Sărat, pentru a-şi trata o nevralgie intercostală, Maria i-a povestit medicului fizioterapeut drama ei, dar şi marea dorinţă de a mai avea un copil. Răspunsul medicului, total neaşteptat, a fost: "Vrei să ai un sărăţel, vino la lac!". A început imediat tratamentul, se întâmpla în 2003, iar pe 20 noiembrie 2004, miracolul s-a produs. Angelo, căci acesta îi este numele, a împlinit, zilele trecute, 9 ani.

Pentru dr. Viorica Lefter, medicul care a ajutat-o pe Maria să îşi împlinească visul, Angelo este doar ultima "minune" de la Lacul Sărat, ultimul copil de care îşi aminteşte. Înaintea lui au fost alţii şi alţii, zeci de "sărăţei" aduşi pe lume datorită proprietăţilor miraculoase ale apei şi nămolului. Din păcate, la scurt timp după ce s-a născut Angelo, sfârşitul lui 2004 - începutul lui 2005, centrul s-a închis, noilor proprietari părându-li-se prea costisitor să-l mai întreţină. Acum, o rază de speranţă se întrevede, în sensul că autorităţile locale au demarat o serie de acţiuni la capătul cărora sunt şanse ca la Lacu Sărat să se trateze din nou infertilitatea. Consiliul Judeţean e dispus să investească, proprietarul staţiunii, "Unita", nu zice nu, iar dr. Lefter e convinsă că specialiştii care vor efectua studiul vor ajunge la o concluzie favorabilă. Ea ştie câte miracole s-au produs de-a lungul vremii la Lacu Sărat.

Nămolul şi apa din Lacu Sărat ar putea trata boala secolului XXI - infertilitatea, o problemă cu care, spun specialiştii, se confruntă tot mai multe femei în zilele noastre. Uneori, cauzele sunt fiziologice, alteori de vină este stresul, dar infertilitatea ia amploare şi prin prisma faptului că, deseori, femeile doresc să conceapă un copil abia după ce s-au realizat profesional, adică la 30 - 35 de ani, vârstă la care şansele de a procrea scad considerabil.
Conştiente de amploarea pe care a căpătat-o această problemă, autorităţile locale din Brăila vor să vină în sprijinul cuplurilor care nu pot avea copii. Ideea nu s-a născut peste noapte, ci are ca punct de plecare rezultatele uimitoare pe care în urmă cu circa 10 ani le-au obţinut specialiştii bazei de tratament a Complexului "Flora" din Staţiunea Lacu Sărat. Unul dintre aceşti specialişti este conf. dr. Viorica Lefter- medic primar recuperare medicală. "Sunt optimistă cu acest proiect pentru că avem sute de pacienţi trataţi la Lacu Sărat. Am ajutat zeci de cupluri să devină părinţi, o poate confirma cazuistica staţiunii. Terapia a funcţionat foarte bine până la preluarea staţiunii de către «Unita». După preluare, a mai funcţionat un an, cel mult doi. Centrul de tratament s-a închis cam prin 2004-2005, pentru că li s-a părut costisitor. Ultimul copil născut după acest tratament este acum în clasa a doua. A fost o patologie locală tratată în timp, cam 2 ani de zile, cu o anumită formulă de tratament. Sunt mulţi pacienţi trataţi cu care am mai pierdut legătura, dar ţin minte cel mai recent caz", a explicat medicul.

Angelo, ultima minune de la Lacu Sărat

"A fost un miracol! Mi s-a îndeplinit visul să am un copilaş deştept, drăgălaş şi sănătos", îşi începe Maria povestea.
Ea este doar una dintre zecile de paciente tratate pentru infertilitate în baza de la Lacu Sărat, după cum îşi aminteşte dr. Lefter, printre ultimele care au avut şansa să fie ajutate. "În 2003, când am început tratamentul, am fost la Lacu Sărat şi am făcut 18 proceduri de tamponări vaginale şi acupunctură abdominală. În 2004, în luna februarie, am mai făcut 10 astfel de proceduri, iar în luna martie am rămas însărcinată. Şi am născut copilaşul pe 20 noiembrie 2004. Şi acest lucru se datorează doamnei dr. Lefter, care mi-a făcut o mare bucurie şi îi mulţumesc pe această cale. A fost un miracol! La Complexul «Flora» făceam această procedură, era o mică secţie pentru tratamente ginecologice. Procedurile nu au fost deloc dureroase, totul a mers super. În total, acest tratament a durat cam 28 de zile, 18 într-un an şi 10 în următorul an pentru că aşa mi s-a recomandat. Sunt foarte mulţumită şi încântată de acest tratament şi le transmit tututor doamnelor să nu-şi piardă speranţa. Eu am trecut prin clipe extraordinar de grele, dar nu m-am dat bătută. Am vrut acest copil cu orice risc şi am reuşit", şi-a amintit Maria.
Cum a auzit de acest tratament? "Am fost la doamna doctor Lefter, când era Policlinica nr.1, pe strada Călăraşi, cu o nevralgie intercostală la umărul stâng. I-am povestit tragedia prin care trecusem, abia îmi murise primul copil, i-am povestit că deşi niciun medic nu-mi dădea speranţe că voi mai rămâne însărcinată, eu tot îmi doream din tot sufletul să mai am unul. A fost, cred, ca un strigăt de disperare şi doamna doctor mi-a zis: «Vrei să ai au sărăţel, vino la lac!». Eu am avut o anexită cronică bilaterală şi toţi medicii îmi făceau tratamente cu Progesteron. Spuneau şi că nu ştiu ce am la uter şi nu mi-au dat speranţe. Am avut probleme şi cu o discopatie lombară şi doctorul la care am fost atunci mi-a zis că nu trebuie să fac niciodată copii, pentru că o să ajung în scaun cu rotile. Şi am plâns, eram dezamăgită. Un alt doctor mi-a zis că este foarte riscant la bolile pe care le am şi să merg să fac investigaţii la Bucureşti. Am fost, dar degeaba. A fost dureros, ce să zic, dar am riscat şi am mers înainte. Am auzit despre aceste proceduri şi uite, soarta mi-a răsplătit curajul. Acum am un îngeraş frumos, minunea vieţii mele. Angelo are 9 ani. Este deştept, este frumos, e tot ce mi-am dorit", a încheiat extrem de mândră de fiul ei fosta pacientă din Lacu Sărat.
Din păcate, a confirmat şi Maria, la scurt timp după ce ea a terminat tratamentul, mica secţie în care se tratau problemele ginecologice s-a închis. Indiferent dacă la Brăila se va deschide sau nu o nouă secţie pentru femeile care vor cu adevărat să fie mame, Maria are un singur îndemn: "Dacă te dai bătută, nimeni nu-ţi va împlini visul în locul tău. Iar asta nu ţi-o vei ierta niciodată! Aşa că, luptă!"

Urmează discuţii cu Josef Goschy - preşedintele "Unita"

Subiectul reînfiinţării secţiei de tratare a infertilităţii cu ajutorul apei şi nămolului din Lacu Sărat a fost adus în discuţie, în repetate rânduri, de preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu. Acesta a declarat că, pentru început, se va lucra la un studiu monitorizat de medicii brăileni, la care vor participa paciente care se confruntă cu imposibilitatea de a rămâne însărcinate. "Dacă demonstrăm că apa şi nămolul de la Lacul Sărat ajută femeile să rămână însărcinate într-o proporţie de 50% măcar, avem o şansă reală să realizăm acest proiect. Apoi să facem promovare la nivel naţional şi la nivel european. Dacă reuşim să realizăm asta, va fi o activitate care va aduce mulţi bani la Brăila", a declarat şeful CJ. El a explicat că tratamentul s-ar putea desfăşura în condiţii excelente în noua Secţie de Balneofizioterapie din cadrul Spitalului Judeţean Brăila. Dar pentru asta e nevoie de discuţii la nivel înalt pentru ca specialiştii să poată extrage apă şi nămol din lac. Într-o primă instanţă, trebuie convins Josef Goschy - preşedintele Unita Turism Holding, proprietara Complexului "Flora", concesionara plajei din Lacul Sărat, cu drept de exploatare a nămolului. Dar un rol la fel de important în realizarea acestui proiect îl are şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), instituţia guvernamentală care gestionează resursele de petrol, resursele minerale şi fondul geologic naţional.

"Unita" nu spune "nu"

Contactat telefonic de redactorii "Obiectiv" şi întrebat dacă există şanse de colaborare pe acest segment curativ, directorul filialei "Unita Turism" Brăila, Sorin Boşneag, ne-a declarat că nu are nimic împotrivă, ba chiar a oferit şi câteva soluţii. "Se poate face fără discuţii. Numai că aici trebuie pusă pe hârtie ideea şi după aceea toate se rezolvă. Se poate extrage şi acum nămol din lac pentru tratament, dar nu se poate duce în altă parte, asta este cu totul altceva. Vedem. De exemplu, poate să fie înfiinţată în Lacul Sărat o secţie externă a Spitalului Judeţean sau să fie o colaborare cu unitatea noastră, cu unitatea Ministerului Muncii. În privinţa asta se pot face colaborări", a fost reacţia lui Boşneag.
Curios este de ce s-a închis secţia destinată tratării problemelor ginecologice a Complexului "Flora" din Lacu Sărat, în contextul în care procedura avea rezultate satisfăcătoare pentru paciente. "Când am preluat eu staţiunea, în 1990, avea o bază de tratament pentru tratarea problemelor ginecologice, dar, bineînţeles că nu s-a mai făcut nimic la vremea respectivă. Nici n-am mai încercat să facem investiţii pe tema asta, pentru că este Sovata care, la ora actuală, este suficient de mare ca să asigure tratamente de acest gen. Şi noi asigurăm nişte tratamente, dar la un nivel mai mic şi în niciun caz pentru tratarea infertilităţii", a declarat şeful "Unita" de la Brăila, Sorin Boşneag.
Staţiunea Sovata din judeţul Mureş este recunoscută la nivel naţional pentru procedeul terapeutic bazat pe "ingrediente" naturiste extrase din Lacul Ursu, singurul lac helioterm din Europa. Dacă proiectul se va dovedi a fi fezabil şi la Brăila, exisă şanse ca, în câţiva ani, Lacu Sărat să devină un "pol" la fel de important pentru tratarea infertilităţii.

 

Secţia de Balneofizioterapie, aproape 14 miliarde lei vechi

Noua Secţie de Balneofizioterapie este aproape gata şi după afirmaţiile oficialilor, ar putea fi inaugurată la începutul lunii decembrie. Centrul de tratament a fost deja amenajat interior, dotat cu mobilier nou şi aparatură de ultimă generaţie. Cât despre cheltuieli, acestea nu sunt deloc de neglijat, având în vedere că doar echipamentele medicale au costat 1 milion lei (10 miliarde lei vechi), în timp ce alte 2 miliarde lei vechi au fost investite în lucrările de infrastructură şi alte două urmează a fi investite în faţada clădirii. Noua secţie a fost dotată cu aparate cu ultrasunete cu două canale, aparate pentru terapie combinată cu electroterapie, pentru magnetoterapie, terapie laser, masaj limfatic, dar vor fi şi săli destinate băilor galvanice şi nu numai.
Noua secţie a fost amenajată la Corpul B al Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, din cartierul Hipodrom, şi are o suprafaţă reabilitată de 710 mp.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro